Πολεμικά αεροσκάφη στα χέρια των τζιχαντιστών




Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει ενημερωθεί για οποιαδήποτε αεροπορική επιχείρηση από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους «στη Συρία ή αλλού», μετά τις καταγγελίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο REUTERS ο εκπρόσωπος της CentCom, Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε ότι «Δεν γνωρίζουμε κάτι για οποιαδήποτε αεροπορική επιχείρηση του ΙΚ στη Συρία ή αλλού».

«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε στενά τη δραστηριότητα του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ και θα συνεχίσουμε να εξαπολύουμε επιθέσεις εναντίον του εξοπλισμού του, των εγκαταστάσεών του, των μαχητών του οπουδήποτε κι αν βρίσκονται», πρόσθεσε ο Ράιντερ.

Νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε επισημάνει, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, ότι ιρακινοί πιλότοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, έχουν κατασχέσει τρία μαχητικά από τον συριακό στρατό και με αυτά εκπαιδεύουν μέλη της οργάνωσης.

Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές πραγματοποιούν πτήσεις.

Οι τζιχαντιστές εκπαιδεύονται από πρώην αξιωματικούς του ιρακινού στρατού σε μαχητικά —πιστεύεται ότι είναι MiG-21 ή 23— στο στρατιωτικό αεροδρόμιο αλ Τζαράχ στην επαρχία Χαλέπι της βόρειας Συρίας, σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι τουλάχιστον ένα τέτοιου τύπου πολεμικό αεροσκάφος εθεάθη στην περιοχή να πετάει σε χαμηλό ύψος, αν και δεν είναι σαφές αν τα μαχητικά φέρουν οπλισμό ή αν οι πιλότοι είναι σε θέση να πετάξουν για μεγαλύτερες αποστάσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: