Κίεβο: Η στήριξη της Μόσχας στις εκλογές των αυτονομιστών “υπονομεύει” την ειρηνευτική διαδικασία




Η υποστήριξη της Μόσχας στις εκλογές που οργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία “υπονομεύει τη διαδικασία” της ειρήνης, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος ουκρανός διπλωμάτης, ενώ το ρούβλι σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ έναντι του ευρώ και του δολαρίου, συνεχίζοντας την πτώση του που προκαλείται από την ουκρανική κρίση, τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

“Η πρόθεση της Ρωσίας να αναγνωρίσει αυτή την ψηφοφορία (…) υπονομεύει την αποκλιμάκωση και την ειρηνευτική διαδικασία εξασθενώντας παράλληλα την εμπιστοσύνη στη χώρα αυτή ως ασφαλή διεθνή εταίρο”, δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τις δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Μόσχα θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών που θα διεξαχθούν στις επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

“‘Όποιος βιάζεται υπερβολικά μένει στα μισά του δρόμου’, λέει μια ρωσική παροιμία. Η Ρωσία βιάζεται να αναγνωρίσει κάτι που δεν έχει καμιά σχέση με εκλογές”, δήλωσε ακόμη ο Κουλέμπα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δηλώσεις του Λαβρόφ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από τη ρωσική εφημερίδα “Ιζβέστια” “αντιφάσκουν άμεσα με τις συμφωνίες του Μινσκ” για μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, οι οποίες συνήφθησαν στις 5 Σεπτεμβρίου μεταξύ Ουκρανών και αυτονομιστών με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του πως η ψηφοφορία αυτή “αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία των συμφωνιών του Μινσκ” και πως ο ρόλος της είναι να “νομιμοποιήσει τις αρχές” των αυτονομιστών.

Στο μεταξύ, η ισοτιμία του ευρώ ανέβηκε σήμερα στις 10:55 (ώρα Ελλάδας) στα 54,04 ρούβλια, σημειώνοντας νέο ρεκόρ μετά την Παρασκευή που είχε ξεπεράσει τα 53 ρούβλια, ενώ η ισοτιμία του δολαρίου έφθανε τα 42,50 ρούβλια.

Από την αρχή Οκτωβρίου, το ρούβλι σημειώνει σχεδόν καθημερινά χαμηλά ρεκόρ σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ, κυρίως ως συνέπεια των δυτικών κυρώσεων οι οποίες ωθούν τους ξένους επενδυτές να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο REUTERS μεταδίδει ότι η Πολωνία ανακοίνωσε πως καταστρώνει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να μεταφέρει μέρος της στρατιωτικής ισχύος της στα ανατολικά σύνορά της, πλησιέστερα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ως απάντηση στην επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, εκφράζει ανησυχίες ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της επέκτασης του Κρεμλίνου μετά την προσάρτηση νωρίτερα φέτος της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

“Θέλουμε να ενισχύσουμε τις μονάδες μας στην ανατολική Πολωνία”, δήλωσε μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό ο πολωνός υπουργός Άμυνας Τόμας Σιεμόνιακ.

“Είναι ένα σχέδιο που θα επεκταθεί σ’ έναν αριθμό ετών. Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι ορατά το 2017. Θα υπάρξει μια ολόκληρη σειρά πρωτοβουλιών που θα συνδέονται με τις μονάδες στα ανατολικά. Θα υπάρξουν επίσης επενδύσεις στις υποδομές”.

Ο υπουργός αρνήθηκε να πει πόσοι στρατιώτες ή πόσες μονάδες θα συμμετάσχουν στην ανάπτυξη αυτή. Η Πολωνία έχει ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία, με τη σύμμαχο της Μόσχας Λευκορωσία καθώς και με τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, όπου βρίσκεται η βάση του στόλου της Βαλτικής του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

“Προφανώς έχει μια σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Τόμας Σιεμόνιακ. “Αποτελεί μέρος της διαδικασίας εξαγωγής συμπερασμάτων απ’ αυτή την κρίση”.

Αφού ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της Πολωνίας ζήτησε από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να εγκαταστήσουν μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο πολωνικό έδαφος για να λειτουργεί αποτρεπτικά για τη Ρωσία.

Η συμμαχία δεν ικανοποίησε το αίτημα αυτό, επειδή μερικά μέλη της ανησυχούν για το κόστος και για τους κινδύνους από μια ανταγωνιστική προσέγγιση έναντι της Ρωσίας.

Ωστόσο το ΝΑΤΟ εντατικοποίησε τα εκπαιδευτικά γυμνάσια στην Πολωνία και σχεδιάζει να δημιουργήσει μια νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης, το αρχηγείο της οποίας θα βρίσκεται στο Στετίνο της δυτικής Πολωνίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: