Μέτρα για τη νέα εισβολή – Πάγωμα ενταξιακών Τουρκίας;




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Λευκωσία προχωρεί κλιμακωτά σε μέτρα κατά της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση, με την εισβολή από χθες του τουρκικού ερευνητικού «Μπαρμπάρος» στην κυπριακή ΑΟΖ. Το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε χθες και θα συνεχίσει σήμερα τη συζήτηση κινήθηκε, λίγο-πολύ, σε μέτρα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Αρχηγών.

Η συζήτηση διεξήχθη σε παρά πολύ καλό κλίμα συναίνεσης. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «μέσα σε ένα κλίμα συναντίληψης ακούστηκαν εισηγήσεις και κατατέθηκαν προτάσεις από το σύνολο των αρχηγών των κομμάτων και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια».

Στη χθεσινή συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, εξετάσθηκαν τα πιο κάτω μέτρα.

Πρώτο, ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνέρχεται στις 23-24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι βρίσκεται και το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Τούτο θα γίνει σε συνεννόηση με εταίρους μας στην Ε.Ε.

Δεύτερο, εξέταση νομικών μέτρων κατά της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ, που διεξάγει τις έρευνες με το «Μπαρμπαρός». Προσπάθεια να κινηθεί νομικά και η ιταλική ΕΝΙ.

Τρίτο, εξέταση του ενδεχομένου να προσφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τούτο χρειάζεται προετοιμασία και στάθμιση όλων των παραγόντων και αξιολόγηση των προοπτικών επιτυχίας.

Τέταρτο, θα εφαρμοστεί η απόφαση για επιβολή διοικητικού προστίμου σε όσους εισέρχονται στη χώρα από παράνομες εισόδους, μέσω δηλαδή των κατεχομένων.

Από την πλευρά τους κόμματα κατέθεσαν ιδέες και προτάσεις που αφορούν τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού προσήλθε στη σύνοδο με έγγραφο 25 περίπου σελίδων, στο οποίο μεταξύ άλλων, προτείνει η μελέτη του ενδεχόμενου προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το ΑΚΕΛ θεωρεί πως θα πρέπει να εξασφαλισθεί νομική γνωμάτευση από το Δικαστήριο. Επί της πρότασης αυτής υπήρξαν επιφυλάξεις και φόβοι να μη εξελιχθεί μια τέτοια κίνηση σε μπούμερανγκ. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε την τουρκική πρόκληση ως τη μεγαλύτερη μετά το 1974, ενώ επέμεινε όπως δημιουργηθούν συνθήκες επανόδου στις συνομιλίες.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν στρατηγικοί εταίροι αλλά στρατηγικά συμφέροντα. Ο ηγέτης του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στο θέμα της επανόδου στις συνομιλίες, όταν τερματισθούν οι προκλήσεις. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, παρέπεμψε στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ τόνισε την ανάγκη για ουσιαστικές κυρώσεις κατά Τουρκίας και ψευδοκράτους. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γ. Ομήρου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ελλάδα να στείλει φρεγάτα στην περιοχή, για να λειτουργήσει τούτο αποτρεπτικά.

Για κλιμάκωση των μέτρων έκαναν λόγο Συλλούρης και Περδίκης ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας διαβίβασε ήδη προτάσεις και ιδέες τις οποίες και ανέλυσε χθες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε πως οι τεχνικές επιτροπές θα συνεχίσουν να λειτουργούν καθώς ασχολούνται με ανθρωπιστικού χαρακτήρα ζητήματα.

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΜΟΥΡΑΤΟΦ

Ο ΤΕΩΣ Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας στην παρέμβαση του χθες ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην επίσκεψη του στη Μόσχα. Αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επηρεάζεται και ένας διαχρονικός φίλος της Κύπρου, ο Γιόργκι Μουράτοφ, που διετέλεσε και πρέσβης στην Κύπρο. Ζήτησε να υπάρξει μια απόφαση που να άρει τους περιορισμούς κατά του κ. Μουράτοφ. Το θέμα, αναμένεται ότι θα απασχολήσει και τη Βουλή.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΒΙΛΙΕΡΣ

Η ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ Υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Τερέζα Βίλιερς, σε συνέντευξη που έδωσε στο LGR, χαρακτήρισε απαράδεκτη  ενέργεια που ξεκάθαρα παραβιάζει τα αναγνωρισμένα από το διεθνές δίκαιο κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, την  πρόθεση  της Άγκυρας να διεξάγει έρευνες εντοπισμού φυσικού αερίου στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Εκφράζω τη βαθύτατη ανησυχία μου, πρόκειται  για ξεκάθαρη παραβίαση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύρου και προς τούτο μη αποδεκτή» δήλωσε η Υπουργός και Βουλευτής των Συντηρητικών της περιφέρειας Τσίπιγκ Μπάρνετ του Βόρειου Λονδίνου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: