Κύπρος: Κοινή συνάντηση για τη νέα φάση




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Κοινή συνάντηση θα έχει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο νέος ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου.

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού αναμένεται στο νησί στις 7 Οκτωβρίου και την ίδια ημέρα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενώ την επόμενη θα τα πει με τον κατοχικό ηγέτη. Η νέα αυτή επίσκεψη του Νορβηγού απεσταλμένου του Μπαν Κι Μουν, η τρίτη από τότε που διορίστηκε στη θέση αυτή, σηματοδοτεί και την έναρξη της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, ο κ. Άιντα είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε συζητήσεις όλων των πτυχών του Κυπριακού με βάση το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και έχοντας πλέον ως δεδομένο, ότι ο Διεθνής Οργανισμός μπορεί να υποβάλει, «όταν κρίνεται αναγκαίο» και γεφυρωτικές προτάσεις.

Σημειώνεται πως ενόψει της καθόδου του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στο νησί, πραγματοποίησε χωριστές συναντήσεις με τις δυο διαπραγματευτικές ομάδες.

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των επαφών του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ., θα ενημερώσει τη ψευδοβουλή, στις 13 Οκτωβρίου, σε σύνοδο κεκλεισμένων των θυρών. Ο Έρογλου ανέφερε στις δηλώσεις του πως όλοι διεκδικούν την «ΤΔΒΚ» και υποστήριξε ότι δίνεται εδώ και χρόνια μεγάλος αγώνας για την προστασία των συμφερόντων του τουρκοκυπριακού «λαού». Στη συνέχεια ανέφερε πως «επιχειρούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία που θα αφήσει τους Τουρκοκύπριους να ζουν σε δημοκρατικό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί με τη δική τους ελεύθερη βούληση και όχι σε μια συμφωνία που θα τους αναγκάσει να ζήσουν υπό των έλεγχο των Ελληνοκυπρίων». Ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι οι προτάσεις που υπέβαλε στις διαπραγματεύσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι υπερβολικές και παραγνωρίζουν την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων. Είπε πως τούτο αποδεικνύει πως οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν λύση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, ο βρισκόμενος στην Ουάσινγκτον, λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, συμμετέχοντας σε συζήτηση που οργάνωσε δεξαμενή σκέψης, έστειλε μήνυμα και στις ΗΠΑ. Όπως μεταδίδει ο παράνομος Μπαίράκ, ο Ναμί «επέστησε την προσοχή στη σημασία της υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στη διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική πρόοδος» και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίζουν ίσα τις δυο πλευρές στο νησί. Επιπροσθέτως ανέφερε ότι «μονομερείς ενέργειες θα χαλάσουν το ισοζύγιο και θα βλάψουν την πρόοδο» και συνέχισε λέγοντας πως με την επίτευξη λύση θα μειωθεί και η ένταση στην περιοχή.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Περιπλοκές από την υποψηφιότητα Οζερσάι – Το ανακοίνωσε και στον Έρογλου, που μάλλον κατέρχεται στις «εκλογές»

ΤΟ σκηνικό που διαμορφώνεται στα κατεχόμενα ενόψει των λεγόμενων προεδρικών εκλογών, που χρονικά τοποθετούνται τον Ιούνιο του 2015, επηρεάζουν σημαντικά και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Η εξαγγελία χθες του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, Κουντρέτ Οζερσάι, ότι θα είναι υποψήφιος περιπλέκει τα δεδομένα. Κυρίως γιατί όσο περνά ο καιρός ενισχύεται και το σενάριο για υποψηφιότητα Έρογλου. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι θα σημαίνει να είναι και οι δυο υποψήφιοι και να παρακάθονται αμφότεροι στις διαπραγματεύσεις. Ο Έρογλου ανακοίνωσε ότι θα ανακοινώσει τις προθέσεις του το Νοέμβριο.

Ο Οζερσάι” σε δηλώσεις του στον διευθυντή του ομίλου “Κίπρις” Σουλεϊμάν Έρκγιουτσλου, είπε ότι έχει αποφασίσει να κατέλθει ως «υποψήφιος», απόφαση την οποία ανακοίνωσε ήδη στον Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος και θα την αξιολογήσει και θα του απαντήσει με τις απόψεις του. Είπε ακόμα ότι αντιλαμβάνεται τις ευθύνες του καθήκοντος που έχει ως διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς στις συνομιλίες και για τον λόγο αυτό δεν θα ασχοληθεί με «προεκλογική εκστρατεία». «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και αν ο κ. Έρογλου θεωρήσει ότι θα πρέπει να συνεχίσω τα καθήκοντά του ως διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς τότε αυτό θα πράξω», ανέφερε. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ο Ερογλου να αποδεχτεί την πρόταση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και να είναι ο «υποψήφιος» του κόμματος, ο κ. Οζερσάι είπε ότι ο ίδιος ο Έρογλου θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα ανακοινώσει την απόφαση του σε ένα μήνα.

Υποψήφιοι είναι επίσης, ο λεγόμενη Πρόεδρος της ψευδοβουλής, Σιμπέρ Σιμπέλ εκ μέρους του ΡΤΚ και ο Μουσταφά Ακιντζί, που εκφράζει τμήμα της αριστεράς.

Ενοικίασε βάση στη Σουηδία η Τουρκία – Πραγματοποιεί ασκήσεις

Η Τουρκία προχώρησε στην ενοικίαση στρατιωτικής βάσης στη Σουηδία με σκοπό την πραγματοποίηση ασκήσεων, που διεξάγονται με απόλυτα μυστικό τρόπο. Όπως μεταδίδεται από τη Σουηδία, μετά από άκρως μυστικά γυμνάσια τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων στη βόρεια Σουηδία – τη Δευτέρα θεάθηκαν περίπου δέκα F-16 να πετούν σε μεγάλο ύψος πάνω από σουηδική πόλη.

Η Υπηρεσία Πολεμικού Υλικού (FMV) του στρατού της Σουηδίας επιβεβαίωσε, μετά από τηλεφώνημα της εφημερίδας Αrbetarbladet, ότι η Τουρκία ενοικίασε τη βάση Vidsel στην επαρχία Norrbotten της βόρειας Σουηδίας για ασκήσεις της πολεμικής της αεροπορίας, το περιεχόμενο των οποίων είναι απόρρητο.  Όπως ανέφερε o εκπρόσωπος της FMV, κ. Mikael Abrahamsson, περίπου δέκα χώρες το έτος νοικιάζουν τον χώρο, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη στο είδος του σε χερσαία περιοχή, για ασκήσεις πολεμικής αεροπορίας. Η έγκριση της άδειας γίνεται από το Σουηδικό Υπουργείο Άμυνας.

Την έγκριση από την κυβέρνηση της Σουηδίας για την ενοικίαση της βάσης και τις πτήσεις στο σουηδικό εναέριο χώρο, επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της, κ. Mats Hakkarainen, ο οποίος είπε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και πολλές χώρες την προτιμούν για τις καλές υποδομές της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: