Καλύτερα η Αμερικανίδα νοσοκόμα με τον Εμπολα




Η κατάσταση της υγείας της νοσηλεύτριας, η οποία εργαζόταν σε νοσοκομείο στο Ντάλας της πολιτείας Τέξας των ΗΠΑ και μολύνθηκε από τον ιό Έμπολα, είναι «καλή», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο Texas Health Presbyterian Hospital, όπου νοσηλεύεται η ασθενής.

Νωρίτερα σε ανακοίνωση του νοσοκομείου αναφερόταν ότι η κατάσταση της υγείας της νοσηλεύτριας Νίνα Φαμ, 26 ετών, ήταν σταθερή.

Η Φαμ διαγνώστηκε ότι έχει μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα λίγες ημέρες αφότου πέθανε ο Λιβεριανός ασθενής που φρόντιζε και είχε προσβληθεί από τον Έμπολα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η αμερικανική κυβέρνηση υπερασπίστηκε την Τρίτη έναν ανώτατο αξιωματούχο στον τομέα της υγείας ο οποίος φέρεται πως δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε τους δύο πρώτους ασθενής στις ΗΠΑ που προσβλήθηκαν από τον ιό Έμπολα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξακολουθεί να έχει πίστη στον Δρ. Τόμας Φρίντεν, διευθυντή των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παροχή βοήθειας για τον περιορισμό της επιδημίας του ιού Έμπολα και την αντιμετώπισή του στις ΗΠΑ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Το CDC έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της υπόθεσης στο νοσοκομείο του Τέξας όπου διακομίστηκε ο πρώτος ασθενής από τη Λιβερία, ο οποίος είχε προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό. Ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν πέθανε την περασμένη εβδομάδα, ενώ μία νοσηλεύτρια η οποία φρόντιζε τον ασθενή προσβλήθηκε και η ίδια από τον ιό.

«Ο Δρ. Φρίντεν είναι ένας κατ’ εξοχήν γιατρός, κάποιος που διαθέτει μεγάλη εμπειρία όχι μόνο στο ιατρικό επάγγελμα αλλά και στον τομέα της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Έρνεστ. «Είναι κάποιος που τους τελευταίους μήνες εργαζόταν νυχθημερόν γύρω από την αντίδραση των ΗΠΑ σχετικά με την πρόκληση που έχει παρουσιαστεί ενώπιόν μας».

Αρκετοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή των Δημοκρατικών Τζον Μακέιν, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει έναν επικεφαλής, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη μιας πιο συντονισμένης αντίδρασης μεταξύ των διαφόρων κυβερνητικών φορέων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Σε αυτό το σημείο έχουμε μια πολύ σαφή εικόνα της ευθύνης», δήλωσε ο Έρνεστ. «Έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο στο οποίο το DC και (το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών) είναι υπεύθυνα για τις προσπάθειες που γίνονται για τον περιορισμό του ιού Έμπολα σε αυτή τη χώρα».

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι η σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, Λίζα Μόνακο, είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό μεταξύ των διάφορων κυβερνητικών φορέων και ότι τα «πολλαπλά πρόσωπα» στην προσπάθεια της χώρας για την αντιμετώπιση του ιού περιλαμβάνουν κορυφαία στελέχη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, τον αμερικανικό Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης και το Υπουργείο Άμυνας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: