Τσίπρας: Είμαστε η επόμενη κυβέρνηση – Βούλτεψη: Διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ




Με βάση σειρά επαφών που είχε Αλέξης Τσίπρας στο φόρουμ του ιδρύματος «Αμπροσέτι» στο Κόμο της Ιταλίας το περασμένο Σάββατο, «το κοινό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι στους ευρωπαϊκούς κύκλους έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει την επόμενη ελληνική κυβέρνηση», αναφέρεται σε ανεπίσημο σημείωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτιμά και το κλίμα των συνομιλιών του Αλ. Τσίπρα εκτός συνόρων και κάνει λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον, πέραν των πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων, και από τα διεθνή ΜΜΕ. Στο περιθώριο του φόρουμ, ο κ. Τσίπρας είχε συνομιλίες με σημαντικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής όπως ο Μάριο Μόντι, ο Ρομάνο Πρόντι, ο Ενρίκο Λέτα και ο Γρεγκ Άσμουνσεν, καθώς και με το δημοσιογράφο των «Financial Times» Μάρτιν Γουλφ.

Το κοινό συμπέρασμα που προκύπτει από τις επαφές αυτές, τονίζουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «στους ευρωπαϊκούς κύκλους έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει την επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό προκαλεί αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή κλίματος και συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ανατραπεί η σημερινή αδιέξοδη και αναποτελεσματική πολιτική της λιτότητας που επιβάλλεται στην ΕΕ».

Το κλίμα που δημιουργήθηκε από τις τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόρουμ του ιδρύματος «Αμπροσέτι», επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι χαρακτηριστικό των τάσεων που διαμορφώνονται σήμερα στην Ευρώπη, σχετικά με την πολιτική διεξόδου από την κρίση. Δηλαδή, «είναι σαφές ότι η κυρίαρχη πολιτική των σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών που επιβάλλεται σήμερα, στα όρια της μονομανίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συναντά ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις, που εκφράζονται πλέον ανοιχτά, δικαιώνοντας τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο πρόβλημα του χρέους και της οικονομικής κρίσης».

Υπό αυτό το πρίσμα, «απέναντι στον μερκελισμό, διαφαίνεται σήμερα μια τάση επανακαθορισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής, έξω από τη λογική των μνημονίων και της τρόικας. Στη διαμόρφωση της πολιτικής αυτής, ιδιαίτερος ρόλος αποδίδεται εκ των πραγμάτων στην Ελλάδα, και στον ΣΥΡΙΖΑ ως μελλοντική κυβέρνηση της χώρας».

Πρώτος σταθμός του οδικού χάρτη της κυβέρνησης είναι οι φοροελαφρύνσεις, δήλωσε η Σ. Βούλτεψη και κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα για διγλωσσία

«Όταν κυβερνάς έχεις μπροστά σου προϋπολογισμό. Όταν δεν κυβερνάς φαντασιώνεσαι όποιον προϋπολογισμό θέλεις. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Ειδικά σε αυτήν την αντιπολίτευση, που δεν έχει αφήσει κανέναν δυσαρεστημένο… Τα χρήματά μας είναι συγκεκριμένα. Δεν υπάρχει τρόπος να δανειζόμαστε, κάποιος να μας ρίχνει λεφτά από τον ουρανό, αυτό τελείωσε», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, αναφερόμενη στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

«Ο πρωθυπουργός τα έχει όλα παραπέμψει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού… Αυτό το οποίο είμαι σε θέση να πω είναι ότι ο οδικός χάρτης, τον οποίο έχει χαράξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, έχει διάφορους σταθμούς. Και έχω πει από την αρχή ότι ένας από τους σταθμούς αυτούς είναι και οι φοροελαφρύνσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία μας και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη», προσέθεσε η κ. Βούλτεψη.

Αναφερόμενη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τους βιομηχάνους και με τη ΓΣΕΕ και με την ΑΔΕΔΥ και με τον ΣΕΤΕ, με όλους, και βγήκε και είπε ότι με όλους έχει συμφωνήσει» και αναρωτήθηκε: «Πώς γίνεται αυτό; Με συγχωρείτε, αλλά πώς γίνεται να συμφωνείς και με τους βιομηχάνους και με τη ΓΣΕΕ και με την ΑΔΕΔΥ; Κάποιον “λάκκο έχει η φάβα”»!”.

Η κ. Βούλτεψη μίλησε επίσης για διγλωσσία, λέγοντας πως «άλλα λέει στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό» και προσέθεσε: «Στο εξωτερικό λέει, όπως είπε και στο CΝBC ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη” και στο εσωτερικό λέει ότι “θα τα τινάξει όλα στον αέρα, αν πιεστεί”. Άρα, λοιπόν, υπάρχει μια διγλωσσία, υπάρχει δηλαδή “ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού” και “ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού”. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Συμπλήρωσε ακόμη: «Όχι να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Λαφαζάνη ότι είναι καλός και μια χαρά ο Ντράγκι. Αυτό να το λέμε εμείς, ότι είναι μια χαρά. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε, ότι εκεί ο κ. Τσίπρας εξέφρασε μια αιρετική άποψη κ.λπ., έχω στις σημειώσεις μου ότι είπε σχετικά με τη δήλωση Μπαρόζο ότι “δεν ντρέπεται για τα αποτελέσματα της πολιτικής”. Ο κ. Τσίπρας είπε “δεν γνωρίζω αν πρέπει πράγματι κανείς να ντρέπεται, όμως σίγουρα δεν μπορεί να πανηγυρίζει”. Γιατί δεν του είπε “πρέπει να ντρέπεστε”; Στο εσωτερικό τους αποκαλεί “μερκελιστές”, λέει ότι γίνονται “εγκλήματα”».

Σύμφωνα με την κ. Βούλτεψη «για να υπάρξει ρεαλιστική στροφή του κ. Τσίπρα, πρέπει να βγει δημοσίως και να αποκηρύξει τις πολιτικές αποφάσεις του κόμματος, με κορυφαία και τελευταία τη Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, όπου λέει ξεκάθαρα “έξω από το ΝΑΤΟ”, “έξω από τη Συμφωνία Σένγκεν”, “έξω η FRONTEX” που μας φυλάει τα σύνορα».

«Αυτά τα λέει μέσα στις πολιτικές αποφάσεις το κόμμα του. Και προσθέτω σε αυτά που λέει το κόμμα του “όχι Ευρώπη φρούριο”, “να δίνεται ιατροφαρμακευτική ασφάλιση σε όλους, Έλληνες και ξένους, είτε έχουν ασφαλιστικές εισφορές, είτε όχι”, όλα αυτά που σας λέω είναι γραμμένα στις Πολιτικές τους Αποφάσεις», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ανδ. Παν., ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: