Η εμπλοκή με τις δόσεις, τα αγκάθια με την Τρόικα




Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών κ. Δένδια, Βρούτση και Αθανασίου. Παρόντες ήταν και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο κ. Πτωχός, καθώς υπάρχει εμπλοκή στο θέμα της δίδυμης ρύθμισης που αφορά σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega (www.megatv.com) η τρόικα φαίνεται πως δεν απεδέχθη το τελευταίο σχέδιο που εστάλη χθες το βράδυ και ζητά μια ρύθμιση η οποία να είναι ταυτόσημη.

Η ρύθμιση ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γκίκα Χαρδούβελη, που έγινε νωρίτερα. Η εντολή του Αντώνη Σαμαρά προς τον υπουργό Οικονομικών και τους συναρμόδιους υπουργούς ήταν να βρεθεί λύση άμεσα. Ο πρωθυπουργός ζητά άμεση λύση διότι έχει δεσμευθεί ο ίδιος και ενώ υπάρχει νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών διότι οι πολίτες εν αναμονή της νέας ρύθμισης δεν πληρώνουν.

Σε ό,τι αφορά την έλευση της τρόικα κυβερνητική πηγή έλεγε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένονται αρχές Νοεμβρίου και η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί ότι θα ενημερώσει για τις θέσεις της, στα βασικά ανοιχτά θέματα μέσα τις επόμενες ημέρες, κάτι όμως που δεν έχει γίνει ακόμη.

Οι τελικές θέσεις της ελληνικής πλευράς θα κλειδώσουν στη σημερινή συνάντηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου που αναμένεται να γίνει στις 6 το απόγευμα.

Τα αγκάθια με την Τρόικα

Σύμφωνα με το Mega, οι απολύσεις στο Δημόσιο και ο στόχος για επιπλέον 6.500 αποχωρήσεις έως το τέλος του έτους είναι ένα μόνο από τα πολλά “αγκάθια” της επικείμενης αξιολόγησης, που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Το θέμα των απολύσεων έχει προκαλέσει ένταση στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως για παράδειγμα στο Κερατσίνι όπου οι εργαζόμενοι του δήμου διαμαρτύρονται για τις απολύσεις 27 συναδέλφων τους, οι οποίοι μετά από γνωμοδότηση του ΑΣΕΠ κρίθηκε ότι μονιμοποιήθηκαν παράνομα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται στην Αθήνα με σκοπό να βάλουν και πάλι στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Στα ανοιχτά μέτωπα παραμένει το θέμα των αλλαγών στο ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να μεταθέσει χρονικά τη συζήτηση, την ώρα που η τρόικα υποστηρίζει ότι περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα και πρέπει να κλείσει σε αυτή τη διαπραγμάτευση.

“Καυτή πατάτα” είναι και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, το οποίο πυροδοτεί και κόντρα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, αφού -σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- η τρόικα έχει ζητήσει τη μείωση του εισαγωγικού μισθού, στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, με το ΠΑΣΟΚ να δηλώνει άγνοια για το θέμα.

“Υπάρχει θέμα ενιαίου μισθολογίου στις υποχρεώσεις με την τρόικα αλλά δεν υπάρχει ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα γίνει πραγματικότητα” υποστήριξε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Αθ. Δρέττα, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.

“Υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση και συγκεκριμένη συνεννόηση των δύο κομμάτων που λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε το μισθολόγιο” απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Καραγκούνης.

Την άμεση αποκατάσταση των αδικιών στις αποδοχές των ενστόλων, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας που συναντήθηκε με τον Δημ. Αβραμόπουλο, και ταυτόχρονα ζήτησε εθνική συνεννόηση στα εθνικά θέματα.

“Είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, εντούτοις τα κρίσιμα θέματα της εθνικής ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, απαιτούν θεσμική συνεννόηση, ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών, και γιατί όχι και συγκλίσεις εκεί που είναι απαραίτητο και μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμήκυνση στην αποπληρωμή του χρέους ζήτησε ο Φώτης Κουβέλης, που εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τα περί διαγραφής.

“Δεν βλέπω τη δυνατότητα της εύκολης λύσης, να ζητήσει η χώρα μας την περικοπή εκείνων των δανείων που είναι κρατικά δάνεια. Και όταν λέω κρατικά δάνεια εννοώ αυτά που μας έχουν δανείσει άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και η Λετονία και η Εσθονία” τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: