Εκπαίδευση για εισβολή στο Κοινοβούλιο με τάνκς




Εκτενή ανταπόκριση του Yiannis Baboulias για τη δράση της Χρυσής Αυγής, την επερχόμενη δίκη των στελεχών της και την ανάμιξή της στα πολιτικά πράγματα της χώρας δημοσιεύεται στο περιοδικό FOREIGN POLICY με τίτλο «Greece’s Neo-Nazis Were Scarier Than Anyone Imagined». Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά η ναζιστική, εγκληματική οργάνωση εκπαιδεύονταν σε τεχνικές μαχαιρώματος σφάζοντας ζώα, χρησιμοποιούσε μπαζούκας, ενώ προετοιμάζονταν για εισβολή στο Κοινοβούλιο με τανκς.

Ο δημοσιογράφος-αρθρογράφος, που προετοιμάζει βιβλίο για τη δράση της Χρυσής Αυγής, κάνει, μεταξύ άλλων, αναφορά στην εκτενή δικογραφία 679 σελίδων, που βρίσκεται στη διάθεση του Foreign Policy, στην οποία περιλαμβάνονται σημαντικές μαρτυρίες για την εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πρώην μέλη της οργάνωσης η Χρυσή Αυγή προετοιμάζονταν για την ανατροπή της κυβέρνησης, ενώ στελέχη της επαναλάμβαναν ότι θα έμπαιναν στη Βουλή με τανκς. Λίγο πριν την έναρξη της πρώτης δίκης των στελεχών της Χρυσής Αυγής, τώρα στα μέσα Νοεμβρίου, η εισαγγελική έρευνα δείχνει ότι η οργάνωση είχε πολύ μεγαλύτερες και τρομακτικότερες φιλοδοξίες, ενώ παρά τις επαναστατικές της επιδιώξεις οι σχέσεις της με την κυβερνητική συμμαχία ήταν μεγαλύτερες από ό,τι έχει αντιληφθεί η κοινή γνώμη.

Οι έρευνες της αστυνομίας που ξεκίνησαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έδειξαν ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής εμπλέκονται σε δίκτυο εγκληματικών δραστηριοτήτων, από την κατοχή όπλων και εκρηκτικών, μέχρι το ξέπλυμα χρήματος, τις ομάδες προστασίας, την εμπορία ανθρώπων και τις δολοφονικές επιθέσεις.

Η ανταπόκριση κάνει παράλληλα αναφορά στις διασυνδέσεις του πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου, Τάκη Μπαλτάκου, με τη Χρυσή Αυγή, οι οποίες αποκαλύφθηκαν από τη δημοσιοποίηση της βιντεοσκοπημένης συνομιλίας του με τον Ηλία Κασιδιάρη, δεύτερο στην ιεραρχία της οργάνωσης και μελλοντικού της ηγέτη. Σημειώνεται παράλληλα ότι, σύμφωνα και με άλλες καταγεγραμμένες συνομιλίες από στελέχη της Χρυσής Αυγής αλλά και κρατικούς ερευνητές, ο Τάκης Μπαλτάκος δεν ήταν απλά συμπαθών της Χρυσής Αυγής αλλά και υπέρμαχος της συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με την ακροδεξιά οργάνωση, ενώ φαίνεται ότι την καθοδηγούσε κατά τη διάρκεια κρίσιμων ψηφοφοριών στο Κοινοβούλιο προς όφελος της κυβερνητικής συμμαχίας.

Σειρά γραπτών μηνυμάτων μεταξύ ενός μη κατονομαζόμενου συνδέσμου, που διενεργούσε ως μεσάζων μεταξύ των κκ Μπαλτάκου και Κασιδιάρη περιέχουν οδηγίες για διάφορες ψηφοφορίες σε θέματα που αφορούν από την πολιτική για τα ναρκωτικά έως τις στρατιωτικές σχολές. Παρουσιάζουν επίσης τον κ. Μπαλτάκο να συγχαίρει την στάση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο, όπως όταν βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε αποκαλέσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «γίδια» και «ξεφτιλισμένους», πριν απομακρυνθεί από την αίθουσα.

Η ανταπόκριση κάνει επίσης αναφορά στην αμφίθυμη στάση της Νέας Δημοκρατίας έναντι της Χρυσής Αυγής πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σημειώνοντας παράλληλα τον ανταγωνισμό των δύο κομμάτων για την προσέλκυση μερίδας ψηφοφόρων, καθώς η Νέα Δημοκρατία θεωρούσε τη Χρυσή Αυγή ως απειλή για τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Οι πολιτικές συνέπειες της δίκης που ξεκινά θα μπορούσαν να είναι μεγάλες, καθώς με τις περιορισμένες ενδείξεις βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας και την αντιπολίτευση να ζητά πρόωρες εκλογές, ο Π/Θ, Αντώνης Σαμαράς, εμφανίζεται έτοιμος να κεφαλαιοποιήσει την δίωξη της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Σαμαράς υπερηφανεύεται ότι είναι ο άνθρωπος που διέλυσε τη Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζοντάς τους ναζιστές και καταγγέλλοντας την ιδεολογία τους. «Αίμα, θυσίες και ιστορική μνήμη προσβάλλονται βάναυσα από αυτούς που φέρουν σήμερα τα σύμβολα του ναζισμού» δήλωσε σε ομιλία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

http://www.foreignpolicy.com/articles/2014/11/13/greece_s_neo_nazis_golden_dawn_were_scarier_than_anyone_imagined

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: