Σειρά άρθρων στα αμερικανικά ΜΜΕ, το Σαββατοκύριακο, ασχολήθηκαν με τα νέα εκπληκτικά ευρήματα στην Αμφίπολη, καθώς το περίτεχνο ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε δίνει το έναυσμα για ‘έναν νέο κύκλο ερμηνειών σχετικά με την ταυτότητα του ‘ενοίκου’ του τάφου.
Η Rossella Lorenzi σε άρθρο της στην ιστοσελίδα του DISCOVERY CHANNEL με τίτλο «Best-Ever Portrait of Alexander the Great Found?» παραθέτει τις απόψεις του γνωστού ερευνητή Andrew Chugg ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Ερμής του ψηφιδωτού θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αποτελεί το πιο άρτιο πορτρέτο του νεαρού Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο Αμερικανός ερευνητής σημειώνει παράλληλα ότι το νέο εύρημα ενισχύει την άποψή του ότι στον τάφο είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με τον ερευνητή οι φιγούρες του ψηφιδωτού, του Ερμή, του Πλούτωνα και της Περσεφόνης, αναπαριστούν στην πραγματικότητα την μακεδονική βασιλική οικογένεια, δηλαδή τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Φίλιππο τον Β’ και την Ολυμπιάδα.
Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στον τάφο της Αμφίπολης, το μυστήριο με την ευρεία δημοσιότητα όπως σημειώνεται, κρύβουν ενδεχομένως το κλειδί για την αποκάλυψη της ταυτότητας του νεκρού αναφέρει σε άρθρο του στο NATIONAL GEOGRAPHIC ο Heather Pringle με τίτλο «Queen of the Underworld Sheds New Light on Greek Tomb» με αφορμή το εκπληκτικό ψηφιδωτό που ήρθε στο φως σε έναν εξαιρετικό τάφο που περικλείει ένας τεράστιος μαρμάρινος περίβολος.
Ο μνημειώδης σε έκταση και μακεδονικού τύπου τάφος της Αμφίπολης βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του Αιγαίου το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο Μέγας Αλέξανδρος για τον στόλο του, σημειώνει ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι οι αρχαιολόγοι τοποθετούν την κατασκευή του στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., την περίοδο δηλαδή μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το άρθρο κάνει αναφορά στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, η οποία μετά και τα τελευταία ευρήματα δήλωσε ότι «ο νεκρός πρέπει να ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόσωπο».
Η κα Περιστέρη αρνήθηκε ωστόσο να εικάσει για την ταυτότητα του ‘ενοίκου’ του τάφου. Αντίθετα ο Ian Worthington, καθηγητής κλασσικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, θεωρεί ότι πρόκειται μάλλον για γυναίκα καθώς το ψηφιδωτό αναπαριστά μια γυναίκα να οδηγείται στον κάτω κόσμο. Κατά τον καθηγητή πρόκειται για τον τάφο είτε της Ρωξάνης, γυναίκας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είτε της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μακεδόνα στρατηλάτη.
Το εκπληκτικό ταφικό μνημείο της Αμφίπολης ανήγαγε την πολιτική της αρχαιολογίας σε ένα νέο επίπεδο υποστηρίζει ο James Romm σε άρθρο του στον ενημερωτικό ιστότοπο THE DAILY BEAST με τίτλο «Amphipolis Tomb Yields Amazing Finds But Mysteries Linger» λόγω της διεξόδου που πρόσφερε στους Έλληνες από την οικονομική κρίση και λόγω της τόνωσης του εθνικού αισθήματος, σημειώνοντας παράλληλα ότι αντίθετα η απογοήτευση θα είναι μεγάλη εάν τελικά αποδειχθεί ότι το ταφικό μνημείο δεν είναι ελληνικό αλλά ότι προέρχεται από μια κατοπινή ρωμαϊκή περίοδο.
Μέχρι σήμερα ο τάφος της Αμφίπολης δεν έχει αποκαλύψει παρά μόνο αριστουργήματα, στηρίζοντας την άποψη ότι ο ‘ένοικος’ είναι κάποιο σημαντικό πρόσωπο, σημειώνει το άρθρο. Την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ένα υπέροχο μωσαϊκό το οποίο είναι σαφώς ένα αριστούργημα, όπως είναι και οι καρυάτιδες που ανακαλύφθηκαν νωρίτερα.
Τα ευρήματα ωστόσο αυτά δεν παρέχουν σαφή στοιχεία για το ποιος βρίσκεται θαμμένος στον τάφο, αντίθετα έχουν δημιουργήσει ερωτήματα για το εάν το μνημείο χρονολογείται στην εποχή των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή εάν είναι μάλλον ρωμαϊκής και όχι ελληνικής προέλευσης.
Εάν επαληθευθούν, όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων, οι θεωρίες αρχαιολόγων, όπως της Όλγας Παλαγιά, που τοποθετούν το μνημείο στη ρωμαϊκή εποχή, τότε ο τάφος της Αμφίπολης, μολονότι θα παρέμενε ένα μνημείο εξαιρετικά σημαντικό, θα προκαλούσε ωστόσο απογοήτευση στα εθνικιστικά αισθήματα των Ελλήνων που έχει δημιουργήσει η ανασκαφή.