Το Bloomberg για την Ευρώπη και τους μετανάστες




Τη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής για τους πρόσφυγες από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά το BLOOMBERG σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Why Sweden’s Borders Concern Europe» με αφορμή την ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος στη Σουηδία, μιας χώρας που ασκεί έως σήμερα μια από τις πιο φιλελεύθερες πολιτικές στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης χρειάζεται να αντιμετωπίζουν με ειλικρίνεια το προφανές ότι δηλαδή η μετανάστευση και ο ευρύτερος φόβος από την παγκοσμιοποίηση οδηγούν μέρος των πληθυσμών τους σε έναν αποτρόπαιο υπερεθνικιστικό δρόμο. Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Fredrik Reinfeldt, είναι μεταξύ των λίγων ηγετών που είπε ευθαρσώς και θαυμαστά την αλήθεια για την μετανάστευση. Πολλοί πολιτικοί πανικοβάλλονται και μιμούνται τις θέσεις των κομμάτων που τάσσονται κατά των μεταναστών, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

Η μετανάστευση αποτελεί επίσης ένα θέμα για το οποίο η ΕΕ μπορεί να λάβει κοινές αποφάσεις. Σε μια περίοδο όπου η υπόληψή της βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των πολιτών της –δεν είναι τυχαίο ότι τα κόμματα που τάσσονται κατά της μετανάστευσης τάσσονται και κατά της ΕΕ- η Ένωση οφείλει να αποδείξει την αξία της.

Η Ζώνη Σέγκεν πχ η οποία περιλαμβάνει 26 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταργήσει τα εσωτερικά τους σύνορα επιτρέποντας την ελεύθερη κίνηση στο εσωτερικό της χρειάζεται μια έναν κοινό προϋπολογισμό και πολιτικές που θα αποκαθιστούν τις εσωτερικές ανισορροπίες οι οποίες καθιστούν ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα την Ιταλία και την Ελλάδα, πύλες εισόδου για τους λαθρομετανάστες. Η ΕΕ θα μπορούσε να αυξήσει ουσιαστικά την αναλογία του προϋπολογισμού της για την διαχείριση της λαθρομετανάστευσης, ο οποίος σήμερα ανέρχεται μόλις στο 1%. Δυσκολότερο θα ήταν το έργο της υιοθέτησης μιας κοινής πολιτικής για την υποδοχή των προσφύγων και την κατανομή του βάρους με πιο δίκαιο τρόπο.

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την τεράστια αποτυχία της Ευρώπης στην ενσωμάτωση των μεταναστών, κάτι που μόνο οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν. Τέτοια βήματα ωστόσο θα μπορούσαν να απαλύνουν την αίσθηση αδικίας και αδυναμίας που αισθάνονται πολλοί Ευρωπαίοι. Χωρίς μια καλύτερη συνεργασία η ΕΕ κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με την περαιτέρω ενίσχυση των κομμάτων που τάσσονται κατά της μετανάστευσης, από τη Βρετανία έως την Ελλάδα, με την κατάρρευση της Ζώνης Σέγκεν και με την υιοθέτηση εθνικών πολιτικών μετανάστευσης που θα δημιουργούν την Ευρώπη Φρούριο, σε βάρος του εμπορίου και της οικονομίας της.

http://www.businessweek.com/articles/2014-09-18/in-sweden-an-immigration-omen-for-europe

ΕΕ – ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ – ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ΝΥΤ 

Με αφορμή την πρόσφατη βύθιση του πλοίου που μετέφερε περίπου 500 λαθρομετανάστες από λιμάνι της Αιγύπτου ανοικτά της Μεσογείου, η σύνταξη της εφημερίδας NEW YORK TIMES, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Μurder in the Mediterranean», επισημαίνει ότι σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ) το ναυάγιο προκλήθηκε εσκεμμένα από τους διακινητές, οι οποίοι βύθισαν το πλοιάριο όταν οι μετανάστες αρνήθηκαν να μετεπιβιβαστούν σε άλλο μικρότερο σκάφος, για λόγους ασφάλειας.

Φέτος, ήταν μια θανατηφόρα χρονιά για μετανάστες που διαπλέουν τη Μεσόγειο, υποστηρίζει η σύνταξη της ΝΥΤ, επικαλούμενη στοιχεία του ΙΟΜ ότι περισσότερα από 2.800 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια ή στο πλαίσιο της διακίνησής τους το 2014, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με πέρυσι. Και η ροή των απελπισμένων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προς την Ευρώπη διαμέσω της Μεσογείου δεν πρόκειται να μειωθεί, τονίζεται, δεδομένου ότι και ο πόλεμος στη Γάζα πρόσθεσε νέες απώλειες.

Τέλος, η σύνταξη της ΝΥΤ καλεί τη διεθνή κοινότητα ΕΕ και ΟΗΕ να προβούν σε επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να προληφθούν νέες απώλειες μεταναστών και κυρίως να διευκολύνουν τη διάνοιξη νόμιμων οδών για τη μετάβασή τους σε μια ασφαλέστερη Ευρώπη.

http://www.nytimes.com/2014/09/19/opinion/refugees-fleeing-to-europe-face-death-from-smugglers.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=c-column-top-span-region&region=c-column-top-span-region&WT.nav=c-column-top-span-region&_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: