Moody’s: Θα πάρει χρόνο η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές τράπεζες




Σημαντικό βήμα στη δημιουργία ενός αξιόπιστου Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) στην Ευρωζώνη, χαρακτηρίζει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s τη συνολική αξιολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και την ανθεκτικότητα τους στους κραδασμούς, που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΚΥΠΕ, Κώστας Σταυρινός.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι Moody`s διαμηνύουν ότι “θα πάρει χρόνο” η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

“Βλέπουμε την συνολική αξιολόγηση ως θετική για τον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης, με τα πιο αξιοσημείωτα αποτελέσματα αυτής της άσκησης να είναι η πρόοδος προς την βελτίωση των ισολογισμών και της διαφάνειας των τραπεζικών λογαριασμών”, αναφέρει ο διεθνής οίκος, σε ειδική έκθεση που εξέδωσε τη Δευτέρα με τίτλο “ισχυρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”.

“Ο διακηρυγμένος, ωστόσο, στόχο της ΕΚΤ για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, θα πάρει χρόνο και θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από το δύσκολο ακόμη λειτουργικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης”, σημειώνει ο οίκος.

Σε σχέση με τις τράπεζες που απέτυχαν, ο Moody`s αναφέρουν ότι το γεγονός ότι οι εννέα από τις 13 που δεν πέρασαν την αξιολόγηση εντοπίστηκαν σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, και Πορτογαλία, είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες τους.

Σημειώνει ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στις αξιολογήσεις αυτών των τραπεζών θα έρθουν μόνο μετά από περαιτέρω αξιολόγηση των κεφαλαιακών τους ελλειμμάτων και από την ικανότητα τους να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις αυτές.

Κατά συνέπεια, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς στα τραπεζικά συστήματα της Ευρώπης θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, καθώς και η διαδικασία δεν είναι πλήρως στον έλεγχο των τραπεζών και των εποπτικών αρχών τους, καταλήγουν οι Moody`s.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: