Προχωρούν οι σχεδιασμοί στην κυπριακή ΑΟΖ




Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς της αναφορικά με τις έρευνες για εντοπισμό φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, άσχετα από τις οποιεσδήποτε προκλήσεις θα προβεί η Τουρκία, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού  Γιώργος Λακκοτρύπης, σύμφωνα με την Φανίτσα Ζαννέττου του Κυπριακού Πρακτορείου (ΚΥΠΕ-CNA).

Σε δηλώσεις στην Αγία Νάπα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός είπε πως «οι ερευνητικές γεωτρήσεις που έχουν αρχίσει από την Κοινοπραξία ENI – KOGAS προχωρούν κανονικά, είμαστε στο βάθος που αναμένετο να είμαστε μετά από αυτές τις μέρες, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, τις παρακολουθούμε και από το Υπουργείο και με την εταιρεία. Προχωρούμε, όπως είχαμε ακριβώς προγραμματίσει».

Ερωτηθείς για τις ασκήσεις που θα αρχίσει η Ρωσία στη περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας στις 20 Οκτωβρίου, ο κ. Λακκοτρύπης παρέπεμψε στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και πρόσθεσε πως «έχει δεσμευτεί μια περιοχή από το ρωσικό ναυτικό για ασκήσεις, εφάπτεται της κυπριακής ΑΟΖ. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τους σχεδιασμούς μας ασχέτως οποιονδήποτε προκλήσεων θα προβεί η Τουρκία».

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει κάποιο πρόβλημα μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας με αφορμή τις ασκήσεις που θα διεξάγει η Ρωσία, ο Υπουργός απάντησε «όχι εξ΄ όσων γνωρίζουμε».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε πως «οι πλατφόρμες που επιχειρούν στην περιοχή μας, ανήκουν στις εταιρείες από τις οποίες τις έχει υπενοικιάσει η Κοινοπραξία ΕΝΙ – ΚΟGAS».

Ο Υπουργός, που μιλούσε στην τελετή εγκαινίων ανακαινισμένου ξενοδοχείου στην Αγία Νάπα, είπε ότι «η Αγία Νάπα είναι μία από τις εξέχουσες τουριστικές περιοχές και προορισμούς της Κύπρου και έργα όπως αυτό θέλουμε να εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο το προϊόν που προσφέρει».

Κληθείς να σχολιάσει τη συνεργασία του ξενοδοχείου με μεγάλο Ρώσο τουριστικό πράκτορα, ο Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι αυτή «αποδεικνύει την ελκυστικότητα του νησιού και το γεγονός ότι φέρνουμε ξένες επενδύσεις, που αρχίζουν δειλά – δειλά μετά από αυτά που περάσαμε, να εμφανίζονται στη Κύπρο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: