Η Γερμανία γιορτάζει σήμερα την 25η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, με σειρά εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν όταν περίπου 8.000 μπαλόνια αφεθούν στον αέρα το βράδυ για να φωτίσουν τον ουρανό πάνω από το Βερολίνο, μεταδίδουν τα Ειδησεογραφικά Πρακτορεία REUTERS, AFP και DPA.

Η Φιλαρμονική και η χορωδία του Βερολίνου θα παίξει την “Ωδή στη Χαρά” από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, τον ύμνο της ενότητας και της ειρήνης της Ευρώπης.

Η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ θα προεδρεύσει των εορταστικών εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν παραστάσεις μουσικών καλλιτεχνών, όπως ο βετεράνος του γερμανικού ροκ Ούντο Λίντενμπεργκ, ο σταρ της γερμανικής τέκνο Πάουλ Καλκμπρένερ, ο οποίος μαζί με τον βρετανό Πίτερ Γκάμπριελ θα μετάσχουν το βράδυ σε συναυλία στην ιστορική Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Η Μέρκελ θα εγκαινιάσει μεγάλη έκθεση στο Bernauer Strasse Memorial για το Τείχος του Βερολίνου, στο δρόμο που μέσα σε μια νύχτα χωρίστηκε στα δύο, όταν το τείχος υψώθηκε ξαφνικά τον Αύγουστο του 1961 για να σταματήσει τη μαζική έξοδο των Ανατολικογερμανών προς τη Δύση.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέπτες, Γερμανοί και ξένοι, τιμούν το γεγονός αυτό που σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ανήγγειλε την επανένωση της Γερμανίας και της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τουρισμού Visit Berlin.

Η ανείπωτη ευτυχία των Γερμανών που έσμιξαν ξανά εκείνο το βράδυ, έπειτα από 28 χρόνια ενός οδυνηρού χωρισμού που σφραγίστηκε επανειλημμένα από οικογενειακά δράματα, αποτελεί μια από τις δυνατότερες εικόνες του εικοστού αιώνα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις υπό το σύνθημα “Το θάρρος της ελευθερίας” θα κορυφωθούν με την απελευθέρωση των φωτεινών μπαλονιών που, από το βράδυ της Παρασκευής, σχηματίζουν κατά μήκος 15 χλμ. τη διαδρομή του πρώην τείχους. Συμβολίζουν τα αναμμένα κεριά των Ανατολικογερμανών που ζητούσαν περισσότερη ελευθερία από ένα γηράσκων σταλινικό καθεστώς. Τα πρώτα μπαλόνια θα αφεθούν πάνω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, τα τελευταία πάνω από τη γέφυρα Bornholmer Strasse, πρώτο σημείο διέλευσης μεταξύ του Ανατολικού και του Δυτικού Βερολίνου που άνοιξε στις 9 Νοεμβρίου 1989 στις 23.30′ το βράδυ. Ο ανατολικογερμανός μεθοριακός φρουρός Χάραλντ Γιόγκερ, ο οποίος έδωσε την εντολή να ανοίξει η πύλη εκείνη τη νύχτα και μια ανθρώπινη παλίρροια να τη διασχίσει, θα παραστεί στην εκδήλωση.

“Αυτή η πόλη έχει γράψει (μία σελίδα) της ιστορίας”, σχολίασε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ που μεγάλωσε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. “Η ανάγκη του ανθρώπου για ελευθερία δεν μπορεί να καταστέλλεται επ’ άπειρον”, δήλωσε σε παρέμβασή της σε εκδήλωση στο μουσείο Neue Nationalgalerie χθες βράδυ.

Σε αντίθεση με την 20η επέτειο, φέτος κανένας εν ενεργεία αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης δεν προσκλήθηκε, προκειμένου να αποδοθεί καλύτερα φόρο τιμής στον λαό. Ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, 83 ετών, που συνέβαλε σημαντικά στην επανένωση της Γερμανίας, μετείχε το Σαββατοκύριακο στις εκδηλώσεις, όπως και ο πρώην ηγέτης του πολωνικού συνδικάτου Αλληλεγγύη, Λεχ Βαλέσα.

Η Μέρκελ θα παρακολουθήσει συναυλία υπό τη διεύθυνση του ισραηλινο-αργεντινού Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, πριν μεταβεί το βράδυ στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Στις 9 Νοεμβρίου του 1989, έπειτα από εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων των Ανατολικογερμανών που ζητούσαν περισσότερη ελευθερία, το κομμουνιστικό καθεστώς προκαλώντας έκπληξη ανακοίνωσε ότι οι πολίτες της χώρας θα μπορούσαν πλέον να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Η 9η Νοεμβρίου είναι ημερομηνία ιδιαίτερα συμβολική στη Γερμανία, γιατί την ίδια ημέρα το 1938 οι ναζί έκαναν ένα φοβερό μαζικό πογκρόμ, που έμεινε στην ιστορία ως η “Νύχτα των Κρυστάλλων”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: