Ο Αρχιεπίσκοπος γιόρτασε τα ονομαστήριά του στην Κύπρο




ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Με πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως στη Λευκωσία γιόρτασε την μεγάλη εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου και τα ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες προσκυνηματική επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Στη Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν οι εξ Αμερικής Αρχιερείς της συνοδείας του Αρχιεπισκόπου, Μητροπολίτης Ντιτρόϊτ Νικόλαος και Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός που είναι και ο αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Από δε πλευράς της Εκκλησίας της Κύπρου συμμετείχαν ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος ο οποίος παρέστη στο Ιερό συμπροσευχόμενος, λίγο πριν την απόλυση προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και του ευχήθηκε «χρόνια πολλά κι ευλογημένα απ’ τον Θεό, δύναμη πολλή για να υπηρετά τον Λαό του Θεού και να βρίσκεται επικεφαλής των Ομογενών μας στην Αμερική τόσο της Ελλάδος όσο και της Κύπρου».

«Ο λαός μας αντλεί πίστη και δύναμη από την παρουσία σας για να αγωνιστεί σε όλα τα πεδία», συνέχισε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε: «τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ο λαός μας τον θεωρεί ως ένα ηγέτη όχι μόνο εκκλησιαστικό αλλά και εθνικό διότι στο χώρο που βρίσκεστε εκεί παίρνονται και οι μεγάλες αποφάσεις και η απόφαση για το εθνικό μας θέμα εκεί θα παρθεί. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος για μας είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να του συμπαρασταθούμε».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αφού ευχαρίστησε για τις ευχές, την φιλοξενία και τις εμπειρίες που απεκόμισε από τον παραμονή του στην Κύπρο στην δική του ομιλία διαβεβαίωσε το εκκλησίασμα ότι «θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τον αγώνα που δίνουμε στην Αμερική», είπε, και αναφερόμενος στη μακρόχρονη κατοχή της Κύπρου τόνισε ότι «πρόκειται για μα τεράστια αδικία και από κάθε άποψη απαράδεκτη κατοχή» σημειώνοντας ότι πολλά κράτη τα οποία κηρύττουν σεβασμό της προσωπικότητας και σεβασμό των ανθρωπίνων και θρησκευτικών ελευθεριών και των αρχών της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ανέχονται κατά τα άλλα αυτή την κατάσταση.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος παρέθεσε ανοιχτή δεξίωση για όλους τους πιστούς και επίσημο γεύμα στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Στο γεύμα παρεκάθισαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας και άλλοι προσκεκλημένοι.

Το απόγευμα, στην Πλατεία Ελευθερίας ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος τέλεσε τον αγιασμό κατά την τελετή ενάρξεως για τους Παγκύπριους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, παρουσία του δημάρχου της Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλων επισήμων.

Επιπλέον, το εσπέρας της ονομαστικής του εορτής, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παρέθεσε ανοιχτή δεξίωση στο Ξενοδοχείο Χίλτον της Λευκωσίας και δέχθηκε πολλούς φίλους και απλούς ανθρώπους που τον επισκέφθηκαν του απηύθυναν εγκάρδιες ευχές και πήραν την ευλογία του.

Αύριο Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, τελευταία ημέρα της επισκέψεώς του στην Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννη Κασουλίδη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: