Επίθεση της Ψάκι στο Ισραήλ – Δύσκολη η συνάντηση Ομπάμα με Νετανιάχου




Oι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το Ισραήλ συνεχίζει να προωθεί τα σχέδιά του για τον εποικισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή πιθανόν θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση του Ισραήλ στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι ειπε ότι θα αποτελέσει «ένα ανησυχητικό μήνυμα» το ενδεχόμενο το Ισραήλ να συνεχίσει τη διενέργεια διαγωνισμών και την κατασκευή των εποικισμών.

«Η εξέλιξη αυτή το μόνο που θα προκαλέσει είναι την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, θα απομακρύνει το Ισραήλ ακόμα και από τους στενότερους συμμάχους του, θα δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα όχι μόνο με τους Παλαιστινίους αλλά και με τις άλλες κυβερνήσεις των αραβικών χωρών με τις οποίες ο πρωθυπουργός (Μπενιαμίν) Νετανιάχου δήλωσε ότι θέλει να οικοδομήσει σχέσεις» τόνισε η Ψάκι κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Επιπλέον θα «θέσει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση του Ισραήλ για την επίτευξη μιας ειρηνικής διευθέτησης έπειτα από διαπραγματεύσεις».

ΕΞΑΛΛΟΥ: O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εναντίον του κινδύνου μιας συμφωνίας με την Τεχεράνη που θα αφήσει το Ιράν «στο όριο του να γίνει πυρηνική δύναμη».

«Το Ιράν επιζητά μία συμφωνία που θα οδηγούσε στην άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εναντίον του χάρη στις προσπάθειές σας και θα το έφερνε στο όριο του να γίνει μια πυρηνική δύναμη» δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Ελπίζω διακαώς ότι αυτό δεν θα συμβεί» προσέθεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο.

Το Ιράν και η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) έχουν προθεσμία μέχρι την 24η Νοεμβρίου να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία που θα εγγυάται τον αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας εναντίον της Τεχεράνης.

Ο Μπάρακ Ομπάμα από την πλευρά του απηύθυνε σήμερα έκκληση προκειμένου να αλλάξει το status quo μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Πρέπει να βρούμε τα μέσα με τα οποία θα αλλάξουμε το στάτους κβο ώστε οι ισραηλινοί πολίτες στα σπίτια τους, όπως τα παιδιά στο σχολείο, να προστατεύονται από τις ρίψεις ρουκετών, προκειμένου να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με την τραγωδία των νεκρών Παλαιστινίων παιδιών» επισήμανε ο πρόεδρος παρόντος του Νετανιάχου.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2100 ανθρώπων από την παλαιστινιακή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχων και περισσότερων από 70 Ισραηλινών, περιλαμβανομένων 66 στρατιωτών.

Ο πρόεδρος Αμπάς δηλώνει αποφασισμένος να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να αψηφήσει την Ουάσιγκτον

O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε αποφασισμένος σήμερα να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ορίσει μία καταληκτική ημερομηνία για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, αψηφώντας τις αμερικανικές πιέσεις και παρά το ότι η σχέση του με την Ουάσιγκτον είναι ήδη «τεταμένη».

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι δεν θα υπαναχωρήσει από την προσπάθειά του να ενταχθούν τα Παλαιστινιακά Εδάφη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στην περίπτωση ενός αμερικανικού βέτο σε ένα μελλοντικό σχέδιο ψηφίσματος που θα αφορά την ισραηλινή κατοχή.

«Οι σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση είναι τεταμένες» είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα – μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη – ενώ χαρακτήρισε «μεροληπτική» την αντίδραση των ΗΠΑ για την ομιλία που εκφώνησε στα ΗΕ. Η Ουάσιγκτον την είχε χαρακτηρίσει «προσβλητική».

«Η παλαιστινιακή ηγεσία υπόκειται σε ισχυρές πιέσεις προκειμένου να μην απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ενταχθεί στους διεθνείς οργανισμούς, πρωτίστως (…) στο θέμα της βοήθειας» υπογράμμισε ο Αμπάς. Οι Παλαιστίνιοι λαμβάνουν κάθε χρόνο 700 εκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ, εξήγησε ο ίδιος.

«Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη (…) και δεν είναι προς το συμφέρον μας να την επιδεινώσουμε περαιτέρω. Όμως την ίδια στιγμή επιμένω ότι δε μπορούμε να αναθεωρήσουμε την απόφασή μας» να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο ψηφίσματος, επέμεινε.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλκι ανακοίνωσε σήμερα ότι η ομάδα των αραβικών χωρών στον ΟΗΕ έχουν «εγκρίνει το σχέδιο ψηφίσματος έχοντας επιφέρει ελάχιστες τροποποιήσεις» και ότι η Ιορδανία, που εκπροσωπεί την ομάδα των αραβικών κρατών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα το καταθέσει «σε 3 εβδομάδες» προς ψήφιση.

Οι συζητήσεις επί του σχεδίου αυτού που προβλέπει την απόσυρση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από το 1967 και ένα παλαιστινιακό Κράτος που θα έχει ως πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ συνεχίζονται με «τους Ευρωπαίους, τους Αφρικανούς, τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, τους Αδέσμευτους» προσέθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο του σχεδίου ψηφίσματος που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, το σχέδιο αξιώνει «την πλήρη απόσυρση του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής, από το σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών που έχει καταλάβει από το 1967, περιλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ, όσο το δυνατόν συντομότερα και αυτό να πραγματοποιηθεί εντός ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος που δεν θα ξεπερνά το Νοέμβριο του 2016».

«Θα πρέπει επίσης να ορίσουμε μια καταληκτική ημερομηνία για την κατοχή: έναν χρόνο, δύο χρόνια, τρία χρόνια…» τόνισε ο Αμπάς.

«Θέλουμε να ορίσουμε αυτό το όριο και να επαναλάβουμε σύντομα τις διαπραγματεύσεις» υποσχέθηκε ο ίδιος.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πολιτική μάχη και δεν θα επαναλάβουμε καμία διαπραγμάτευση που δεν θα προβλέπει ένα χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση των στόχων μας».

Ο Μαχμούτ Αμπάς παραδέχθηκε ότι δε μπορεί να εγγυηθεί ότι θα συγκεντρώσει τις ψήφους των 9 μελών του Συμβουλίου που απαιτούνται για τη συζήτηση ενός σχεδίου ψηφίσματος κι ακόμη και «εάν τις λάβουμε, είναι πάρα πολύ πιθανόν οι ΗΠΑ να ασκήσουν το βέτο τους».

Σε αυτήν την περίπτωση «θα προσφύγουμε στους διεθνείς οργανισμούς και σε πρώτη φάση θα υπογράψουμε τη Σύμβαση της Ρώμης για να ενταχθούμε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Ταυτόχρονα «θα επανεξετάσουμε όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ, και κυρίως την συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας» απείλησε ο ίδιος.

Από την δική του πλευρά, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε την έρευνα που διεξάγει ο ΟΗΕ για τον πόλεμο του καλοκαιριού στη Γάζα, κατά τη διάρκεια μια συνάντησης που είχε με το γενικό γραμματέα των ΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ «δεν επικεντρώνεται στη Χαμάς, που χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ για να βάλλει εναντίον του Ισραήλ», υποστήριξε ο Νετανιάχου στον Μπαν με τον οποίο συναντήθηκαν χθες στη Νέα Υόρκη.

Από την δική του πλευρά, ο Μπαν ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ότι συζήτησε με τον Νετανιάχου την «επείγουσα ανάγκη να ασχοληθούμε με τις αφανείς αιτίες κρίσης, ιδίως την άρση του αποκλεισμού της (Λωρίδας της) Γάζας», που έχει επιβληθεί από το Ισραήλ στον Παλαιστινιακό θύλακο από το 2006. Ακόμη, δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος για τη συνέχιση του εποικισμού».

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP

Secretary of State John Kerry embraces Prime Minister Benjamin Netanyahu of Israel as President Barack Obama and Vice President Joe Biden greet the Israeli delegation prior to a bilateral meeting in the Oval Office, Oct 1, 2014. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: