Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε σήμερα ότι η Τουρκία πρέπει «οπωσδήποτε να ανοίξει» τα σύνορά της με τη Συρία για να επιτρέψει να περάσει βοήθεια στους Κούρδους που υπερασπίζονται τη συριακή πόλη Κομπάνι, η οποία πολιορκείται από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Η Τουρκία πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξει τα σύνορά της» για να επιτρέψει να περάσει βοήθεια στους υπερασπιστές του Κομπάνι, οι οποίοι είναι «σύροι Κούρδοι», δήλωσε ο Ολάντ, κάνοντας «έκκληση ώστε, πέραν του συνασπισμού (που έχει σχηματιστεί υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ), όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες να μπορούν να προσφέρουν» σε όσους προσπαθούν να εμποδίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών «την υποστήριξη που αναμένουν από εμάς, δηλαδή απλώς τα μέσα να αμύνονται κατά της τρομοκρατίας».

«Εκεί, αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας μάρτυρας, είναι η πόλη Κομπάνι η οποία μπορεί να πέσει ανά πάσα στιγμή στα χέρια των τρομοκρατών», υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος.

«Είμαστε αλληλέγγυοι με όσους μάχονται κατά της τρομοκρατίας. Σκέφτομαι τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Κομπάνι, μια μαρτυρική πόλη, μια πόλη σύμβολο. Αν πρέπει να επεμβαίνουμε, όπως το αποφασίσαμε για τη Γαλλία στο Ιράκ, πρέπει επίσης να προσφέρουμε στη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση, αυτή που αναγνωρίζουμε ως μόνη νόμιμη εκπρόσωπο για τη Συρία, κάθε υποστήριξη, κάθε απαραίτητη βοήθεια», συνέχισε.

Παρά τις καθημερινές αεροπορικές επιδρομές που διεξάγουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, το ΙΚ έφτασε χθες Δεύτερα για πρώτη φορά στο κέντρο της κουρδικής πόλη Κομπάνι, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Πλέον ελέγχουν τη μισή πόλη», παρά την έντονη αντίσταση που προβάλουν οι κούρδοι μαχητές, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι Κούρδοι καταγγέλλουν τις τελευταίες ημέρες την παθητικότητα της Τουρκίας μπροστά στην κατάσταση στο Κομπάνι, την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας. Παράλληλα οι κούρδοι μαχητές στο Κομπάνι δεν μπορούν να λάβουν ενισχύσεις γιατί η Άγκυρα έχει κλείσει τα σύνορά της, εμποδίζοντας κυρίως τους Κούρδους της Τουρκίας να υποστηρίξουν τους πολιορκημένους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: