Ανάγκη να βρεθεί «χρυσή» ισορροπία




Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ

Ο φόβος του πολιτικού κόστους φαίνεται ότι έχει επανέλθει στην πολιτική ζωή της χώρας, στα κόμματα και σίγουρα σε ένα τμήμα των κυβερνητικών βουλευτών… Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η αναβλητικότητα που εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα οι Κοινοβουλευτικές Oμάδες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Το προεκλογικό σκηνικό που είχε στηθεί με αφορμή την εκκίνηση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας τον προσεχή Φεβρουάριο μπορεί να αποτελέσει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας θα πρέπει να πείσουν τους βουλευτές να στηρίξουν τα τελευταία (;) δύσκολα μέτρα πριν από την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή εποχή.

Πώς όμως θα γίνει κάτι τέτοιο τη στιγμή που και υπουργοί (κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ) πρωτοστατούν σε προσπάθειες ακύρωσης μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα; Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κίνηση υπουργού ο οποίος την ημέρα που συζητούνται θέματα που αφορούν το Δημόσιο προαναγγέλλει την πραγματοποίηση 4.000 προσλήψεων στο… Δημόσιο! Το μήνυμα που εκπέμπει μια τέτοια κίνηση είναι σαφώς τελείως διαφορετικό από αυτό που θέλουν να εκπέμψουν και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Τι θα γίνει όμως αν και άλλοι υπουργοί θέλουν ν’ ακολουθήσουν αυτή τη… φιλολαϊκή πλην όμως ανεφάρμοστη πολιτική;

Τότε είναι βέβαιο ότι οι μεταρρυθμιστές θα χάσουν κατά κράτος από τους λαϊκιστές και το αποτέλεσμα θα είναι η χώρα να γυρίσει πολλά βήματα πίσω από το σημείο που σήμερα βρίσκεται. Είναι ανάγκη να βρεθεί άμεσα μια “χρυσή” ισορροπία μεταξύ των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που θα έχουν ως στόχο την ανακούφιση εκείνων που επλήγησαν σοβαρότερα από την κρίση των τελευταίων ετών.

Αυτή η ισορροπία είναι ικανή να λειτουργήσει ως ασπίδα αξιοπιστίας για την Ελλάδα και ταυτόχρονα να επιτρέψει στους δυο κυβερνητικούς εταίρους να δώσουν με αξιώσεις την εκλογική μάχη, οποτεδήποτε και αν αυτή προκύψει. Είναι ευθύνη των δύο ηγετών των κομμάτων που συγκυβερνούν να απομονώνουν τις φωνές του λαϊκισμού και να προωθήσουν με πρόγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα την ποιότητα της ζωής των πολιτών.

ΠΗΓΗ: WWW.ETHNOS.GR

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: