Ταραχές στα Εξάρχεια – Δέκα συλλήψεις, 73 προσαγωγές




Σε δέκα συλλήψεις και 73 προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν το βράδυ στο περιθώριο της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, καθώς και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πορείας, μέσα στην περιοχή των Εξαρχείων.
Σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν για διάφορα αδικήματα, στη διάρκεια της πορείας και των συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας και άλλοι 57 προσήχθησαν.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, μετά τη λήξη της πορείας, περίπου 500 κουκουλοφόροι ταραξίες εισήλθαν στην περιοχή των Εξαρχείων και επιδόθηκαν σε ανταρτοπόλεμο με τους αστυνομικούς που είχαν αναπτυχθεί στην οδό Στουρνάρη. Οι ομάδες των διαδηλωτών έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με πέτρες και άλλα αντικείμενα. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και απώθησαν τους ταραξίες προς την πλατεία Εξαρχείων και προς την περιοχή του λόφου Στρέφη.

Κατά τα επεισόδια στα Εξάρχεια, συνελήφθησαν επτά διαδηλωτές για διάφορα αδικήματα και προσήχθησαν άλλοι 16, ενώ πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο.

Νωρίτερα, μια ομάδα κουκουλοφόρων επιχείρησε να αμαυρώσει την πορεία για το Πολυτεχνείο, δημιουργώντας αναταραχή στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του Χίλτον. Οι αστυνομικοί εκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου -λάμψης και χημικών.

Στην πορεία, η οποία ολοκληρώθηκε στις οκτώ το βράδυ, πήραν μέρος περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες διαδηλωτές, ενώ πριν από την έναρξή της, η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε περίπου 40 «προληπτικές» προσαγωγές.

Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν, επίσης, κοντά στον πύργο Αθηνών και στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Πανόρμου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Επίσης, διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο ύψος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Η αστυνόμευση φέτος ήταν περισσότερο εμφανής σε σχέση με άλλες χρονιές, με ομάδες πέντε ως δέκα ενστόλων να βρίσκονται ανά 100 με 200 μέτρα στους δρόμους περιμετρικά του Πολυτεχνείου και στο κέντρο, συν ζεύγη που περιπολούσαν.

Ερευνα για τον τραυματισμό δημοσιογράφων

Εν τω μεταξύ, διοικητική έρευνα από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και προανάκριση από την Ασφάλεια Αττικής διενεργούνται μετά από καταγγελίες για επιθέσεις κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν τα σημερινά γεγονότα στην περιοχή των Εξαρχείων, από αστυνομικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες μια γυναίκα φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε στην πλάτη και ένας δημοσιογράφος έχει τραυματιστεί στο χέρι και στο γόνατο.

Επεισόδια γύρω από το ΑΠΘ

Στη Θεσσαλονίκη, αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν νεαρούς που βγήκαν από τους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και πετούσαν αντικείμενα στη Εμπορική Πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αργά το βράδυ στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, έγινε μια σύλληψη και επτά προσαγωγές. Όσοι προσήχθησαν αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΘΝΟΣ

???????????????????????????????????????

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Φρούριο το κέντρο της Αθήνας – Σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία

Με το κέντρο της Αθήνας να θυμίζει «φρούριο» κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 41η επέτειο από εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ πριν την έναρξή της προσήχθησαν προληπτικά σαράντα άτομα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΘΝΟΥΣ (www.ethnos.gr), η αστυνόμευση είναι περισσότερο εμφανής σε σχέση με άλλες χρονιές, με ομάδες πέντε ως δέκα ενστόλων να βρίσκονται ανά 100 με 200 μέτρα στους δρόμους περιμετρικά του Πολυτεχνείου και στο κέντρο, συν ζεύγη που περιπολούν.

Το ρεύμα προς Πατήσια μπροστά από το Πολυτεχνείο είναι κλειστό, ενώ το αντίθετο κινείται.

Παράλληλα, διμοιρίες των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ έχουν παραταχθεί στην Γ’ Σεπτεμβρίου από Μάρνη μέχρι Πλατεία Λαυρίου, ενώ πολύς κόσμος έχει συγκεντρωθεί εντός και εκτός του Πολυτεχνείου.

Κλουβες, καθώς και ένστολοι βρίσκονται, επίσης, στην πλατεία Κλαυθμώνος, την Παλιά Βουλή, μπροστά στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τα μεγάλα ξενοδοχεία στο Σύνταγμα.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η μεγάλη πορεία
Οι πύλες του Ιδρύματος έκλεισαν στη 1 το μεσημέρι και η μεγάλη πορεία ξεκίνησε στις 15.00 υπό το «βλέμμα» 7.000 αστυνομικών που θα βρίσκονται επί ποδός.

Της πορείας ηγείται, όπως κάθε χρόνο, η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης, την οποία μεταφέρουν μέλη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή την ώρα (16.00) η κεφαλή της πορείας βρίσκεται επί της Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του υπουργείου Εξωτερικών και κατευθύνεται προς την αμερικανική πρεσβεία.

Ένα άλλο κομμάτι της πορείας βρίσκεται επί της οδού Ακαδημίας, ενώ προσυγκέντρωση πραγματοποιείται και στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από το ΕΜΠ έως την πλατεία Κάνιγγος, καθώς και η περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας και τους κάθετους δρόμους αυτών. Επίσης, κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής και Αμπελόκηποι.

Σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκονται εξωτερικά το κτίριο της Νομικής Σχολής και του Οικονομικού Πανεπιστημίου, κατόπιν εντολής των πρυτανικών αρχών των δύο τμημάτων.

Αντιστοίχως, διμοιρίες θα φρουρούν δημόσια κτίρια, υπουργεία, πρεσβείες και τράπεζες, ενώ θα πραγματοποιηθούν και προληπτικοί έλεγχοι σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, σε μία χρονική συγκυρία όπου επικρατεί αναβρασμός στην ακαδημαϊκή κοινότητα για τη φρούρηση των πανεπιστημίων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Κλειστοί σταθμοί του Μετρό
Οι δρόμοι του κέντρου που περικλείονται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας και τους κάθετους δρόμους αυτών.

Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς «να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των Η.Π.Α., τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Ακόμη, θα υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ, ενώ έκλεισαν οι σταθμοί του Μετρό: Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής και Αμπελόκηποι, έπειτα από εντολή της ΕΛΑΣ.

Κατάθεση στεφάνων
Στεφάνια στη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης κατέθεσαν το πρωί στελέχη της πολιτικής ζωής της χώρας.

Το πρωί ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη και της Βουλής των Ελλήνων, ενώ το μεσημέρι κατέθεσε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Δημήτρη Βίτσα, γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, τον Νίκο Βούτση γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τον Ιάσωνα Καλαθά, από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Γραμματέα Σπουδάζουσας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Βούτσης είπε: «Θυμάμαι την εξέγερση του Νοέμβρη, τους αγώνες του λαού μας. Ενθαρρύνουμε και τιμάμε τους αγώνες του σήμερα για μια νέα μεταπολίτευση, έτσι ώστε ο λαός μας να φύγει από την κατάντια που τον έχουν σπρώξει. Τιμάμε τους αγώνες που είναι για τη μνήμη απέναντι στη λήθη».

Λίγο αργότερα στον χώρο του Πολυτεχνείου βρέθηκε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, που σε δηλώσεις της ανέφερε: «Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι πολύ ακριβές για να νομίζουμε ότι άπαξ κερδίσαμε».

«Πριν 41 χρόνια κάποια παιδιά ανέβηκαν στις ταράτσες, την Πέμπτη κάποια παιδιά διεκδίκησαν κάποιο πλακόστρωτο. Θέλω να πω στους νέους και τις νέες ότι τα λάικ, τα τουίτς και τα ποσταρίσματα δεν είναι αρκετά», συμπλήρωσε.

Ενα λουλούδι για τους νεκρούς
Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν στο χώρο του ιδρύματος για να τιμήσουν τους νεκρούς Πολλά μικρά παιδιά που με τους γονείς ή τους παππούδες τους ήρθαν να αφήσουν ένα γαρίφαλο.

Η πόρτα του Πολυτεχνείου καλύφθηκε με κόκκινα γαρίφαλα και πάνω της υπάρχουν ζωγραφιές μικρών παιδιών με μηνύματα για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Ο Παναγιώτης που είναι μαθητής της Γ’ Δημοτικού ήρθε με τον μπαμπά του. «Ήρθα να δω την πόρτα που γκρέμισε το τανκς και να αφήσω ένα λουλούδι για τα παιδιά που τότε αγωνίστηκαν για την ελευθερία» τόνισε στο ΑΜΠΕ και ο μπαμπάς του πρόσθεσε: «τον έφερα να δει από κοντά τι συνέβη στο Πολυτεχνείο. Στο σχολείο κάνουν απλώς μία γιορτή, τίποτα περισσότερο».

Η Σάρα είναι από την Τανζανία και πηγαίνει στην Δ’ Δημοτικού. «Μ’ έφερε ο μπαμπάς μου για να τιμήσουμε τα παιδιά που αγωνίστηκαν για την ελευθερία μέσα από το Πολυτεχνείο» είπε.

Ο Παναγιώτης πηγαίνει μόλις στην πρώτη τάξη του δημοτικού και βρέθηκε στο Πολυτεχνείο μαζί με τη γιαγιά του, η οποία δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Την εβδομάδα των γεγονότων του Πολυτεχνείου ο μπαμπάς του μικρού ήταν νεογέννητος κι εγώ αντί να είμαι μαζί του ήμουν έξω στους δρόμους. Μέσα στο Πολυτεχνείο βρίσκονταν τα αδέλφια μου και τα ξαδέλφια μου».

Ο Νίκος μαθητής στη Β’ Γυμνασίου λέει: «Με συγκινεί πολύ αυτή η επέτειος. Ήρθα να τιμήσω τα παιδιά που σκοτώθηκαν εδώ για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι».

Στον χώρο του Πολυτεχνείου φτάνουν συνεχώς σχολεία, φορείς, κόμματα και εκπρόσωποι εργαζομένων για να καταθέσουν στεφάνια ή ένα λουλούδι προς τιμής όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία.

Μικροεντάσεις στην κατάθεση στεφάνων από τους πρυτάνεις
Ένταση σημειώθηκε σήμερα κατα την διάρκεια τηες κατάθεσης στεφάνου από πρυτάνεις στο μνημείο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας εμποδίστηκε από ομάδα φοιτητών να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Πολυτεχνείου, που βρίσκεται στην Πολυτεχνική Σχολή.

Ο πρύτανης προσήλθε νωρίς το πρωί, πολύ πριν από την προγραμματισμένη ώρα για τις καταθέσεις στεφανιών και μόλις πλησίασε, μια ομάδα από τους φοιτητές που ήταν συγκεντρωμένοι εκεί τον εμπόδισε να προχωρήσει μέχρι το Μνημείο.

Ο πρύτανης αποχώρησε, χωρίς να δοθεί άλλη διάσταση στο περιστατικό.

Αυξημένα μέτρα και στη Θεσσαλονίκη
Με αυξημένα μέτρα ασφάλειας και μέσα σε αστυνομικό κλοιό θα γίνουν σήμερα οι εκδηλώσεις και οι τρεις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και πορείες και στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη, η επετειακή συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο θα γίνει -όπως τα τελευταία χρόνια- μπροστά από την Πολυτεχνική Σχολή (από τις 4 το απόγευμα).

Κάλεσμα απηύθυναν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 (Σ.Φ.Ε.Α.), φοιτητικοί σύλλογοι, συνδικαλιστικοί φορείς, οργανώσεις κ.ά. Θα ακολουθήσουν πορείες που θα κατευθυνθούν προς το προξενείο των ΗΠΑ στην οδό Τσιμισκή. Αντίστοιχο κάλεσμα, για τις 6 το απόγευμα, στην Καμάρα, απηύθυναν κινήσεις του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στο μεταξύ, αποκλεισμένο θα είναι μετά το μεσημέρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις διαδηλώσεις που οργανώνονται για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Από τις 2.30 μ.μ. σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της πόλης, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Μήνυμα Λοβέρδου για το Πολυτεχνείο
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν μία ηρωική στιγμή του ελληνικού λαού, των επαναστατημένων φοιτητών, που έδωσαν ακόμα και την ζωή τους για ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» σημειώνει σε μήνυμά τουο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

«Τα γεγονότα, το νόημα και τα μηνύματα του αγώνα εκείνου θυμόμαστε τώρα, που γιορτάζουμε την επέτειό του. Και με τον εορτασμό, τα καθιστούμε επίκαιρα για να μην ξεχαστούν ποτέ. Από την ιστορική μνήμη πάντως, δεν πρέπει να διαφύγει πως εκείνη τη δραματική περίοδο κάποιοι είπαν το μεγάλο ΝΑΙ στους αγώνες, κάποιοι κρύφτηκαν, κάποιοι παρέμειναν αμήχανοι, αλλά και κάποιοι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο προσχώρησαν στο δικτατορικό καθεστώς» προσθέτει.

Στη σημασία διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης γύρω από το Πολυτεχνείο αναφέρονται στα μηνύματα τους τα πολιτικά κόμματα

POLYTEXNEIO03-17NOVEMBER2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Εκατοντάδες πολίτες στον χώρο του Πολυτεχνείου

Εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν από νωρίς το πρωί στο Πολυτεχνείο για να τιμήσουν τους νεκρούς της εξέγερσης του 1973. Πολλά είναι τα μικρά παιδιά που με τους γονείς ή τους παππούδες τους έρχονται να αφήσουν ένα γαρίφαλο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο (www.amna.gr).

Η πόρτα του Πολυτεχνείου είναι καλυμμένη με κόκκινα γαρίφαλα. Πάνω της υπάρχουν ζωγραφιές μικρών παιδιών με μηνύματα για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Ο Παναγιώτης που είναι μαθητής της Γ’ Δημοτικού ήρθε με τον μπαμπά του. «Ήρθα να δω την πόρτα που γκρέμισε το τανκς και να αφήσω ένα λουλούδι για τα παιδιά που τότε αγωνίστηκαν για την ελευθερία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο μπαμπάς του προσθέτει: «τον έφερα να δει από κοντά τι συνέβη στο Πολυτεχνείο. Στο σχολείο κάνουν απλώς μία γιορτή, τίποτα περισσότερο».

Η Σάρα είναι από την Τανζανία και πηγαίνει στην Δ’ Δημοτικού. «Μ’ έφερε ο μπαμπάς μου για να τιμήσουμε τα παιδιά που αγωνίστηκαν για την ελευθερία μέσα από το Πολυτεχνείο» είπε. Ο Παναγιώτης πηγαίνει μόλις στην πρώτη τάξη του δημοτικού και βρέθηκε στο Πολυτεχνείο μαζί με τη γιαγιά του, η οποία δηλώνεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Την εβδομάδα των γεγονότων του Πολυτεχνείου ο μπαμπάς του μικρού ήταν νεογέννητος κι εγώ αντί να είμαι μαζί του ήμουν έξω στους δρόμους. Μέσα στο Πολυτεχνείο βρίσκονταν τα αδέλφια μου και τα ξαδέλφια μου».

Ο Νίκος μαθητής στη Β’ Γυμνασίου λέει: «Με συγκινεί πολύ αυτή η επέτειος. Ήρθα να τιμήσω τα παιδιά που σκοτώθηκαν εδώ για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι».

Στον χώρο του Πολυτεχνείου φτάνουν συνεχώς σχολεία, φορείς, κόμματα και εκπρόσωποι εργαζομένων για να καταθέσουν στεφάνια ή ένα λουλούδι προς τιμής όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία.

Η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική στον χώρο του Πολυτεχνείου, αλλά και στη γύρω περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά στην οδό Πατησίων και στους γύρω δρόμους.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν στη μία το μεσημέρι και η πορεία προς το Σύνταγμα και την πρεσβείας της Αμερικής, θα ξεκινήσει στις 3 το απόγευμα. Κλειστός, από τις 12 το μεσημέρι, είναι ο σταθμός του Πανεπιστημίου, στα Προπύλαια, ενώ από τις 2 μμ θα κλείσουν και οι σταθμοί Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής και Αμπελόκηποι. Κλειστοί θα είναι και πολλοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας για τη διευκόλυνση διέλευσης της πορείας, ενώ αλλαγές θα γίνουν και στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Κ. Μίχα

Φοιτητές εμπόδισαν τον πρύτανη του ΑΠΘ να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Πολυτεχνείου

Φοιτητές δεν επέτρεψαν στον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Πολυτεχνείου, που βρίσκεται στην Πολυτεχνική Σχολή.

Ο πρύτανης προσήλθε νωρίς το πρωί, πολύ πριν από την προγραμματισμένη ώρα για τις καταθέσεις στεφανιών και μόλις πλησίασε, μια ομάδα από τους φοιτητές που ήταν συγκεντρωμένοι εκεί τον εμπόδισε να προχωρήσει μέχρι το Μνημείο. Ο πρύτανης αποχώρησε, χωρίς να δοθεί άλλη διάσταση στο περιστατικό.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών της περιόδου 1967-1974 έχει προγραμματίσει για τις 12 το μεσημέρι τις καταθέσεις στεφανιών. Στις 5 το απόγευμα θα γίνει η συγκέντρωση έξω από την Πολυτεχνική Σχολή και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πορεία προς το αμερικανικό προξενείο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: