ΑΟΖ: Παρεμβάσεις, διαβήματα και κινήσεις προς Άγκυρα




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΕΝΤΟΝΟ είναι το διπλωματικό παρασκήνιο που αναπτύσσεται για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Η Λευκωσία κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις ενώ όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ξένες κυβερνήσεις και οργανισμοί προβαίνουν σε ενέργειες προς την Άγκυρα με σαφή αποτρεπτικό χαρακτήρα.

Προς την πλευρά της Τουρκίας έχουν γίνει διαβήματα, μεταξύ άλλων, τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τη Ρωσία καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως έγινε χθες γνωστό, διάβημα προς την Άγκυρα για τις τουρκικές παρενοχλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, προέβη και η Ιταλία. Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο, η Ιταλία είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με την έκδοση της τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία ENI,που διεξάγει αυτή τη στιγμή εργασίες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι ιταλική.

Πάντως, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, οι Τούρκοι διαβεβαιώνουν ότι δεν θα… «ενοχλήσουν» το γεωτρύπανο της ΕΝΙ που εργάζεται στο τεμάχιο 9. Θα κάνουν, όμως, με το «Μπαρμπάρος» σεισμικές έρευνες στα υπόλοιπα τεμάχια εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα και με την οδηγία προς ναυτιλλόμενους, που έχει εκδοθεί από την Τουρκία. Υπήρξε μάλιστα προσπάθεια προς τη Λευκωσία, να συνδέσει την αντίδρασή της στις τουρκικές προκλήσεις με παρενόχληση των ερευνών στο τεμάχιο 9. Γι αυτό και οι παραινέσεις από αμερικανικής πλευράς προς τη Λευκωσία ( και όχι προς την Άγκυρα) ήταν «κρατήστε τη ψυχραιμία σας».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας χθες στο ΡΙΚ και στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι», ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες μας συνέστησαν να μην αντιδράσουμε, διότι προφανώς θεωρούσαν ότι οι Τούρκοι θα έκαναν αυτό  που κάνουν σήμερα, δηλαδή να παρακολουθούν από απόσταση 5 ναυτικών μιλίων τις εργασίες της ΕΝΙ και όχι αυτό που κοινοποίησαν μέσω της navtex για έρευνες του Μπαρμπάρος και γεωτρήσεις από πλατφόρμα». Λίγα 24ωρα πριν διαφανεί κατά πόσο η τουρκική πλευρά θα εφαρμόσει την navtex και να ενισχύσει διά του «Μπαρμπάρος» την ένταση στην περιοχή, είναι σαφές πως η προσοχή βρίσκεται και στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στα διαδραματιζόμενα με το Ισλαμικό Κράτος. Όπως είναι γνωστό οι Αμερικανοί κι άλλες δυτικές δυνάμεις συνεχίζουν να «ψήνουν» την Άγκυρα με στόχο να συμμετάσχει στις επιθέσεις κατά του ΙΚ. Τούτο, όπως εκτιμάται, θα επηρεάσει και το πεδίο γύρω από την Κύπρο και το βαθμό αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις.

ΕΡΟΓΛΟΥ: «ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ»

ΣΕ ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu με τίτλο «Η τεχνητή κρίση δεν μπορεί να αποδοθεί στην ‘ΤΔΒΚ’ και στην Τουρκία» παρατίθεται η γραπτή ανακοίνωση του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Το πρακτορείο επισημαίνει ιδιαίτερα την αναφορά Έρογλου στα εξής:

«Ως τουρκοκυπριακή πλευρά αποδείξαμε πολλάκις την ειλικρίνεια και τη σοβαρότητα μας στο θέμα. Είναι ανεπίτρεπτο η ελληνοκυπριακή πλευρά να προσπαθεί να αποδώσει την τεχνητή κρίση που δημιούργησε στην «ΤΔΒΚ» και στην Τουρκία. Εμείς ως τ/κ πλευρά καθόμαστε στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) και περιμένουμε και την ε/κ πλευρά να δει το λάθος της και να επιστρέψει, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

ΕΠΑΦΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης κατά τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα με ξένους ηγέτες στο περιθώριο της 10ης Συνόδου Κορυφής Ασίας – Ευρώπης που πραγματοποιείται στο Μιλάνο, θα εγείρει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων. Ο Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό. Θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Μαλαισίας και Σιγκαπούρης, ενώ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, γίνονται συνεννοήσεις.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ

ΝΕΑ ανακοίνωση του τουρκικού στρατού αναφέρει ότι το τουρκικό πολεμικό πλοίο Γκελίμπολου παρακολουθεί τις εργασίες του γεωτρύπανου SAIPEM 10000 από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων (εννέα χιλιομέτρων). Η ανακοίνωση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και αναφέρει ότι η παρακολούθηση γίνεται στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδα Μεσογείου. Είναι προφανές πως όσο πλησιάζει η ημερομηνία που έχει δεσμεύσει για έρευνες του «Μπαρμπάρος»( 20/10-30/12), θα πυκνώνουν και οι ανακοινώσεις από τουρκικής πλευράς.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ: Τριμερής, Λίμπερμαν και πολλές διεργασίες

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 5 και 6 Νοεμβρίου ενώ δυο ημέρες μετά θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο η τριμερής συνάντηση κορυφής Αναστασιάδη, Σαμαρά και Σίσι. Θα προηγηθεί η τριμερής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, Αιγύπτου, Ελλάδος και Κύπρου στις 29 Οκτωβρίου στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ θα επισκεπτόταν νωρίτερα την Κύπρο, πλην όμως η επίσκεψη είχε ματαιωθεί λόγω των εξελίξεων στο ισραηλινο-παλαιστινιακό μέτωπο. Η επίσκεψη Λίμπερμαν θα είναι ο προπομπός των συνομιλιών που θα έχουν ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είτε στη Λευκωσία είτε στο Τελ Αβίβ. Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης Κύπρου- Ισραήλ.

Η κάθοδος Λίμπερμαν, θα γίνει σε μια περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα επιχειρεί να προκαλέσει ένταση στην περιοχή με την κάθοδο του «Μπαρμπάρος» στην κυπριακή ΑΟΖ. Τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος παρουσιάζονται ενοχλημένες από τις τουρκικές κινήσεις νοτίως της Κύπρου, σε μια περιοχή που γειτνιάζει και με τις δυο αυτές χώρες.

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: