Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σκυτάλη από τον Νταβούτογλου πήρε ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, οποίος χθες επιχείρησε να αναδείξει το θέμα της αναστολής της συμμετοχής του Προέδρου στις συνομιλίες και το δήθεν δικαίωμα της τουρκικής πλευράς να διεξάγει έρευνες νοτίως της Κύπρου. Ο κατοχικός ηγέτης, είχε χθες συνάντηση με τα τουρκοκυπριακά κόμματα, τα οποία ενημέρωσε για το Κυπριακό ενώ συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης των οκτώ μέτρων που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο.

Με βάση τα όσα διατύπωσε ο Έρογλου, είναι ξεκάθαρες οι τουρκικές προθέσεις.

Πρώτο, οι έρευνες του «Μπαρμπαρός» θα συνεχισθούν και η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Ανέφερε πως η Τουρκία διεξάγει τις σεισμογραφικές έρευνες εκ μέρους του ψευδοκράτους. Ισχυρίσθηκε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά έστειλε μήνυμα μέσω του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Αιντα ότι «η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα πλοία της για τρεις μήνες».

Δεύτερο, για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που ανάμενε από τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με την απόφαση της για αναστολή της συμμετοχής της. Κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ισχυρίσθηκε πως κατά τις συναντήσεις στο Greetree, το Piri Reis έκανε σεισμολογικές έρευνες (σημείωση: «εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς», όπως είπε) και πως πλοία των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας βρίσκονται στη Μεσόγειο για πολλά χρόνια.

Τρίτο, αναφέρθηκε στο εδαφικό, προτάσσοντας θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Είπε πως οι Ε/Κ ζητούν πολλά και έθεσε το ρητορικό ερώτημα «που θα ζήσουν οι Τ/Κ;». Θέλουν το Ριζοκάρπασο, τη Μόρφου, όλη τη νότια Μεσαορία και τη μισή βόρεια Μεσαορία», ανέφερε. Επίσης πως για το θέμα των εποίκων ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να καταστήσει τους Τουρκοκύπριους μειονότητα και να στείλει όσους Τούρκους έχουν την “υπηκοότητα” του ψευδοκράτους πίσω στην Τουρκία. Είπε πως σε τέτοια λύση «οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ζήσουν με βάση μια τέτοια λύση».

Τέταρτο, σε σχέση με τις αναφορές Νταβούτογλου για λύση δυο κρατών, ο Έρογλου είπε πως «εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά ισχυρίζεται πως κατέχει ολόκληρο το νότιο τμήμα του νησιού, αυτό σημαίνει πως ολόκληρο το βόρειο τμήμα ανήκει στους Τουρκοκύπριους».

«ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ»

Ο ΝΤΕΡΒΙΣ Ερογλου ευχήθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να γίνει σύντομα καλά, προσθέτοντας πως αναμένει από αυτόν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την ανάρρωσή του.

ΡΤΚ: «Επιλέγει την κρίση η ελληνοκυπριακή πλευρά»

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Κουτλάι Ερκ δήλωσε ότι η αναβολή των διαπραγματεύσεων επί του Κυπριακού οφείλεται στην πρόθεση του Προέδρου «να σύρει τη διαδικασία σε κρίση». Είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κρίση που αντιμετωπίζει η Τουρκία με τις γειτονικές χώρες της.

«Εάν υπάρξει πρόβλημα σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αυτό θα πρέπει να λυθεί στο τραπέζι των συνομιλιών» είπε ο Ερκ λέγοντας ότι οι Τ/κ είναι οι ιδρυτικοί εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960». «Γι’ αυτόν το λόγο, η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να επιτρέπεται να ασκεί αυτά τα δικαιώματα άφοβα και αδιάντροπα» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Ερκ, η εξουσιοδότηση μιας ιταλικής εταιρείας για να διενεργήσει γεωτρήσεις σκοπό έχει το σαμποτάρισμα των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας-Ιταλίας.

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: