Σαμαράς-Βενιζέλος: Θετικός ο αντίκτυπος για ψήφο εμπιστοσύνης




Θετικός ήταν ο αντίκτυπος από τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα.

Αυτή ήταν σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου η κοινή πολιτική εκτίμηση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κατά την αποψινή τους συνάντηση.

Η αισιοδοξία των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου ενισχύθηκε και από τα καλά νέα από το μέτωπο της τρόικας, για τα οποία τους ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ενημέρωση που οδήγησε τον κ. Βενιζέλο να δηλώσει ότι το πλαίσιο είναι πολύ καθαρό και καλό και θα πάμε σε οριστική έξοδο από το καθεστώς του μνημονίου.

Σε ότι αφορά στα εργασιακά ζητήματα, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος, συμφώνησαν ότι υπήρξε μια πολύ σημαντική εξέλιξη στη Γενεύη, κατά τη συνάντηση με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Τα θέματα σχετικά με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, του λοκ-άουτ και των απεργιών έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και θεωρούνται, πλέον, κλεισμένα θέματα.

Καλές είναι και οι αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία, και αυτό, όπως διαπιστώθηκε δίνει μια ισχυρή βάση στην ελληνική επιχειρηματολογία για να μην ανοίξει το ασφαλιστικό.

Καλά είναι και τα νέα για τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία συμφωνήθηκε ότι μέχρι να έρθει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, θα γίνουν και άλλες βελτιώσεις, πέραν αυτών που έχει ανακοινώσει ο κ. Δένδιας.

Δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις, διαβεβαίωσε μετά τη συνάντηση με την τρόικα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών. Κατά τη συνάντηση τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των εργασιακών θεμάτων, όπως είναι το θέμα των ομαδικών απολύσεων, της ανταπεργίας και του συνδικαλιστικού νόμου.

«Είμαστε στο τέλος μιας διαδικασίας μεταρρυθμίσεων» δήλωσε μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας. Για τα εργασιακά ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έθεσε κατά τη συνάντηση τις θέσεις της όπως διαμορφώθηκαν από το πόρισμα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, μετά τη σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους της Ελλάδας στη Γενεύη. Εκτίμησε ότι οι συγκλίσεις και οι συναινέσεις που έγιναν εκεί ήταν καθοριστικής σημασίας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για το θέμα της ανταπεργίας, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις χαρακτήρισε επαρκές το νέο θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο η ευθύνη έχει ανατεθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, το ίδιο στέλεχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις και πρόσθεσε ότι έχουν τεθεί υπόψη της τρόικας τα σενάρια για το ασφαλιστικό που περιλαμβάνονται στη μελέτη του ΚΕΠΕ για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είπε, επίσης, ότι έως το τέλος του Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Ανέφερε, ακόμα, ότι έως τον Νοέμβριο του 2015 θα έχουν ελεγχθεί 393 ετήσιες χρήσεις 93 ασφαλιστικών φορέων, ώστε να αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων.

Εξήγγειλε, τέλος, ότι σύντομα πρόκειται να κατατεθεί διάταξη με την οποία επανέρχονται στον Οργανισμό Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) αρμοδιότητες που είχαν αφαιρεθεί με προηγούμενο νόμο.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν το απόγευμα και με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον οποίο συζήτησαν το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

ΠΗΓΗ: Κυριάκος Θεοδωρακάκος, AΝΑ-MPA – ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: