Ο ΣΥΡΙΖΑ και το θεμελιώδες ερώτημα




Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

Οι δημοσκοπήσεις της τρέχουσας περιόδου δίνουν ένα σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές και σχολιαστές, δεν προεξοφλεί μόνο την απόκτηση του bonus των 50 επιπλέον εδρών, αλλά έχει και προοπτική κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, για την οποία ενδεχομένως να είναι αρκετό και ένα εκλογικό ποσοστό κάπως μικρότερο από το 37%, αν το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που δεν καταφέρουν να ξεπεράσουν τον φραγμό του 3% για την είσοδο στη Βουλή, κινηθεί πάνω από το 10%, κάτι το οποίο επίσης φαίνεται πιθανό, με τα μέχρις στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα.

Πλην όμως, οι δημοσκοπήσεις αυτές γίνονται εν όψει εκλογών, που δεν υπάρχουν στον άμεσο ορίζοντα.

Η κυβέρνηση μόλις έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και η προεδρική εκλογή θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2015. Συνεπώς, το νωρίτερο που μπορούν να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές, αν η παρούσα Βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι στα τέλη Μαρτίου 2015. Μέχρι τότε υπάρχει πολύς χρόνος.

Το προηγούμενο των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου 2014 έδειξε ότι στις πραγματικές εκλογές, έστω και αν αυτές είναι εκλογές δεύτερης τάξεως, το εκλογικό σώμα δεν ψηφίζει ανέμελα, δηλαδή δίχως επίγνωση των συνεπειών που μπορεί να έχει η μία ή η άλλη επιλογή του: αν ήθελε να εκτοξεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να «τελειώσει» οριστικά την κυβέρνηση, θα το έκανε. Ο λόγος για τον οποίο δεν έγινε αυτό, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε απάντηση, και εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να μην έχει, σε ένα απλό αλλά θεμελιώδες ερώτημα: τι θα κάνει, ως μελλοντική κυβέρνηση, αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά του για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, χωρίς την οποία δεν υπάρχει πράγματι δυνατότητα μιας άλλης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής;

Θα δώσει μια κλωτσιά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ή απλώς θα περιοριστεί, όπως και η παρούσα κυβέρνηση, στο να κάνει ό,τι μπορεί να γίνει μέσα στο δεδομένο πλαίσιο; Δυοίν θάτερον.

Ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, είναι αναπληρωτής καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: