Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ προειδοποίησε σήμερα ότι η Ρωσία ενδέχεται να προσπαθήσει να διαταράξει τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ουκρανία και διέταξε πλήρη κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας για να αποτρέψουν τη διάπραξη “τρομοκρατικών πράξεων” μεταδίδει το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο REUTERS.

“Είναι σαφές ότι οι απόπειρες να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση θα συνεχισθούν από τη ρωσική πλευρά. Δεν πέτυχαν στη διάρκεια της προεδρικής εκλογής (το Μάιο)… αλλά τα σχέδιά τους παραμένουν”, δήλωσε σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της ασφάλειας και εκλογικών παρατηρητών.

“Χρειαζόμαστε… πλήρη κινητοποίηση ολόκληρου του συστήματος επιβολής του νόμου για να προληφθούν παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας και οποιεσδήποτε απόπειρες για τρομοκρατικές ενέργειες στη διάρκεια των εκλογών”, δήλωσε.

Η προειδοποίηση του Γιατσενιούκ είναι πιθανό να αυξήσει την ένταση ενόψει των εκλογών της Κυριακής, των πρώτων κοινοβουλευτικών εκλογών μετά τις διαδηλώσεις της “Ευρωμαϊντάν” τον περασμένο χειμώνα, που έκαναν τον υποστηριζόμενο από τη Μόσχα ηγέτη Βίκτορ Γιανούκοβιτς να διαφύγει στη Ρωσία.

Οι δυτικές κυβερνήσεις υποστήριξαν τις φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις, αλλά η Ρωσία κατήγγειλε την ανατροπή του Γιανουκόβιτς ως πραξικόπημα. Προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας και υποστήριξε ένοπλες εξεγέρσεις από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, σε μια σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.700 ανθρώπους.

“Ρεαλιστικά μιλώντας, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ρωσικής επίθεσης και έχουμε μπροστά μας άλλη μια πρόκληση—να πραγματοποιήσουμε βουλευτικές εκλογές… Η επιλογή (των ψηφοφόρων) θα γίνει με το ψηφοδέλτιο και με την έντιμη έκφραση της βούλησης και όχι με αυτόματα όπλα”, δήλωσε ο Γιατσενιούκ.

Ένας πολιτικός συνασπισμός που θα υποστηρίζει τον φιλοδυτικό Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται να αναδειχθεί μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο. Ο Ποροσένκο θα μπορέσει έτσι να προχωρήσει σ’ ένα σχέδιο για την ειρήνευση της ανατολικής Ουκρανίας συνεχίζοντας και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που έχει εξοργίσει τη Ρωσία.

Η προσάρτηση της Κριμαίας σημαίνει την απώλεια 12 εδρών από το 450μελές κοινοβούλιο και η δράση των αυτονομιστών στα ανατολικά θα εμποδίσει τη διεξαγωγή εκλογών σε τουλάχιστον 14 εκλογικές περιφέρειες στην περιοχή.

Οι αυτονομιστές λένε ότι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τις δικές τους εκλογές στις 2 Νοεμβρίου στα εδάφη που ελέγχουν για να προωθήσουν τα αιτήματά τους για ανεξαρτησία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: