Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν έδωσε διαβεβαιώσεις προς τη Λευκωσία ότι οι γεφυρωτικές προτάσεις που θα καταθέσει ο ειδικός του σύμβουλος, Εσπεν Μπαρθ Άιντα, θα είναι προφορικές και μη δεσμευτικές.

Το θέμα, όπως πληροφορούμαστε, εγέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Μπαν Κι Μουν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την περασμένη εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη. Κατά τη συζήτηση του θέματος αυτού υπήρξαν εκατέρωθεν τοποθετήσεις , για τον τρόπο που προσεγγίζει η κάθε πλευρά την παρέμβαση του Διεθνούς Οργανισμού στη διαδικασία. Τα ζητήματα που εγείρονται για την αλλαγή του τρόπου εμπλοκής των Ηνωμένων Εθνών, είναι πολλά και στη Λευκωσία κρατούν αυτή τη στιγμή τις διαβεβαιώσεις τόσο του Γενικού Γραμματέα όσο και του ειδικού του συμβούλου, ότι οι ιδέες ούτε δεσμευτικές θα είναι ούτε και θα θεωρούνται μέρος του διαπραγματευτικού κεκτημένου, σε περίπτωση απόρριψής τους.

Παράλληλα, θεωρούν πως το χάσμα απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών είναι μεγάλο και δύσκολα γεφυρώνεται, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και φιλοσοφίες ως προς τη μορφή της λύσης. Γι αυτό και επιστρατεύουν αυτή τη μεθοδολογία. Το θέμα είναι εάν η μια πλευρά αποδέχεται τις προτάσεις και η άλλη την απορρίπτει. Θα θεωρείται ως μη υποβληθείσα;

Με την ουσιαστικότερη και πιο αναβαθμισμένη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία, εκτιμάται πως θα διαφανεί κατά πόσο θα μπορέσουν οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν. Κοντολογίς, η θεωρία που αναπτύσσεται και στη Λευκωσία είναι πώς χωρίς να περάσει η διαδικασία το στάδιο των βολιδοσκοπήσεων από πλευράς του ΟΗΕ με την κατάθεση κάποιων ιδεών δεν μπορεί να εισέλθει στην τελική φάση, αυτή του περιβόητου πάρε-δώσε. Υποδεικνύεται πως εάν αποτύχει αυτή η φάση, δεν θα προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, αναμένεται πως στο επόμενο του ταξίδι, ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανοίξει τον κύκλο των βολιδοσκοπήσεων, που θα αφορούν τόσο τη διαδικασία όσο και την ουσία. Τότε θα διαφανούν και οι προθέσεις του Διεθνούς Οργανισμού και το περιεχόμενο το οποίο θα δώσει στη μεθοδολογία που θα υιοθετήσει.

Μοιράζει διαβεβαιώσεις η Άγκυρα

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ επί διαβεβαιώσεων δίνουν οι Τούρκοι για το Κυπριακό. Τουρκικές πηγές, αναφέρουν πως στη συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, με το νέο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο τελευταίος ανέφερε στον κ. Μπαν Κι Μουν ότι τόσο η πολιτική θέληση του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου όσο και της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού είναι απόλυτη και θα συνεχίσει να είναι. Είπε ότι συζήτησε το θέμα και με τον Έλληνα ομόλογό του και θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Άγκυρα και Αθήνα.

Ο Τσαβούσογλου επέστησε, επίσης, την προσοχή στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γ.Γ. εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ειδικός του σύμβουλος στο Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Άιντα θα πετύχει πρόοδο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά την συνάντηση ο κ. Μπαν είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να συμβάλουν για τη λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε πως ιδιαίτερα για τα θέματα στα οποία υπάρχει συμφωνία πρέπει να υπάρξει πρόοδος. Φέρεται, επίσης, να είπε ότι ο νέος ειδικός σύμβουλος του είναι ικανός διπλωμάτης και πιστεύει ότι θα επιτύχει ώθηση στη διαδικασία για το Κυπριακό.

Έχουν τη δική τους ιστορία

Στο θέμα των γεφυρωτικών προτάσεων, υπάρχει προϊστορία. Η παλαιότερη, του 2004, παραπέμπει στα πρώτα στάδια της εμπλοκής Ντε Σότο. Η υπό τον Άλβαρο ντε Σότο ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, είχε ετοιμάσει προτάσεις και από όλο εκείνο το σκηνικό προέκυψε και το σχέδιο Ανάν. Τις ίδιες διαβεβαιώσεις έδινε και ο κ. Ντε Σότο για τη σημασία των ιδεών και πόσο άτυπες θεωρούνταν…Όμως, όπως οι πλείστοι διαβεβαιώνουν, ο Άιντα δεν είναι Ντε Σότο. Τούτο, βέβαια, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Το 2012 υπήρξε νέα προσπάθεια από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών για την υποβολή «γεφυρωτικών προτάσεων». Η ομάδα Ντάουνερ, είχε τότε παρουσιάσει και έγγραφα ενώπιον των διαπραγματευτικών ομάδων, που αφορούσαν τα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και του περιουσιακού.

Στο περιουσιακό οι ιδέες που παρουσιάσθηκαν υιοθετούσαν πρόνοιες του σχεδίου Ανάν για τον καθορισμό οροφής για την αποκατάσταση των περιουσιών, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε ποσοστό. Αναφέρονταν σε ελεύθερες αγοραπωλησίες περιουσιών παραπέμποντας στο χρόνο μετά τη μεταβατική περίοδο, χωρίς να καθορίζει τη διάρκεια της. Παράλληλα συνέδεε την έναρξη των αγοραπωλησιών με το κατά κεφαλή εισόδημα των Τ/Κ. Τα Ηνωμένα Έθνη για το κεφάλαιο αυτό εργοδότησε Αμερικανό ειδικό.

Για τα θέματα Διακυβέρνησης, είχε εργοδοτηθεί ένας Καναδοϊρλανδός τεχνοκράτης, ο κ. Μακάριν, ο οποίος  έχει ενδιατρίψει στα ζητήματα που αφορούν το συνταγματικό. Πριν τον κ. Μακαρίν είχε εργοδοτηθεί και Βέλγος καθηγητής, ο οποίος ζήτησε να απαλλαχθεί των καθηκόντων του, επειδή όπως υποστήριξε οι τουρκικές θέσεις απείχαν σημαντικά του διεθνούς.

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: