“Η κρίση δεν θα μας νικήσει” δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (www.amna.gr).

Ο κ.Παπούλιας χαρακτήρισε την παρέλαση ως εξαιρετική και τόνισε ότι “είμαστε εδώ, είμαστε δυνατοί για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε απειλή.

Εντωμεταξύ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας διεξήχθη στην Αθήνα η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας δεν έμειναν ασχολίαστα από τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στην παρέλαση.

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε τα μέτρα «απαραίτητα», αλλά ευχήθηκε «να είναι αυτές οι τελευταίες στιγμές που οι επέτειοι θα γιορτάζονται με αυτά τα μέτρα ασφαλείας».

«Δεν πρέπει να επανέλθουμε σε πρόσφατα γεγονότα του παρελθόντος όπου δεν υπήρχε ιερή στιγμή, ήταν όλες ίδιες και ο καθένας μπορούσε να εκφράσει αυτό που θα ήθελε διαλύοντας παρελάσεις, μη επιτρέποντας να γίνουν παρελάσεις ή σταματώντας τις. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ορισμένες εξαιρέσεις. Όλες οι μέρες είναι μέρες ελευθερίας για τον καθένα να εκφράσει στα όρια του Συντάγματος του νόμου τις διαμαρτυρίες του, να πει τις απόψεις του. Υπάρχουν όμως και λίγες στιγμές μέσα στο χρόνο που πρέπει να τις σεβαστούμε», επισήμανε ο υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε, επίσης, κόμματα και συνδικάτα να σεβαστούν τις επετείους, ώστε να καταργηθούν τα μέτρα ασφαλείας. «Προϋποτίθεται μια συμφωνία ανάμεσα σε όλα τα κόμματα εντός και εκτός της Βουλής, ανάμεσα σε όλα τα συνδικάτα, σε όλους τους διαμαρτυρόμενους που έχουν συνασπιστεί σε σωματεία, σε όλους οι οποίοι έχουν κάτι να πουν και η Δημοκρατία όχι μόνο το ανέχεται, αλλά το αντέχει και το θέλει. Όλοι αυτοί πρέπει να συμφωνήσουμε να είναι αυτή η τελευταία φορά και να σεβαστούμε ορισμένες στιγμές που κοιτάμε προς τα πίσω με τιμή», υπογράμμισε.

Η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα άρχισε στις 11 το πρωί και διήρκεσε 40 λεπτά. Σε αυτήν συμμετείχαν σημαιοφόροι και παραστάτες από τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας, καθώς και πρόσκοποι και αθλητές των Special Olympics.

Η πλατεία Συντάγματος ήταν αποκλεισμένη από αστυνομικούς, κιγκλιδώματα και αστυνομικές κλούβες. Οι θεατές μπορούσαν να παρακολουθήσουν την παρέλαση στην Πανεπιστημίου μόνο από το ύψος της Βουκουρεστίου και μετά.

Επίσης, οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα ήταν κλειστοί για τα οχήματα, ενώ εκτός λειτουργίας παρέμενε κατά τη διάρκεια της παρέλασης και ο σταθμός μετρό του Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης το «παρών» έδωσαν από την κάτω πλευρά την πλατείας Συντάγματος, στο ύψος της Ερμού, σχολικοί φύλακες οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

Της παρέλασης προηγήθηκε δοξολογία στον ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, καθώς και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: