Ανησυχία των αγορών ενόψει της έλευσης της Τρόικα




Την ανησυχία των αγορών, όπως καταγράφηκε χθες με την αύξηση του κόστους δανεισμού των ελληνικών ομολόγων, ενόψει της έλευσης της Τρόικα στην Αθήνα και του ορίου ολοκλήρωσης των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση στις 8 Δεκεμβρίου, καταγράφει άρθρο του Matt Clinch στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «Why Greek bond yields are spiking».

Όπως επεσήμανε προς το CNBC η Sarah Pemberton, οικονομολόγος στην Capital Economics, «η Ελλάδα έχει ακόμη μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης για το 2015 και παραμένει ανοιχτό πως αυτές θα καλυφθούν, γεγονός που προκαλεί ενδεχομένως την νευρικότητα των αγορών». Η ανησυχία εμφανίζεται την ώρα που η Αθήνα επιχειρεί να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης, εξαιρετικά αντιδημοφιλές στη χώρα, πριν την ολοκλήρωσή του. Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να πετύχει συμφωνία με την Τρόικα πριν την 8η Δεκεμβρίου. Σημαντικό εμπόδιο σε αυτό το σχέδιο είναι το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας για το 2015, καθώς οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν ούτε για το μέγεθός του ούτε για τον τρόπο κάλυψής του.

«Βρισκόμαστε σε μια σκληρή φάση. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο τα νεύρα είναι τεντωμένα σε όλες τις πλευρές. Όχι μόνο τα δικά μας αλλά και των δανειστών» σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, Γκίκας Χαρδούβελης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Η δημοφιλία του ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσης αυξηθεί τους τελευταίους μήνες εντείνοντας την πίεση στην κυβέρνηση συνεργασίας. Η εκλογή Προέδρου θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο, ενώ ενδεχόμενη επικράτηση των αντιμνημονιακών κομμάτων θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

«Υπάρχει πολύς θόρυβος και οι αγορές δικαίως ανησυχούν. Είναι πιθανή η διενέργεια εκλογών το επόμενο έτος» σημειώνει ο Bill Blain, στέλεχος της Mint Partners, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών είναι ότι τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης θα απορριφθούν από την Τρόικα.

http://www.cnbc.com/id/102198319

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: