Πρώτη δόση με προβλεπτά μέτρα εναντίον Αγκυρας




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Την ώρα που το «Μπαρμπαρός» περνούσε στα ανοικτά της Λεμεσού, το Εθνικό Συμβούλιο κατέληγε σε οκτώ μέτρα αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις. Οι αποφάσεις του Εθνικού, μετά από δυο ημέρες συζητήσεων ήταν προβλέψιμες και αφορούν ουσιαστικά μέτρα, τα οποία χρειάζονται χρόνο για να εφαρμοσθούν.

Πάντως, η Κυβέρνηση, αξιολογώντας τα δεδομένα που διαμορφώνονται, φαίνεται ότι θα κινηθεί σε δυο άξονες, προβλέποντας στήριξη. Πρώτον, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκοντας ισχυρή δήλωση καταδίκης της Τουρκίας στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ανακοινώσει πως δεν θα επιτρέψει άνοιγμα άλλων ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες αναμένεται ότι θα έχει στο περιθώριο της συνόδου επαφές με ξένους ηγέτες, ώστε να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους. Δεύτερον, προσβλέπει προς τους γείτονες, κυρίως γίνεται λόγος για Ισραήλ και Αίγυπτο.

Στη χθεσινή δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, διαφάνηκε πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το περιεχόμενο των μέτρων. Η κυβέρνηση επιδίωξε και εξασφάλισε συναίνεση. Και από πλευράς των κομμάτων, υπήρξε διάθεση να μην φανεί προς τα έξω η όποια διαφορετική προσέγγιση.

Από την συζήτηση που έγινε χθες και κράτησε τρείς ώρες, προκύπτει ότι επιχειρήθηκε ένας συμβιβασμός μεταξύ διαφορετικών απόψεων και προτάσεων. Την ίδια ώρα, κάποια μέτρα, τα οποία δεν αναφέρθηκαν κατά τη διήμερη σύνοδο του Εθνικού θα τύχουν επεξεργασίας και θα τεθούν ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας.

* Για το μέτρο που αφορά καθορισμό συντεταγμένων για την ΑΟΖ (εκεί που δεν υπάρχει συμφωνία με άλλα κράτη), υπήρξε διαφωνία από πλευράς του ΑΚΕΛ. Τη θέση του κόμματος εξήγησε ο Τουμάζος Τσελεπής ενώ ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως το κόμμα του διαφωνεί και μάλιστα έντονα.

* Για την επιβολή διοικητικού προστίμου σε όσους εισέρχονται παράνομα στην Κύπρο (παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου) διαφώνησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το ΑΚΕΛ. Το θέμα, πάντως, δεν φαίνεται να έκλεισε καθώς η κυβέρνηση αναμένει τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Παρόλο που όπως είναι γνωστό είχε συζητηθεί και στο παρελθόν.

* Στη θέση της ΕΔΕΚ για μέτρα στα οδοφράγματα διαφώνησαν τα δυο μεγάλα κόμματα. Ειδικότερα αναφέρθηκε από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως «τέτοιες κινήσεις σπρώχνουμε τους Τουρκοκύπριους προς την Τουρκία». Κάποια μέλη του Εθνικού διερωτήθηκαν εάν τώρα οι Τ/Κ είναι στις δικές μας αγκαλιές.

* Αντίδραση υπήρξε και στην πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για τοποθέτηση στο ΣΤΟΠ ΛΙΣΤ (ευρωπαϊκά), όσων εργάζονται στην τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ, που διενεργεί τις έρευνες καθώς και όσοι εμπλέκονται στις αποφάσεις. Σημειώνεται πως η Γενική Εισαγγελία, εξετάζει τη λήψη μέτρων εναντίον των εταιρειών που εμπλέκονται τις τουρκικές παράνομες έρευνες. Σημειώνεται ότι σε αυτές εμπλέκονται και ξένοι, πέραν από τους Τούρκους.

Σε πιο σκληρά μέτρα αναφέρθηκαν το ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι (αναφορά σε απαγόρευση τουριστικών λεωφορείων που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές).

ΑΠΟΦΑΣΗ: Τα οκτώ μέτρα αντίδρασης

ΟΚΤΩ μέτρα άμεσης εφαρμογής απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε το τελευταίο διήμερο για να αξιολογήσει τις εξελίξεις. Τα μέτρα ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, “στο ίδιο κλίμα πλήρους συναίνεσης” ανάμεσα στα μέλη του.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

1) Την καταγγελία της Τουρκίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με σκοπό την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη,

2) Την αξιοποίηση, σε διάφορα διεθνή φόρα, της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της και

3) Τη μη συναίνεση, από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

4) Τη μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

5) Τη μελέτη από τον Γενικό Εισαγγελέα και Διεθνείς Οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

6) Τη συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.

7) Την καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

8) Την καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. Ταυτόχρονα, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,  η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τα εις τη διάθεση της συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Άγκυρα. Αντιλαμβάνεστε ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν θα ανακοινώνονται.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε τέλος ότι το Εθνικό Συμβούλιο έχει ενώπιον του σειρά άλλων μέτρων τα οποία θα λαμβάνονται αναλόγως των εξελίξεων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: