Αλλάζει τα δεδομένα της επικείμενης επίσκεψης στην Τουρκία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος: «Όχι. Ποτέ δεν ζήτησα συγνώμη στον Ερντογάν. Τον ξέρω καλά. Έχω ασχοληθεί μαζί του. Του τηλεφώνησα και του είπα: Κοίτα αυτά που λέγονται δεν αποδίδουν τα λόγια μου».

Η δήλωση βόμβα ανήκει στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν, ο οποίος σε συνέντευξή του στο CNN εξέθεσε και τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και τον Λευκό Οίκο.

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν πληροφορίες στην Ουάσιγκτον ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν και αρκετοί αξιωματούχοι, κυρίως του Πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών, πνέουν τα μένεα εναντίον του Ταγίπ Ερντόγάν.

Μιλώντας στο Χάρβαρντ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, στις αρχές Οκτωβρίου, είχε πει ότι η Τουρκία, από λάθος εκτίμηση, βοήθησε διάφορες οργανώσεις, του Ισλαμικού Κράτους περιλαμβανομένου, προκειμένου να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ. Είπε τα ίδια άλλωστε για την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μετά την τουρκική αντίδραση από το γραφείο του αντιπροέδρου, όσο και από τον Λευκό Οίκο αναφέρθηκε ότι ο Τζον Μπάιντεν ζήτησε συγνώμη από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Τώρα όμως ο ίδιος διαψεύδει πως ζήτησε συγνώμη, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα, ενόψει μάλιστα της επικείμενης συνάντησής του με τον Ερντογάν, στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Μπάιντεν, στην συνέντευξή του, επέμεινε πως, μιλώντας με τον Ερντογάν, είπε απλώς πως οι δηλώσεις του περί ενίσχυσης της Τουρκίας προς τους τζιχαντιστές παρεξηγήθηκαν. «Αυτό δεν αποτελεί έκφραση συγνώμης», υποστήριξε τώρα.

Από το γραφείο του αντιπροέδρου επίσης, τώρα,γίνεται λόγος για «παρεξήγηση των αρχικών δηλώσεων του αντιπροέδρου, ο οποίος δεν είχε υπονοήσει πως η Τουρκία υποστήριξε τους τζιχαντιστές του ΙΚ».

ΠΗΓΗ: CNN, FOX NEWS, www.defence-point.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: