Έσπεν Μπαρθ Άϊντα: Ο χειρότερος σύμβουλος




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα είναι τελικά ένας περίεργος άνθρωπος. Παρουσιάστηκε ανεξάρτητος, ένας διαφορετικός μεσολαβητής από τους προηγούμενους, που δεν είχε (υποτίθεται) σχέση με τους υβριστές του κυπριακού λαού, οι οποίοι εξέφραζαν μόνο τις διχοτομικές θέσεις των Βρετανών. Τι φοβάμαι πως θα δούμε στο τέλος της πορείας του; Θα ομιλούμε για τον χειρότερο απεσταλμένο στην ιστορία του Κυπριακού.

Αναγνωρίζω, βεβαίως, ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ξεφύγει εντελώς της αποστολής του και έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ των τουρκικών θέσεων. Και οπωσδήποτε ανέμενα ότι ο Νορβηγός πρώην διπλωμάτης θα λάμβανε οδηγίες και κατευθύνσεις από τη Γραμματεία του ΟΗΕ. Δεν περίμενα όμως ότι μέσα σε μερικούς μήνες θα ξεπερνούσε και τον αλήστου μνήμης Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος και σήμερα βυσσοδομεί και κακολογεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστηρίζει με σθένος την κατοχική δύναμη Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς του Έρογλου.

Ο κ. Άιντα ήδη προκάλεσε μεγάλη ζημία στην εθνική υπόθεση της Κύπρου με την επιμονή του να συνδεθεί η αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» και των πολεμικών πλοίων της Τουρκίας από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου με την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου, το οποίο σημειωτέο ούτε το είδαμε ακόμα. Όλα τα υπόλοιπα που ισχυρίζεται, ότι δήθεν προωθούσε έναν διακανονισμό για το μέλλον, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Αν πραγματικά στοχεύουν στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων, και αν όντως είναι μόνο αυτό που τους ενδιαφέρει, τότε ο κ. Άιντα και οι προϊστάμενοί του στον ΟΗΕ έπρεπε να μεταβούν στην Αγκυρα, όχι στη Λευκωσία. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα και εκεί βρίσκεται το κλειδί της λύσης, και το κρατούν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Παρόλα αυτά, ο ΟΗΕ και ο κ. Άιντα δεν ένιωσαν την ανάγκη να καταδικάσουν την κατοχική δύναμη, και η αναιμική δήλωση ότι παραβιάζεται το Δίκαιο της Θάλασσας είναι στάχτη στα μάτια μας. Διότι, κύριε Άιντα, αφού παραβιάζεται το Δίκαιο της Θάλασσας, ασχολήσου μόνο για να τερματιστεί αυτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου…

Ο άβουλος Γενικός Γραμματέας Μπαν κι Μουν, για ψύλλου πήδημα ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνέλθει και να καταδικάσει παρόμοιες με της Τουρκίας συμπεριφορές. Όταν εισέβαλαν στην κυπριακή ΑΟΖ το «Μπαρμπαρός» και τα τουρκικά πολεμικά πλοία, ο κ. Μπαν κι Μουν δεν είπε τίποτα. Όμως όταν οι εισβολείς είναι το Ισραήλ και άλλες χώρες -και βεβαίως δεν θα διαφωνήσω- εκδίδει ανακοινώσεις καταδίκης και ομολογώ πως ξεπερνά και τα όρια υποστήριξης του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρόμοιες δηλώσεις δεν πρόκειται να βρείτε στα αρχεία του ΟΗΕ όταν ο επιτιθέμενος είναι ο τουρκικός Αττίλας (και αναφέρομαι στην περίοδο του κ. Μπαν κι Μουν).

Ο κ. Άιντα αναμείχθηκε στην υπόθεση του φυσικού αερίου με τρόπο που εξυπηρετούσε μόνο την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς. Και επιχείρησε εκβιασμό εναντίον του κυπριακού λαού με τη φράση ότι «αν δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία, οι υδρογονάνθρακες θα είναι κατάρα και θα φοβίζει το θέμα τους επενδυτές». Ό,τι ακριβώς απειλεί να κάνει Τουρκία.

Η αλήθεια είναι διαφορετική και εκθέτει τον ειδικό σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών. Υπό χειρότερες συνθήκες, η Κυπριακή Δημοκρατία πέτυχε συμφωνίες με χώρες όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Αίγυπτος και με εταιρείες όπως η Noble, η Delek, η ENI, η KOGAS και άλλες. Ούτε φοβήθηκαν την Τουρκία, ούτε έδωσαν σημασία στις απειλές της. Και όμως… Ο άνθρωπος του ΟΗΕ, που πρέπει να είναι ανεξάρτητος μεσολαβητής, υιοθέτησε τους τουρκικούς εκβιασμούς και επιχείρησε να εκφοβίσει τον λαό.

Είναι απαράδεκτος, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορθά του επεσήμανε ότι τον αναγκάζει να μην τον εμπιστεύεται. Οι διαπραγματεύσεις είναι μία διαδικασία που έχει εκφυλιστεί από την Τουρκία και τον ίδιο τον ΟΗΕ. Εξυπηρετεί μόνο τους σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης και οδηγεί τον Ελληνισμό της Κύπρου σε εξαφάνιση, διότι η Κύπρος μονίμως υποχωρεί και μονίμως είναι η χαμένη. Πρέπει να εστιαστεί η προσοχή όλων στις συμμαχίες που αναπτύσσονται στην περιοχή, και πρέπει να ενδυναμωθούν ακόμα περισσότερο. Πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες για την εξόρυξη του φυσικού αερίου, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να αποδειχθεί ότι ευλογία θα είναι για την Κύπρο και κατάρα για την Τουρκία…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Παναγιώτης Αντωνίου, με επιστολή του στη Βουλή κάρφωσε τον κ. Μακάριο Δρουσιώτη, σύμβουλο σήμερα του Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη, ως τον άνθρωπο που συμμετείχε στη συνομωσία για να αλλάξουν οι όροι του συμβολαίου της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Από το Προεδρικό άφησαν επίσης να διαρρεύσει ότι ο εν λόγω κύριος είχε συντάξει την παιδαριώδη έκθεση που αποκάλυψε η εφημερίδα «New York Times». Ποιο θα είναι το επόμενο κτύπημα του τέως προεδρικού συμβούλου, ο οποίος ρήμαξε τα αρχεία της ΚΥΠ αναζητώντας υποτίθεται υλικό εκ μέρους του κ. Αναστασιάδη; Και ποιος θα είναι ο στόχος; Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Κάποιος πολιτικός αρχηγός; Διπλωμάτες; Δημοσιογράφοι; Μετά από όλα αυτά δεν υπάρχει ηθικό ζήτημα για τον κ. Στυλιανίδη, που τον εργοδοτεί με παχυλό μισθό;

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: