Το νέο τουρκικό λεξικό στο Κυπριακό




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η ΑΓΚΥΡΑ έχει παρουσιάσει ένα αναθεωρημένο όραμα στο Κυπριακό από το 2012, πλην όμως στη Λευκωσία υπάρχει ένας δογματισμός που οχυρώνεται πίσω από την πεπατημένη. Την εύκολη, δηλαδή, οδό των διακηρύξεων, που δεν έχουν καμία σχέση με τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή σε σχέση και με το δικό μας ρόλο. Ούτε λαμβάνει υπόψη τις επιδιώξεις της άλλης πλευράς, που προ πολλού έχει ξιπαίξει με «τα συμφωνηθέντα».

Το 2012, λοιπόν, ο Νταβούτογλου, τότε ΥΠΕΞ νυν Πρωθυπουργός, ο οποίος θα επισκεφθεί παράνομα τα κατεχόμενα, υποδείκνυε στους συνομιλητές του ότι στο Κυπριακό πρέπει «να αλλάξουμε τον τροχό». Περιέγραφε μια λογική, η οποία στηριζόταν στις ιδρυτικές συντακτικές εξουσίες των «δυο λαών» και «συνδιοκτητών» του νησιού. Ο τελευταίος όρος, της συνιδιοκτησίας, επανήλθε στο τουρκικό πολιτικό λεξικό, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την έναρξη από την Κυπριακή Δημοκρατία των ερευνών για εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Επειδή στην Άγκυρα δεν κινούνται τυχαία, υπέγραψαν την ίδια περίοδο με το ψευδοκράτος το πρωτόκολλο συνεργασίας, στο οποίο περιέλαβαν όλα τα στοιχεία, τα οποία θα συνέβαλαν προς την κατεύθυνση που διαμορφώθηκε μέσα από τους σχεδιασμούς του «αναθεωρημένου οράματος». Έκτοτε, με κινήσεις τόσο στο παρασκήνιο όσο και στο προσκήνιο, οι Τούρκοι προωθούν τη λογική μιας στρατηγικής ελέγχου του νησιού, που θα ενισχύσει/αναβαθμίσει την Τουρκία στην περιοχή. Θα «πατήσει» δηλαδή στην Κύπρο( ήδη το ένα πόδι βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή), για να εφαρμόσει ευρύτερους σχεδιασμούς στην περιοχή. Κι αυτό, εάν γίνει, θα επιτευχθεί διά της νομιμοποίησης μιας συμφωνίας στο Κυπριακό.

Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί είναι ορατοί σε όλους, δεν φαίνεται άλλωστε οι Τούρκοι να αποκρύβουν τις επιδιώξεις τους. Μόνο οι αιθεροβάμονες δεν αντιλαμβάνονται ή κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται, τις τουρκικές επιδιώξεις.

Το μήνυμα, όπως το μετέδωσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντέρ Οζερσάι (συνέντευξη την Κυριακή στην «Κ» και στον Ν. Στέλγια), είναι σαφέστατο. Στόχος είναι ένας νέος ομοσπονδιακός συνεταιρισμός, ο οποίος θα απαρτίζεται από δύο ιδρυτικά κράτη και επικαλέστηκε επί τούτου και το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου. Η περιγραφή που κάνει παραπέμπει σε συνομοσπονδία. Οι Τ/κ, είπε, «θέλουν να ελέγχουν, να αποφασίζουν για τις υποθέσεις τους και να διοικούν τη δική τους περιοχή. Δεν επιθυμούν να ζήσουν σε μια επαρχία. Σε κάποια πεδία της διακυβέρνησης επιθυμούμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο. Στην ομοσπονδία, κάποιες εξουσίες θα τις παραχωρήσουμε στην κεντρική κυβέρνηση. Κάποιες άλλες εξουσίες θα παραχωρηθούν στα ιδρυτικά κράτη».

Τα υπόλοιπα επί σκηνής. Σήμερα στις φιέστες του Νταβούτογλου στα κατεχόμενα και στις διπλωματικές πρωτοβουλίες των εν δυνάμει συμμάχων μας, που ενίοτε αλληθωρίζουν προς Τουρκία πλευρά.

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: