Ρήξη στις σχέσεις Ερντογάν-Ιράν, προειδοποιεί η Τεχεράνη




O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προειδοποίησε την Άγκυρα εναντίον μιας «επιδείνωσης» της κατάστασης στη Μέση Ανατολή έπειτα από την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να επιτρέψει μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και το Ιράκ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Ο κύριος Ζαρίφ επέκρινε τη μέθοδο που επέλεξαν για να πολεμήσουν εναντίον της τρομοκρατίας και εξέφρασε την ανησυχία του για την ανάληψη κάθε ενέργειας που θα επιδείνωνε την κατάσταση» κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τζαβούσογλου, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο και δημοσίευσε το επίσημο κρατικό πρακτορείο IRNA.

«Στην παρούσα κατάσταση οι χώρες της περιοχής πρέπει να αντιδράσουν με υπευθυνότητα και να αποφύγουν το να συμβάλουν στην επιδείνωση της κατάστασης» υπογράμμισε επιπλέον ο Ζαρίφ σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Το Ισραήλ ασκεί κριτική στις σχέσεις της Βιέννης με το Ιράν

Τη δυσαρέσκειά του για τις σχέσεις της Αυστρίας με το Ιράν εκφράζει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Ντι Πρέσε”, με την ευκαιρία επίσκεψής του στη Βιέννη, ο πρόεδρος της ισραηλινής Βουλής, Γιούλι Έντελσταϊν, ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην προγραμματιζόμενη για εφέτος επίσκεψη του Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου Χάιντς Φίσερ στο Ιράν, η οποία έχει ωστόσο επανειλημμένα αναβληθεί, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ (www.amna.gr)  Δ. Δημητρακούδης.

“Δεν γνωρίζει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, της οποίας η πολιτειακή ηγεσία συζητά καν την πραγματοποίηση μιας επίσκεψης στην Τεχεράνη και αυτό του προξενεί δυσαρέσκεια”, τονίζει χαρακτηριστικά ο προερχόμενος από το κυβερνών δεξιό κόμμα “Λικούντ”, Ισραηλινός πολιτικός, ο οποίος είχε ήδη συνάντηση στη Βιέννη με τον πρόεδρο Φίσερ, όπως και με την πρόεδρο της αυστριακής Βουλής, Ντόρις Μπούρες, με την οποία παραβρέθηκε επίσης σε τελετή μνήμης για το Ολοκαύτωμα.

Στην ίδια συνέντευξη στην “Ντι Πρέσε”, ο Έντελσταϊν προειδοποιεί τη Διεθνή Κοινότητα εναντίον της επανάληψης κανονικών σχέσεων με την Τεχεράνη, τονίζοντας πως “το Ιράν είναι το πραγματικό πρόβλημα” και πως “ο πολύ σημαντικός αγώνας κατά του ΙΚ αποσπά την προσοχή από τον κακό λύκο με το όνομα Ιράν, το οποίο προετοιμάζει όχι μόνον πυρηνικά όπλα αλλά και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που φθάνουν πολύ πέρα από το Ισραήλ”.

Ο ίδιος, σε μια προφανώς αναδίπλωσή του, κάνει λόγο για παρεξήγηση και για λάθος απόδοση δηλώσεών του από ισραηλινή εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία κατηγόρησε την Αυστρία για έλλειψη μέχρι σήμερα διαχείρισης από μέρους της, του Ολοκαυτώματος.

Προσθέτει ωστόσο ότι η Αυστρία ανέλαβε πολύ αργά την ευθύνη για το Ολοκαύτωμα και “σίγουρα δεν ήταν η πρώτη χώρα” που προχώρησε σε επανορθώσεις.

Παρατηρητές στη Βιέννη συνδέουν τη “δυσαρέσκεια” που εκφράζει στη σημερινή συνέντευξή του ο πρόεδρος της ισραηλινής Βουλής, και με τη σαφέστατη κριτική που είχε ασκήσει, τέλη Αυγούστου, στη στάση του Ισραήλ στη Γάζα, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος, επισημαίνοντας πως το Ισραήλ δικαιολογεί τις ενέργειές του με την προστασία του εδάφους του, ωστόσο ενεργεί στρατιωτικά με τόσο μεγάλη σκληρότητα “ώστε ο αριθμός των θυμάτων να παρουσιάζει μια σημαντική, αν όχι ακραία, δυσαναλογία”.

Σε ομιλία του στο “Ευρωπαϊκό Φόρουμ Διαλόγου” στο Άλπμπαχ του Τιρόλου, ο κ. Φίσερ είχε τονίσει ότι στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζεται κάθε μορφή αντισημιτισμού, και προς τούτο δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, όμως, από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί κάθε κριτική στο Ισραήλ ή στον αριθμό των θυμάτων, να ανάγεται στο επίπεδο του αντισημιτισμού, και ο ίδιος έχει την εντύπωση πως το Ισραήλ τελευταία έχει απομακρυνθεί από μια λύση της διένεξης αντί να την έχει προσεγγίσει.

PHOTO ARXEIOY: U.S. Secretary of State John Kerry shakes hands with Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif as he arrives at a hotel in Vienna, Austria, on July 14, 2014, for a second day of meetings about the future of his country’s nuclear program. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: