ΗΠΑ: Αυξάνεται το κόστος για αντιμετώπιση τρομοκρατών




Αυξάνεται το οικονομικό κόστος για τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, όπως διαφαίνεται στο αίτημα που κατέθεσε η κυβέρνηση Ομπάμα στο Κογκρέσο σχετικά με τη διάθεση επιπλέον ποσού 5,6 δις δολαρίων για το δημοσιονομικό έτος που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, αναφέρει ο Walter Pincus σε άρθρο του στην WASHINGTON POST με τίτλο «What the Pentagon plans to spend to fight the Islamic State».

Τα χρήματα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, θα διατεθούν για την διεξαγωγή των επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού και των υπηρεσιών ασφάλειας κατά του Ισλαμικού Κράτους και για την ενίσχυση των ιρακινών και κουρδικών στρατιωτικών δυνάμεων. Παρατίθεται σχετικά η αναλυτική κατανομή στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και στον ιρακινό και κουρδικό στρατό.

Σημειώνεται ωστόσο παράλληλα ότι το αίτημα για τον εξοπλισμό των ιρακινών εθνοτικών δυνάμεων περιλαμβάνει και το ποσό των 4,5 εκ. δολαρίων για τη διάθεση 5.000 πυροβόλων όπλων, τύπου AK-47, και των πολεμοφοδίων που τα συνοδεύουν. Ανακοίνωση της προηγούμενης Τρίτης από τη Στρατιωτική Διοίκηση Μεταφορών (Military Sealift Command) θα μπορούσε να αναφέρεται στο χειρισμό φορτίου αυτού του τύπου. Η διοίκηση δήλωσε ότι επιχειρεί να ναυλώσει πλοίο έως τα τέλη του έτους για τη μεταφορά 50 κοντέινερ με πολεμοφόδια από το λιμάνι Ploce της Κροατίας και από τον Πειραιά της Ελλάδας, στα μέσα Φεβρουαρίου, για να τα παραδώσει στο λιμάνι Umm Qasr του Ιράκ, στα τέλη του μήνα.

Μια ασυνήθιστη πρόβλεψη περιλαμβάνεται επίσης στην πρόταση στρατιωτικού προϋπολογισμού, ύψους 1, 6 δις δολαρίων, που υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν προτίθεται να δράσει μόνη της. Η πρόταση διαχωρίσει το 40% των αγορών, περίπου 640 εκ. δολάρια, σημειώνοντας ότι η Ιρακινή κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις θα πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό το ποσό. Ίσως τα φορτία που αναφέρθηκαν παραπάνω να αποτελούν την συμβολή της Ελλάδας και της Κροατίας, αναφέρει ο αρθρογράφος.

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/2014/11/24/bd231e8e-7035-11e4-8808-afaa1e3a33ef_story.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: