Το Πάσχα του καλοκαιριού στην Σμύρνη




BIKETOS-SMYRNH04-28AUGUST2014Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

Ο φετινός Δεκαπενταύγουστος- το Πάσχα του καλοκαιριού- ήταν ξεχωριστό στην Σμύρνη, καθώς η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου πανηγυρίστηκε με κάθε λαμπρότητα από την μικρή Ελληνική κοινότητα,  την συμμετοχή επισκεπτών από την Ελλάδα και Ορθοδόξων από άλλες χώρες.

Ο ακάματος αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Κύριλλος Συκής, ο οποίος από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει εγκατασταθεί στην Σμύρνη, υπηρετώντας την ολιγάριθμη Ελληνική κοινότητα και ιερουργώντας στο ναίδριο της Αγίας Φωτεινής, τελούσε καθημερινά την Θεία Λειτουργία , τον Εσπερινό και την παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Με καταγωγή από το Αϊβαλί ( Κυδωνίες) ο π. Κύριλλος είναι υπόδειγμα κληρικού και μεταλαμπαδεύει σήμερα την γνήσια Μικρασιατική ευσέβεια , την οποία έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες το 1922.

Ανήμερα της Παναγίας τελέστηκε, για πρώτη φορά από το 1922, στην εορτή της πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο ορεινό χωριό Σιρίντζε ( Κιρκιτζές), 60 χιλμ . από την Σμύρνη στο δρόμο προς την αρχαία Έφεσο. Το χωριό επισκεπτόταν τα καλοκαίρια, πριν την Μικρασιατική καταστροφή, η Διδώ Σωτηρίου, και σε αυτό ζούσε ο Μανώλης Αξιώτης , ήρωας του δημοφιλούς διηγήματος της «Ματωμένα Χώματα». Επίσης, στον Κιρκιτζέ γυρίστηκε η ομώνυμη τηλεοπτική σειρά.

«Αν υπάρχει αυτό, που λέμε παράδεισος,  ο Κιρκιντζές, ήταν ένα δείγμα του. Κοντά στο Θεό ζούσαμε ψηλά ανάμεσα σε κατάφυτα βουνά και ξαγναντεύαμε ολόκληρο τον καρπερό κάμπο της Έφέσος που ήτανε δικός μας ίσαμε τη θάλασσα»,περιγράφει τον Κιρκιντζέ στο βιβλίο της “Ματωμένα Χώματα” η Διδώ Σωτηρίου.

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου είναι του 1805 και του Αγίου Δημητρίου  του 1849. Και οι δύο είναι υποτυπωδώς αναστηλωμένοι.  Ο Άγιος Ιωάννης είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές το 1919 οι κάτοικοι ήταν 7.000 (όλοι χριστιανοί ορθόδοξοι), ενώ το 1921 μειώθηκαν σε 3.500.

Την  Κυριακή, 17 Aυγούστου, λειτουργήθηκε για πρώτη φορά από το 1922 και ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Βουκόλου , κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Σμύρνης. Είναι ο μόνος ναός, που διασώζεται από τις εκκλησίες της Σμύρνης και σήμερα χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο του Δήμου. Στην Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Επίσκοπος Διοκλείας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Οξφόρδης , Κάλλιστος , και ιερούργησε ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος.

Ο Άγιος Βουκόλος έζησε στη Σμύρνη τον 2ο αιώνα και υπήρξε Επίσκοπος της. Το όνομά του συνδέθηκε με την περιοχή, όπως και αυτό του Πολύκαρπου, που ήταν διάδοχός του και μετέπειτα πολιούχος της Σμύρνης .

«Ζήσαμε ιστορικές στιγμές», είπαν  τα μέλη της ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης.   Παρόντες στην Λειτουργία ο δήμαρχος Σμύρνης, εκπρόσωποι του Ελληνικού προξενείου και της τοπικής Ρωμαιοκαθολικής κοινότητας.

Ο ναός του Αγίου Βουκόλου , ο οποίος οικοδομήθηκε κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, ανακαινίστηκε προ διετίας  από τον δήμο Σμύρνης. Από το 1922 και μέχρι να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης είχε χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη, ως αίθουσα συναυλιών κλασικής μουσικής και παραστάσεων όπερας, ως αρχαιολογικό μουσείο αλλά και ως χώρος αποθήκευσης αρχαιοτήτων. H συντήρηση έφερε στο φως τοιχογραφίες του Χριστού, του Αγίου Ιωάννη και των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Ωστόσο , καταστράφηκαν τελείως ο μεγάλος τρούλος και ο σταυρός.  Στην θέση του τρούλου έχει τοποθετηθεί διάφανο στρογγυλό κάλυμμα.

Στόχος μας, είπε  ο Δήμαρχος Σμύρνης, Αζίζ Κοντίογλου , «είναι να αναδειχθεί η πολυπολιτισμικότητα της πόλης μας, στην οποία συνυπήρχαν επί αιώνες πολλές θρησκείες χωρίς κανένα πρόβλημα. Χρόνια προβληματιζόμουν, γιατί να υπάρχει Συναγωγή στη Σμύρνη, τόσες καθολικές εκκλησίες και να μην έχουν μια εκκλησία οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι της Σμύρνης, να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα» . Διευκρίνισε  πως δεν γίνεται αυτό στο πλαίσιο αμοιβαιότητας.

« Εμείς δεν ξεχνάμε ότι πριν 15 χρόνια σαν σήμερα η Τουρκία πληγωνόταν από τον καταστροφικό σεισμό και οι πρώτοι που έσπευσαν να μας βοηθήσουν ήταν οι γείτονές μας, οι Έλληνες», τόνισε.

Ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος, μετά τη θεία Λειτουργία, κάλεσε όλους τους πιστούς στις δύο Πατριαρχικές Λειτουργίες στις 6 Φεβρουαρίου 2015 στον Άγιο Βουκόλο και στις 10 Φεβρουαρίου στον Άγιο Χαράλαμπο του Τσεσμέ, στάθηκε στην ιστορική σημασία της ημέρας και  ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Σμύρνης καθώς και την κυβέρνηση της Τουρκίας.  Ο π.  Κύριλλος,μιλώντας για τις συνθήκες τις οποίες βιώνει στη Σμύρνη, ως μόνιμος πλέον κάτοικος και ποιμένας 200 περίπου Ελλήνων Ορθοδόξων, τις θεώρησε πολύ καλές. Σημείωσε ότι στην λειτουργία προσήλθαν  πολλές Τουρκάλες, που  άγγιζαν το εικόνισμα της Παναγίας και έφεραν το χέρι στο μέτωπο  για τη μετάδοση της ευλογίας. «Η Παναγία βλέπετε είναι η μεγάλη μάνα όλων μας και μην ξεχνάτε ότι και οι Μουσουλμάνοι παιδιά του θεού είναι», κατέληξε ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος.

*Oι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν  από τον π. Κύριλλο Συκή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: