Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΕΝΑ διπλωματικό παιχνίδι παρασκηνίου και σημειολογίας βρίσκεται σε εξέλιξη από αμερικανικής πλευράς, για να διευθετηθούν οι επαφές του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η αμερικανική πλευρά κινείται κατευναστικά και καθησυχαστικά προς τη Λευκωσία, αναζητώντας μια φόρμουλα, που θα ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους. Όπλο στα χέρια των Αμερικανών είναι, όπως πληροφορούμαστε, το γεγονός ότι υπάρχει προηγούμενο με επαφές που πραγματοποιούσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι με εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι στις επαφές του Οζντίλ Ναμί παρόν ήταν και ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, γεγονός που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία δεν θα είναι στις επαφές Ναμί, όπου και όποτε γίνουν αυτή τη φορά.

Στη Λευκωσία, γίνονται προετοιμασίες για τις συναντήσεις της ερχόμενης εβδομάδας: Το δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη, του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου στην παρουσία του νέου ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. στο Κυπριακό, που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη και τη συνάντησή τους, που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη ημέρα.

Είναι σαφές πως οι συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν στη σκιά της παράνομης επίσκεψης του νέου Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Νταβούτογλου θα επισκεφθεί την κατεχόμενη Κύπρο την Τρίτη, την ημέρα δηλαδή που έχει προγραμματισθεί το δείπνο Αναστασιάδη- Έρογλου. Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως δεν αναμένει κανείς οτιδήποτε διαφορετικό σε σχέση με τα όσα διαδραματίσθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα. Ο Νταβούτογλου θα επαναλάβει τον Ερντογάν.

Στα κατεχόμενα, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ανέφερε σε δηλώσεις του πως «εάν όλοι υποστηρίζουμε το κράτος μας, θα ενισχυθεί ο διαπραγματευτής μας». Πρόσθεσε δε πως υποστηρίζοντας «την κουλτούρα μας αυτό σημαίνει ότι διεκδικούμε την πατρίδα μας». Περαιτέρω ανέφερε πως «ο στόχος μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι να διεκδικήσουμε το κράτος, τη σημαία και τη χώρα μας». Ανέφερε πως οι Ελληνοκύπριοι  «δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων να ζήσουν σε αυτά τα εδάφη».

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: