Πακέτο αποτρεπτικών μέτρων από τη Λευκωσία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Μέτρα που θα έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα και θα προκαλούν κόστος στην Τουρκία θα εξετάσει σήμερα η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η αντίδραση στις τουρκικές μεθοδεύσεις και προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα κωδικοποιηθεί από την πολιτική ηγεσία.

Ο Πρόεδρος θα παρουσιάσει μια σειρά από εισηγήσεις οι οποίες έτυχαν επεξεργασίας από συνεργάτες του αλλά και στη σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Υπουργείο Εξωτερικών όπως και χθες στο Προεδρικό. Όπως πληροφορούμαστε, το πρώτο άνοιγμα προς τους Αμερικανούς δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ναι μεν θεωρούν οι ΗΠΑ πως οι τουρκικές κινήσεις προκαλούν «αρνητικό κλίμα», ωστόσο καλούν τη Λευκωσία να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως η παρέμβαση των Αμερικανών εξαντλείται στις διαβεβαιώσεις πως «δεν θα επηρεαστεί το γεωτρύπανο της ΕΝΙ». Αυτή η διαβεβαίωση δεν σημαίνει τίποτε καθώς η περιοχή που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι για έρευνες από το «Μπαρμπαρός» αφορά ολόκληρη σχεδόν τη νότια θαλάσσια περιοχή της νήσου. Κίνηση που ουσιαστικά στοχεύει να ακυρώσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διενεργεί έρευνες, ενώ η βασική επιδίωξη είναι να μην προχωρήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Λευκωσίας.

Ως πιθανά μέτρα που έχουν εξετασθεί και θα συζητηθούν είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

Πρώτον, αρχικά να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα για την ερχόμενη Πέμπτη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Το ενδεχόμενο διακοπής των συνομιλιών είναι στο τραπέζι, αναλόγως των εξελίξεων και των τουρκικών κινήσεων.

Δεύτερο, να γίνουν κινήσεις στο ευρωπαϊκό πεδίο με στόχο να παγώσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Υπήρξε και μια ιδέα για μπλοκάρισμα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πλην όμως αυτό δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Τρίτο, να προκληθούν δηλώσεις στήριξης του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να διενεργεί έρευνες στην ΑΟΖ της από ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς. Η αμερικανική πλευρά, πάντως, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να τρίξει τα δόντια στους Τούρκους, λόγω και των εξελίξεων στην περιοχή.

Τέταρτο, σχεδιάζονται κινήσεις και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Αθήνα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά. Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη είχε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Σκοπός αυτής της επικοινωνίας είναι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, «ο περαιτέρω συντονισμός των κινήσεων Ελλάδας και Κύπρου, σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

ΝΑΜΙ: Φερέφωνο του τουρκικού ΥΠΕΞ – Εξαπέλυσε απειλές κατά της ελληνικής πλευράς 

Ο ΟΖΝΤΙΛ Ναμί δήλωσε ότι έχει καθοριστεί μια κοινή στάση με την Τουρκία όσον αφορά την αντιμετώπιση των εξελίξεων στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ, που διενεργείται γεώτρηση από την ιταλική ΕΝΙ.

Σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η κοινή απόφαση είναι όπως σταλεί ο «Μπαρμπάρος» στην περιοχή και στη συνέχεια, ανάλογα με τα αποτελέσματα, να αναπτυχθεί εκεί μια πλατφόρμα γεωτρήσεων. Είπε πως η ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου Εξωτερικών του ψευδοκράτους που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, έγινε σε συνεννόηση με την Άγκυρα. Υποστήριξε ότι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς συμφωνούν σε όλα τα θέματα όσον αφορά την αντιμετώπιση των «μονομερών δραστηριοτήτων» των Ε/Κ και πρόσθεσε ότι δεν θα κάνουν «τα στραβά μάτια».

Ο Ναμί ισχυρίστηκε ότι οι προειδοποιήσεις γίνονται για το θέμα του φυσικού αερίου αγνοούνται από τους Έλληνες Κυπρίους και υποστήριξε: «Έχουμε πει και προειδοποίησε ότι οι φυσικοί πόροι ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους και πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς δραστηριότητες. Αν δεν το λάβει αυτό υπόψη η Τουρκία θα λάβει τα δικά της βήματα για να προστατεύσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων». Ο Οζντίλ Ναμί «ευχήθηκε», όπως η ε/κ πλευρά αξιολογήσει σοβαρά τις προειδοποιήσεις τους. Είπε ακόμη πως η παρουσία του κατοχικού στρατού στο νησί είναι επειδή η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη και είπε ότι κάθε χέρι θα στραφεί στην ” ΤΔΒΚ “, θα αντιμετωπίσει την «πολύ ισχυρή αντίδραση της Τουρκίας».

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: