Ο Γιούνκερ η μεγάλη ελπίδα του Αντώνη Σαμαρά




Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έγινε μία «προσδιορισμένη συζήτηση εργασίας», ανέφερε ανώτατη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο (www.amna.gr) κυβερνητική πηγή, μετά το τέλος της συνάντησης.

Η πηγή εξήγησε ότι ο κ. Γιούνκερ είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν κι έγινε συζήτηση «διότι πρέπει να γνωρίζει πώς είναι το θέμα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι θέσεις μας για μια σειρά από πράγματα».

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής έχει τοποθετηθεί πολλές φορές και πως «αποστολή μας ήταν να αντιληφθεί σε βάθος τις ελληνικές θέσεις για όλα και για το χρέος».

Ανέφερε δε ότι ο κ. Γιούνκερ ήταν θετικός, αλλά ότι «δεν είναι αρμόδιος για την αξιολόγηση, αλλά είναι βασικός παίκτης».

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, ο κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι θέλει να έχει καθαρή άποψη και καλή γνώση, διότι το ελληνικό ζήτημα είναι από τα πρώτα θέματα, που θέλει να αντιμετωπίσει μετά την 1η Νοεμβρίου, όταν αναλάβει τα καθήκοντά του ως προέδρου της Κομισιόν.

Στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε τη συνάντηση των δύο ανδρών, εκτός από τους κ.κ. Σαμαρά και Γιούνκερ, παρακάθισαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.

ΤΟ ΚΚΕ: «Οι δηλώσεις Ντράγκι ότι το πρόγραμμα προσαρμογής πρέπει να συνεχιστεί, αποδεικνύουν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης που μιλάει για “τέλος του μνημονίου” και εκθέτουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που όλο αυτό το διάστημα ουσιαστικά “ωραιοποιεί” τις θέσεις της ΕΚΤ», αναφέρει το ΚΚΕ με σχόλιό του για τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ και τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι.

Οι δηλώσεις Ντράγκι επιβεβαιώνουν «αυτό που το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει τονίσει, ότι μια πιθανή μετάβαση σε πιο επεκτατική πολιτική διαχείρισης και σε ευρωπαϊκούς μηχανισμούς εποπτείας, χωρίς την τρόικα ή το μνημόνιο με τη σημερινή του μορφή, θα συνοδεύεται πάντα με αντιλαϊκά μέτρα, που υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου και κατοχυρώνονται από τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ», καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Την αμέριστη στήριξη της ΕΕ στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα, υποδηλώνει η επίσκεψη Γιούνκερ, εκτιμά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Π. Καρβούνης

«Η δεύτερη, εντός διμήνου, επίσκεψη στην Αθήνα του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποδηλώνει την αμέριστη στήριξη της ΕΕ στην προσπάθεια ανάκαμψης που καταβάλλει η χώρα μας και αναγνώριση των άνευ προηγουμένου θυσιών, στις οποίες υποβλήθηκαν γι αυτόν τον σκοπό οι Ελληνες πολίτες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα, Παναγιώτης Καρβούνης.

Ερωτηθείς σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015, το οποίο κατέθεσε η γαλλική κυβέρνηση και σύμφωνα με το οποίο μετατίθεται η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας δύο χρόνια αργότερα, ο κ. Καρβούνης σχολίασε ότι οι συμφωνημένοι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται από όλες τις χώρες ανεξάρτητα από την ύπαρξη μνημονίου, γιατί ακριβώς η μη τήρησή τους ήταν ένας από τους λόγους της πανευρωπαϊκής κρίσης.

«Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ΕΕ θέσπισε μια πιο ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση, η οποία όμως δεν στερείται ευελιξίας, όταν το απαιτούν οι συνθήκες. Και αυτό θα εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την υποβολή όλων των σχεδίων προϋπολογισμών για το 2015, που πρέπει να αποσταλούν -στην Επιτροπή- ως τα μέσα Οκτωβρίου» ανέφερε και σημείωσε ότι είναι εμφανές ότι ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν δυσκολίες για να σχεδιάσουν έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. 

«Η Ελλάδα δίνει ένα πρωτοποριακό παράδειγμα στους υπόλοιπους εταίρους, πετυχαίνοντας μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή που της επιτρέπει από τα ελλείμματα να περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα» πρόσθεσε ο κ. Καρβούνης.

Νίνα Μελισόβα, ANA-MPA – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: