Το μυστήριο του «ενοίκου» του τάφου της Αμφίπολης τροφοδοτεί το έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, ενώ διατυπώνονται διάφορες θεωρίες για την ταυτότητα του νεκρού, με πολλούς να μιλούν για τον Μέγα Αλέξανδρο ή κάποιο συγγενικό πρόσωπο του στενού περιβάλλοντός του, υποστηρίζουν οι Nikolia Apostolou και Marina Rigou σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα στη USA TODAY με τίτλο «Greek intrigue: What’s hiding in ancient tomb?».

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Μακεδόνες, Πέρσες και Ρωμαίοι πέρασαν από την Αμφίπολη χιλιάδες χρόνια πριν. Σήμερα πολιτικοί, δημοσιογράφοι και αρχαιολόγοι έχουν καταλάβει την μικρή πόλη, μετά την ανακάλυψη του τεράστιου τάφου, που φυλάσσονταν από ένα ζευγάρι Σφιγγών και δύο Καρυάτιδες, που βρίσκεται λίγα μίλια μακριά από το κέντρο της πόλης.

Με μια περίμετρο 1.600 ποδιών ο τεράστιος τάφος που ανακαλύφθηκε πριν από δύο μήνες υποδηλώνει ότι εκεί βρίσκεται θαμμένος κάποιος σημαντικός ηγέτης, με πολλούς να αναρωτιούνται μήπως βρίσκεται ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος. Η κάλυψη από τα ελληνικά ΜΜΕ είναι συνεχής, καθώς αναπαράγουν το καθημερινό χρονοδιάγραμμα των ανασκαφών, ενώ η επικεφαλής αρχαιολόγος των ερευνών, Κατερίνα Περιστέρη, έχει δηλώσει ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την ταυτότητα του νεκρού, αλλά θεωρεί ότι ο τάφος χτίσθηκε μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π. Χ.

Υπάρχουν ωστόσο και αρχαιολόγοι που αμφισβητούν τις εκτιμήσεις της, όπως η Όλγα Παλαγιά του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία τοποθετεί το μνημείο στη ρωμαϊκή εποχή, κρίνοντας κυρίως από τον τρόπο ένδυσης των Καρυάτιδων, ενώ θεωρεί ότι το ίδιο το μνημείο κατασκευάστηκε προς τιμή ενός γεγονότος που συνέβη κοντά την Αμφίπολη.

Άλλοι ειδικοί πιστεύουν ωστόσο ότι ο τάφος εάν δεν είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα μπορούσε να φιλοξενεί τη γυναίκα και το παιδί του ή έναν από τους επιφανείς στρατηγούς του.

Τον χώρο των ανασκαφών επισκέφθηκε επίσης ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όπου δήλωσε ότι «είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικό εύρημα. Η γη της Μακεδονίας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς που συνθέτουν υφαίνουν που συνθέτουν υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της ελληνικής μας ιστορίας για το οποίο όλοι οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι».

Ο σύλλογος των Ελλήνων αρχαιολόγων έχει εκφράσει ωστόσο την αντίθεσή του στον πιεστικό τρόπο κάλυψης των ανασκαφών από τα ΜΜΕ που παρεμποδίζει το έργο των αρχαιολόγων.

http://www.usatoday.com/story/news/world/2014/09/28/greece-tomb-mystery/16147109/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: