Ενίσχυση ρευστότητας αγοράς ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-Βούλτεψη: Δεν έχετε να πείτε τίποτα…




Τη διατήρηση των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αντίστοιχη έκδοση μετοχών, που αντιστοιχούν στην αναβαλλόμενη φορολογία, «απαιτεί» ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ανεπίσημο σημείωμα με το οποίο σχολιάζει τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο (www.amna.gr).

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η προθεσμία για την επαναγορά των μετοχών από τους ιδιώτες μετόχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις, λήγει το 2017 και εφόσον αναμένουν επιτυχή αποτελέσματα η λογική είναι να διατηρήσουμε τις μετοχές για την υπεραξία που αναμένεται να τύχουν».

Η αξιωματική αντιπολίτευση «θυμίζει την απαξίωση της περιουσίας του ΤΧΣ και επισημαίνει ότι το κόστος “διάσωσης” των τραπεζών για το ελληνικό Δημόσιο είναι 40 δισ. ευρώ και συνυπολογίζοντας και την αναβαλλόμενη φορολογία το κόστος ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ». Επίσης, υπογραμμίζει ότι, μετά τις πρόσφατες ΑΜΚ (αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου), προκλήθηκε ζημιά στο Δημόσιο με απομείωση της αξίας των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, περίπου 8 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζει επίσης, ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες, κατά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με αύξηση του χρέους κατά 50 δισ. ευρώ, ήταν ότι με την υπεραξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, το Ελληνικό Δημόσιο θα είχε επιστροφή του συνολικού κόστους διάσωσης των τραπεζών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι άμεσα, να αποκατασταθεί η κανονική τραπεζική λειτουργία με την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων και την ανακούφιση των υπερχρεωμένων πολιτών. Φαίνεται όμως, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι τραπεζοκεντρικές λύσεις που δίνονται για τη διαχείριση των καθυστερημένων δανείων θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των τραπεζών και τη διαπλοκή και δεν θα εξασφαλίσουν τη δίκαιη και ίση μεταχείριση των δανειοληπτών. Τονίζει τέλος, ότι «σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά του ως ο βασικός μέτοχος των τεσσάρων τραπεζών. Η στόχευση πρέπει να είναι ενίσχυση της ρευστότητας προς την αγορά και ανακούφιση των δανειοληπτών».

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη σχετικά με κείμενο από «πηγές της Κουμουνδούρου» για τις ελληνικές τράπεζες, σχολίασε:

“Μετά από σιγή 24 ωρών ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι ουσιαστικά δεν έχει να πει τίποτα”.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΑΦΟΣΙΩΘΟΥΝ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ

«Ένας από τους σταθμούς μας για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια ήταν και τα στρες τεστ στις τράπεζες» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Πρόσθεσε πως «όλο το στοίχημα ήταν να περάσουν αυτά τα τεστ αντοχής οι τράπεζες… Το δεύτερο είναι ότι πλέον, οι τράπεζες, έτσι όπως είναι θωρακισμένες, μπορούν να αφοσιωθούν στις τραπεζικές τους εργασίες που είναι η προσέλκυση καταθέσεων και η ρευστότητα στην αγορά».

Αναφορικά με την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τα τεστ αντοχής των τραπεζών είπε: «Δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για τις τράπεζες και τα στρες τεστ. Τέσσερις ανακοινώσεις εξέδωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία για τα μνημόνια, μία για τις εργασιακές σχέσεις, μία για την 28η Οκτωβρίου και μία για το Κομπάνι. Μόνο για να πει χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες δεν έβγαλε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ… Ο κ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στους επιχειρηματίες, είπε ότι θα ιδρύσει δυο τρεις τράπεζες. Χθες, αποδείχθηκε πως δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα ούτε να ιδρύεις τράπεζα, ούτε να την κρατάς στα πόδια της».

Σε άλλη ερώτηση για τις πλημμύρες και τις καταγγελίες της Ρένας Δούρου τόνισε πως «υπήρξε άμεση κινητοποίηση. Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος με βάση την καταγραφή που έγινε τάχιστα από την Πυροσβεστική. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Θα το δούμε και μέσα από τους δήμους…

Οι θεσμοί γίνονται σεβαστοί… Η περιφέρεια δοκιμάζεται ως προς την αποτελεσματικότητά της. Τα χρήματα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τους Έλληνες φορολογούμενους».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: