Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

Στις ενορίες του Αγίου Κασσιανού και της Χρυσαλινιώτισσας περιδίαβασε χθες το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος έβαλε «τον δάκτυλον επί των τύπον των ήλων»  της διχοτομημένης Λευκωσίας. Στάθηκε στο τελευταίο σπίτι της οδού Αξιοθέας, όπου  σε μαρμάρινη πλάκα, με το θυρεώο της Κυπριακής Δημοκρατίας,  αναγράφεται: «την ηρωϊκή κυρά Κατίνα Παπαδοπούλου, που κράτησε όρθια την Ελληνική ψυχή της και ανάλωσε την ζωή της για την πατρίδα τις μέρες της Τουρκικής εισβολής, το καλοκαίρι του 1974, και στα δύσκολα χρόνια  που ακολούθησαν, η Κύπρος ευγνωμονεί. Αιωνία η Μνήμη της. Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ , ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ . ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008».  Στην συνέχεια αντίκρυσε το ερειπωμένο Παρθεναγωγείο Αγίου Κασσιανού, που  ιδρύθηκε το 1923,  και εγκαταλείφθηκε το 1964, λόγω των δικοινοτικών ταραχών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος  ξεναγήθηκε στις εκκλησίες της Χρυσαλινιώτισσας και του Αγίου Κασιανού από τον λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων, δρα. Γιώργο Φιλοθέου, ο οποίος του μίλησε για την αρχιτεκτονική των εκκλησιών, αλλά και των σπιτιών της εντός των τειχών Λευκωσίας. Επίσης, του έδειξε το τέμενος Ταχτακαλέ και  το Βασιλικό παρεκκλήσι του Μισιρίκου, την  εκκλησία του Τιμίου Σταυρού των Ορθοδόξων, που  μετατράπηκε στην οθωμανική περίοδο σε τέμενος και τον ενημέρωσε για τα έργα συντήρησης τους από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είχε την χαρά να επικοινωνήσει με μαθητές των δημοτικών σχολείων Αγίου Κασσιανού και Φανερωμένης, οι οποίοι του παρουσίασαν σύντομο καλλιτεχικό πρόγραμμα. Ο κ. Δημήτριος τους πρόσφερε ως ευλογία μικρούς ασημένιους επιστήθιους Σταυρούς και τους νουθέτησε να αγαπούν τον Θεό και την Κύπρο.

Στην εκκλησία της Φανερωμένης τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ανέμεναν ο αρχιμανδρίτης Βενέδικτος, ο οικονόμος π. Χαράλαμπος Ζούμος και ο πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, Νίκος  Λακκούφης. Για την ιστορία του ναού του μίλησε ο βυζαντινολόγος, δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προσκύνησε με κατάνυξη την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, που  χρονολογείται στον 14° αιώνα και απεικονίζει την Παναγία στον τύπο της Οδηγήτριας.

Τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο συνόδευαν ο διευθυντής Εθιμοτυπίας του ΥΠΕΞ , πρέσβης Κουντουρίδης , η αντιδήμαρχος Λευκωσίας,  Ελένη Λουκαΐδου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Χθες το μεσημέρι ο κ. Δημήτριος είχε νέα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και σε δηλώσεις διαβεβαίωσε ότι η ομογένεια στις ΗΠΑ θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τέλους  για αποκατάσταση  της ενότητος της Κύπρου με δυνατότητα ζωής και ευτυχίας για όλους τους ανθρώπους που ζουν στο νησί. «Δεν θα κοιμηθούμε ήσυχα και δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε ύπνο ήσυχο έως ότου δούμε την Κύπρο να είναι πάλι ενωμένη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος  Χρυσόστομος επεσήμανε ότι ο κ. Δημήτριος βρίσκεται  στο κέντρο λήψεως αποφάσεων στην Αμερική και αφειδώλευτα εργάζεται για την Κύπρο.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ξεναγήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ` από τον διευθυντή του Ιδρύμαος ,Ανδρέα Φυλακτού, και τον διευθυντή του Μουσείου, δρα Ι. Ηλιάδη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: