Σαμαράς, Καραμανλής και η πορεία της Κεντροδεξιάς




Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ, www.ethnos.gr

Η συνάντηση που είχαν αιφνιδιαστικά χθες οι Αντ. Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής περιείχε ένα ακόμη μήνυμα που αφορά την πορεία της Κεντροδεξιάς στη χώρα. Με τη συνάντηση αυτή, που έγινε σχεδόν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, οι δυο ηγέτες προφανώς θέλησαν να στείλουν δημόσια ένα μήνυμα προς το εσωτερικό: ότι στην Ελλάδα ο ένας ιδεολογικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος παραμένει συμπαγής.

Η Κεντροδεξιά, παρά την κόπωση των στελεχών της και τη δημοσκοπική κάμψη που εμφανίζει, είναι ενωμένη στην κορυφή και κατά συνέπεια και στη βάση. Αυτό θέλησε να επισημάνει ο πρωθυπουργός και σε αυτήν την προσπάθεια συμμετέχει (διά της αποδοχής) ο προκάτοχός του στην ηγεσία της ΝΔ.

Είναι σημαντικό για ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης να γνωρίζει ότι η Κεντροδεξιά στη χώρα παραμένει ενωμένη και πως δεν θα τη συμπαρασύρει η θύελλα του Μνημονίου, όπως συνέβη με την Κεντροαριστερά και την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ, δε, παραμένει ηγέτιδα δύναμη του συντηρητικού χώρου και -όπως φαίνεται-, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, δεν θα έχει τη μεγάλη φθορά που υπέστη το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μέσα σε δυόμισι χρόνια από το 44% έφτασε στο 12%.

Υπό αυτή την έννοια, η χθεσινή συνάντηση είχε και ένα μήνυμα, πέραν της συγκρότησης της προεδρικής πλειοψηφίας. Είναι, δε, στο χέρι των δυο ανδρών να διατηρήσουν αυτή την ενότητα και τώρα και στο μέλλον, ανεξαρτήτως των όποιων εξελίξεων. Ο Αντ. Σαμαράς είναι βέβαιον ότι δεν πρόκειται να «πριονίσει το κλαδί στο οποίο κάθεται», αλλά και ο Κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να… μεταμορφωθεί σε Γ. Παπανδρέου και να αποδυθεί σε έναν αγώνα υπονόμευσης του διαδόχου του.

Κατά συνέπεια, στο ορατό μέλλον δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που να διαταράξει το κλίμα της εσωκομματικής νηνεμίας στη ΝΔ, γεγονός που διευκολύνει τον πρωθυπουργό τόσο στην προσπάθειά του να ξεπεράσει τον κάβο της προεδρικής εκλογής όσο -κυρίως- στη μάχη που πιθανώς να δώσει για να κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση, εάν δεν βρεθούν οι 180 ψήφοι στη Βουλή.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: