WP: Λιτότητα και ανάδυση ακραίων κομμάτων




Στη σύγκριση της Λατινικής Αμερικής με την Ευρώπη σχετικά με την ανάδυση ακραίων κομμάτων στην πολιτική σκηνή λόγω της λιτότητας, αναφέρεται άρθρο γνώμης των πολιτικών επιστημόνων, Maria Esperanza Casullo, Πανεπιστήμιο RioNegro (Αργεντινή) και Flavia Freidenberg, Πανεπιστήμιο Salamanca (Ισπανία), στην WASHINGTON POST με τίτλο «The rise of outsider politicians in Latin Americaan and Europe».

Σ’ αυτό υποστηρίζεται ότι τα κεντρώα κόμματα στην Ευρώπη θα πρέπει να αναθεωρήσουν την επικίνδυνη στρατηγική της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς η λαϊκή δυσαρέσκεια θα μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο και να εδραιώσει τα ακραία περιφερειακά κόμματα.

Όπως επισημαίνεται στις πρόσφατες ευρωεκλογές των ευρωσκεπτικιστικά κόμματα κέρδισαν έδρες ακόμη και στα πιο παλιά κ-μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Βρετανία και τη Δανία. Η Ακροδεξιά κέρδισε έδρες στη Γαλλία, στη Σουηδία, στη Δανία, στην Ελλάδα και στη Βρετανία, ενώ η Αριστερά στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Τόσο η Αριστερά, όπως και η Δεξιά επωφελούνται από το κυρίαρχο αίσθημα αποδοκιμασίας της ίδιας της ΕΕ.

Το γεγονός αυτό οφείλεται, σύμφωνα με το άρθρο γνώμης, στη δυσαρέσκεια των πολιτών για τις οικονομικές πολιτικές που εφήρμοσαν τα παραδοσιακά κόμματα, τα οποία συνεχίζουν να εφαρμόσουν προγράμματα λιτότητας σε χώρες όπως την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

http://www.washingtonpost.com/blogs/monkey-cage/wp/2014/09/16/the-rise-of-outsider-politicians-in-latin-america-and-europe/

ΕΞΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ

Ανταπόκριση του Cnaan Liphshiz από τη Χάγη στη Jewish Telegraphic Agency με τίτλο «5774: For Europe’s Jews, a year of upheaval and uncertainty» προβαίνει σε ανασκόπηση των γεγονότων που συνδέονται με τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη, με αφορμή το νέο ημερολογιακό εβραϊκό έτος.

Στην Ευρώπη παρατηρήθηκε όπως επισημαίνει έξαρση των αντισημιτικών δραστηριοτήτων, αλλά υπάρχουν και κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνεται, στην Ελλάδα, το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής δέχτηκε, δύο χρόνια μετά την είσοδό του στο Κοινοβούλιο, ένα ισχυρό χτύπημα από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα. Καθώς τα περισσότερα από τα ηγετικά του στελέχη είναι φυλακισμένα, από τον Σεπτέμβριο του 2013, ή πρόκειται να δικαστούν για εγκλήματα που συνδέονται με τη ρατσιστική βία που ενθαρρύνουν τα μέλη της, το κόμμα καλείται τώρα να αντιμετωπίσει και έναν νέο νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος και αυξάνει τις ποινές για «υποκίνηση πράξεων διακρίσεων, μίσους ή βίας».

http://www.jta.org/2014/09/16/news-opinion/world/5774-for-europes-jews-a-year-of-upheaval-and-uncertainty

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: