Πανικός… Ο ιός Εμπολα κτύπησε τις ΗΠΑ




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε συνομιλία με τον διευθυντή του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC), Τόμας Φρίντεν, σχετικά με τα «αυστηρά πρωτόκολλα απομόνωσης» για τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης περισσοτέρων κρουσμάτων του ιού Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς στο Ντάλλας του Τέξας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο επικεφαλής «συζήτησαν σχετικά με τα εν λόγω πρωτόκολλα σύμφωνα με τα οποία ο ασθενής υπόκεινται σε θεραπεία και οι προσπάθειες που γίνονται για τον εντοπισμό ανθρώπων που είχαν επαφή με τον ασθενή προκειμένου να μετριαστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο Δρ. Φρίντεν δήλωσε επίσης ότι το CDC είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την υπόθεση και τόνισε ότι υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για την ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συζητά την πιθανή χορήγηση πειραματικών φαρμάκων ή πλάσμα αίματος ως ενδεχόμενη θεραπεία στον ασθενή που διαγνώστηκε σε νοσοκομείο του Τέξας ότι έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, δήλωσε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος στον τομέα της υγείας.

Ο Τόμας Φρίντεν, διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC), δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι το περιστατικό αυτό αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Έμπολα στις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος ασθενής στις ΗΠΑ που διαγνώστηκε με τον Έμπολα επισκέφτηκε ιατρική κλινική έξι ημέρες αφότου επέστρεψε στη χώρα από τη Λιβερία της Δυτικής Αφρικής, γεγονός που καθιστά πιθανό αρκετά από τα μέλη της οικογένειάς του να έχουν εκτεθεί στον ιό, δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC), Τόμας Φρίντμαν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως οι τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές θα είναι σε θέση να περιορίσουν μια πιθανή εξάπλωση του θανατηφόρου ιού στη χώρα.

«Είναι σίγουρα πιθανό κάποιος που έχει έρθει σε επαφή με αυτό το άτομο να παρουσιάσει συμπτώματα του Έμπολα μέσα στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Φρίντμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η πορεία του ιού θα σταματήσει στις ΗΠΑ».

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε μονάδα απομόνωσης σε νοσοκομείο του Ντάλλας, μετά από το ταξίδι του στη Λιβερία, μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από το χειρότερο ξέσπασμα επιδημίας του Έμπολα που έχει καταγραφεί.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP – Photo by CNBC

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: