Ο Αγιος Νικόλαος, ένας οικουμενικός Αγιος




Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ

«Κρήνη ακένωτος θεϊκών δωρεών», όπως ποιητικά λέγει το δεύτερο απολυτίκιο του Αγίου Νικολάου, ας είναι ο Ιερός Ναός που θεμελιώνεται στον καθαγιασμένο χώρο του Σημείου Μηδέν στη Νέα Υόρκη.

Χώρος μνήμης και προσευχής για τα θύματα της τραγωδίας της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τους συγγενείς και φίλους τους και όλους τους πολίτες της Νέας Υόρκης, της Αμερικής και της Οικουμένης. Χώρος περισυλλογής για τους χιλιάδες περαστικούς, όαση γαλήνης μέσα στις πολυτάραχες αρτηρίες του οικονομικού κέντρου της πόλης μας και του κόσμου.

Αλλά και εστία ταπείνωσης, όπως υπήρξε και ο προηγούμενος ναός του Αγίου, που με τους τέσσερις ορόφους του φάνταζε πανύψηλος, ψηλότερος από τους δίδυμους πύργους των 110 ορόφων, σκεπάζοντάς τους εκείνος πνευματικά αντί να επισκιάζεται από τον τεράστιο όγκο τους. Ας καταστεί το ιερό αυτό Προσκύνημα κυματοθραύστης της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και απληστίας, ας καθοδηγεί πνευματικά τους επισκέπτες να αποκτήσουν «τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια», ένας πανανθρώπινος χώρος προσευχής και ανάτασης.

Ας αποτελέσει ο ναός του Αγίου Νικολάου αυτό που ήταν πάντα, τον προστάτη των Ελλήνων θαλασσινών και των ναυτικών όλου του κόσμου. Τι κι αν έχουν τώρα τα πολυτελή γραφεία τους μερικά τετράγωνα παραπέρα, τι κι αν το μυαλό τους πια δεν απασχολούν οι φουρτουνιασμένες θάλασσες αλλά οι τρικυμίες των χρηματιστηρίων…  Αν είσαι θαλασσινός και δεν έχεις τον Άγιο Νικόλαο μέσα σου, έρμαιο των κυμάτων θα καταντήσεις και θα τσακιστείς στις ξέρες…

Ας χαραχτούν τέλος στα περικαλλή και φιλόδοξα σχέδια του νέου ναού, όσο και στα πλαίσια της λειτουργίας του, οι ηθικές αρχές που πηγάζουν από το βίο του Αγίου Νικολάου, ενός οικουμενικού αγίου, που βρίσκονται στο επίκεντρο της χριστιανικής διδασκαλίας: αγάπη, ελεημοσύνη, ταπείνωση. Οι πολλοί δωρητές για την αποπεράτωση του ναού από το πέρατα της Οικουμένης ας υποκλιθούν μπροστά στα κηρύγματα του Αγίου Νικολάου, που έμεινε στην αιωνιότητα ως η προσωποποίηση της ανωνυμίας, ως το παντοτινό παράδειγμα της ανιδιοτέλειας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: