Το στοίχημα του «καθαρού» τετραμήνου




Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ

Καμιά αγωνία δεν έχουν ούτε τα στελέχη της συγκυβέρνησης ούτε τα στελέχη της αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί την Παρασκευή τα μεσάνυχτα, επί του αιτήματος για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση είναι βέβαιον ότι θα πάρει τα «ναι» που χρειάζεται για να συνεχίσει.

Τα δύσκολα θα υπάρξουν ξανά την επομένη της ψηφοφορίας. Η διαπραγμάτευση με την τρόικα, τα ανοιχτά μέτωπα στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, οι δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση και κυρίως το προεκλογικό κλίμα που συντηρεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη γνωστή πλέον δήλωσή του για την ανάγκη άμεσης προετοιμασίας των ψηφοδελτίων, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από τον Αντ. Σαμαρά.

Είναι σαφές ότι με τις δικές του (και μόνον τις δικές του) κινήσεις μπορεί να περιφρουρηθεί το «καθαρό» 4μηνο που διεκδίκησε και πήρε με τη διπλή επιλογή του (ψήφος εμπιστοσύνης και ανακοίνωση για εκκίνηση των διαδικασιών εκλογής Πρόεδρου Δημοκρατίας τον Φλεβάρη). Μόνο με δικές του κινήσεις μπορεί να ξεδιπλωθεί η στρατηγική που έχει επεξεργαστεί για τη μεταμνημονιακή περίοδο, η οποία -σύμφωνα με τις τοποθετήσεις μελών της κυβέρνησης- θα ξεκινήσει με την απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Εάν ωστόσο δεν μπορέσει να έχει τον χρόνο που ζήτησε και παραμείνει το προεκλογικό κλίμα που οδηγεί σε παραλυσία την κυβέρνηση, τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Νομοσχέδια θα ψηφίζονται ολοένα και με μεγαλύτερη δυσκολία, οι υπουργικές αποφάσεις θα περιοριστούν και εν τέλει οι εκλογές θα προκύψουν ως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Η ίδια η κυβέρνηση θα δείξει τον δρόμο και ο ΣΥΡΙΖΑ απλά θα… παρακολουθεί.

Ο κίνδυνος αυτός είναι ορατός και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι στην κυβέρνηση (και από τα δυο κόμματα) από το πρωί της επόμενης Δευτέρας να επιδείξουν τη σχετική αυτοσυγκράτηση. Εάν η κυβέρνηση κυλήσει ξανά στο κλίμα που υπήρχε πριν από τη διπλή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, τότε δυο σημαντικά «χαρτιά» θα έχουν καεί.

ΠΗΓΗ: WWW.ETHNOS.GR

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: