Τα σχέδια γιά πρόωρη έξοδο πυροδοτούν αμφιβολίες




Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, δημοσιεύει άρθρο των Jonathan Stearns, Stephanie Bodoni και Karl Stagno Navarra με τίτλο «Greeces Early Bailout Exit Plan Sparks EuroArea Doubts», σύμφωνα με το οποίο οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με το ελληνικό σχέδιο πρόωρης εξόδου από το μνημόνιο, υπογραμμίζοντας τη διάσταση μεταξύ των ελληνικών πολιτικών προτεραιοτήτων και των ευρωπαϊκών οικονομικών επιλογών.

Όπως επισημαίνεται, ο έλληνας Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς επιθυμεί να διακόψει το μνημόνιο των 240 δις ευρώ, το οποίο κράτησε την χώρα ζωντανή από το 2010, παραιτούμενος από τα διεθνή δάνεια για το επόμενο έτος και για το 2016. Από την άλλη πλευρά ο αυστριακός Υπουργός Οικονομικών κ. Hans Joerg Schelling, δήλωσε πριν από τη συνάντηση των ομολόγων του της Ευρωζώνης ότι «Είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με αυτό (το σχέδιο)» και ότι «το παρακολουθούμε με κάποιο σκεπτικισμό και ανησυχία».

http://www.bloomberg.com/news/2014-10-13/greece-s-early-bailout-exit-plan-sparks-euro-area-doubts.html

Για το ίδιο θέμα σχετική ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters δημοσιεύεται στο CNBC με τίτλο: «Greece says IMF to maintain routine post-bailout review after exit»

http://www.cnbc.com/id/102080862

Επίσης το CNBC δημοσιεύει ανταπόκριση του Associated Press με τίτλο «Finance ministers wrestle over deficits, growth», http://www.cnbc.com/id/102082659

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ

Σε άρθρο του Paul J. Davies, στην εφημερίδα The Wall Street  Journal με τίτλο «ECB Should Stop Southern European Games With Bank Capital» εκφράζονται ανησυχίες ότι ο νέος νόμος στην Ελλάδα, όπως και στην Πορτογαλία, (η Ισπανία πέρασε αυτή την αλλαγή στη νομοθεσία πέρυσι, ενώ η Ιταλία πριν από δύο χρόνια) για τον αναβαλλόμενο φόρο ενεργητικού (assets) που βάσει της εν θέματι νομοθεσίας μετατρέπεται σε πιστωτικό (credits) αναβαλλόμενο φόρο, εκθέτει τους φορολογούμενους σε κινδύνου σε περίπτωση που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας στο μέλλον.

Όπως επισημαίνεται, οι νέοι κανόνες του πλαισίου Βασιλείας ΙΙΙ σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών προβλέπουν ότι τα στοιχεία ενεργητικού που στηρίζονται στον αναβαλλόμενο φόρο δεν μπορούν πλέον να υπολογίζονται ως ίδια κεφάλαια και θα πρέπει να αφαιρεθούν από αυτά έως το 2019.

Η ΕΚΤ δεν έχει την αρμοδιότητα να αλλάξει την εθνική αυτή νομοθεσία, ωστόσο στα πλαίσια του νέου ρόλου της ως ενιαία εποπτική αρχή όλων των τραπεζών της ευρωζώνης, μπορεί να αποφανθεί ότι αυτά τα είδη κυβερνητικών δεσμεύσεων δεν θα πρέπει να υπολογίζονται ως κεφάλαιο.

Απ’ τις ελληνικές τράπεζες, για τις Alpha και Εθνική, η αφαίρεση των φόρων ενεργητικού θα περιέκοπτε ένα 4% από την αξία τους (core equity), για την Πειραιώς θα σήμαινε ένα 3,6% της αξίας των κεφαλαίων της και για την Eurobank η αξία τους θα ανέρχονταν στο 6%.

http://online.wsj.com/articles/ecb-should-stop-southern-european-games-with-bank-capital-heard-on-the-street-1413198242

Για το ίδιο θέμα σχετική ανταπόκριση του Jack Ewing από τη Φρανκφούρτη για τους New York Times με τίτλο «E.C.B. Details Somber State of Europe’s Banking System»

http://www.nytimes.com/2014/10/14/business/international/ecb-report-on-european-banking-system.html

Επίσης άρθρο των Ben Moshinsky, Nicholas Comfort και Jim Brunsden στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg με τίτλο «ECB Tested by Banks Amassing Capital With Four-Year Life»

http://www.bloomberg.com/news/2014-10-12/ecb-tested-by-banks-amassing-capital-with-four-year-life.html

ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ ΤΟΥ PAUL KRUGMAN – ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ

Σε άρθρο γνώμης του Paul Krugman στην εφημερίδα New York Times με τίτλο «Revenge of the Unforgiven», όπου πραγματεύεται την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και όπου αμφισβητεί την ακολουθούμενη πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, αναφέρει για τη χώρα μας «Ναι, οι πιστωτές της Ελλάδας δέχτηκαν ένα σημαντικό «κούρεμα», αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας μικρός «παίκτης» (και ακόμα απελπιστικά χρεωμένη)».

http://www.nytimes.com/2014/10/13/opinion/paul-krugman-how-righteousness-killed-the-world-economy.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: