Ράιχενμπαχ: Προτεραιότητα η επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων




“Εάν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορέσουν να ανθίσουν σε αυτή τη χώρα η οικονομία θα υποφέρει και άρα η οικονομία και η ανάπτυξη θα υποφέρουν. Συνεπώς εκτιμώ τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των φορέων της αγοράς για να γίνουν πράξεις οι συστάσεις της έκθεσης”.

Αυτό σημείωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χόρστ Ράιχενμπαχ στη συνέντευξη Τύπου μετά την παρουσίαση της έκθεσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει μία βελτίωση των δεικτών που ακόμα και στις δαπάνες ή στα έσοδα μπορεί να φέρει μία ελευθερία. Ωστόσο, επιδιώκεται η επιτάχυνση των αλλαγών που θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. “Σε ότι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολόγηση δεν επιλύονται αυτά τα προβλήματα με συστημικό τρόπο αν και υπάρχουν ιδέες για την μη συσσώρευση χρέους στα ασφαλιστικά ταμεία όπως είναι η παράταση του χρόνου αποπληρωμής”, ανέφερε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης.

Ακόμη, συνέχισε ο ίδιος αναφερόμενος σε όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ότι για την αύξηση των εξαγωγών έχει γίνει σημαντική προσπάθεια αλλά χρειάζεται και επιπλέον δράσεις ενώ επίσης και για τη γραφειοκρατία πρέπει να γίνει δουλειά. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι οι εξαγωγικές διαδικασίες στην Ελλάδα είναι διπλάσια επαχθείς και χρονοβόρες σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ

“Είμαι προσεκτικός με τις εκτιμήσεις μου σχετικά με το χρόνο αποκατάστασης της ροής της χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία” σχολίασε ο κ. Ράιχενμπαχ και εξήγησε ότι η άποψή του είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει μείωση του όγκου των πιστώσεων και αυτό είναι κάτι που πρέπει, άμεσα, να αναχαιτιστεί. Επίσης ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες από ομάδες εργασίας σε όλη τη δημόσια διοίκηση, για την ανάπτυξη των θεσμών και αντικατάσταση δαπανηρών δανείων με πιο φθηνά. “Τα 200 εκατ. ευρώ που διατίθενται γι αυτό το σκοπό είναι μικρό αλλά εάν υπάρξει επιτυχία εκεί θα είναι κάτι ενθαρρυντικό” είπε ο ίδιος.

Ακόμη είπε ο κ. Ράιχενμπαχ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από κοινωνικές εισφορές δηλαδή από τη φορολογία και την έλλειψη ρευστότητας. Αυτά όλα μαζί συν το ότι πολλές επιχειρήσεις είχαν δυσχέρειες δεν σημαίνει ότι πηγαίνει κάτι στραβά στην επιχειρηματικότητα.

Η πρόοδος, υπογράμμισε, ήταν πιο αργή από αυτή που θα ήθελε κανείς. Για την αδειοδότηση χρειάστηκε πολύς χρόνος – για την κατάρτιση της νομοθεσίας – και η εφαρμογή της είναι το επόμενο βήμα δρομολόγησης από τις Ελληνικές αρχές. Είμαι βέβαιος, συνέχισε, ότι ο υπουργός Ανάπτυξης θα σημειώσει προόδους αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.

Επίσης για τη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου, είπε, δημιουργήθηκε ένα σχέδιο δράσης πριν από τρία χρόνια και υπάρχουν κάποια μέτρα που οι διαδικασίες έχουν μειωθεί όπως για τη φέτα και τα ακτινίδια , όμως εν γένει η πρόοδος ήταν πιο αργή από την αρχική εκτίμηση. “Μία δράση στην οποία δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή ήταν η έκθεση του ΟΟΣΑ για τη μείωση της γραφειοκρατίας δεν υπήρχε ένας νόμος πλαίσιο όπως για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που ελάφρυνε το γραφειοκρατικό βάρος αλλά ωστόσο οι μικρομεσαίες εξακολουθούν α πλήττονται από υπερβολική γραφειοκρατία” όλως σχολίασε.

Ο κ. Ράιχενμπαχ υπογράμμισε ακόμη ότι το Γιούρογκρουπ περιμένει από την Ελλάδα την δική της προοπτική για το μέλλον και σε αυτό το πλαίσιο ελπίζει ότι θα βοηθήσουν και οι συστάσεις της έκθεσης και συμπλήρωσε ότι θεωρεί πολύ καλή ευκαιρία για τις Ελληνικές επιχειρήσεις

Επίσης υπογράμμισε αρκετές φορές ότι μόλις έχει ξεκινήσει η νέα χρηματοδοτική περίοδος από τα διαρθρωτικά ταμεία και αυτό δίνει ευκαιρία για να δοθεί λύση στις εγγυήσεις κεφαλαίων και συνολικότερα για τη ρευστότητα

Φορολογία, διοικητικό βάρος και πρόσβαση στη χρηματοδότηση αφορούν οι συστάσεις της έκθεσης αλλά το επόμενο βήμα είναι ότι δεν θα πρέπει ν παραμείνουν συστάσεις αλλά να υλοποιηθούν στην πράξη και όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργαστούν καθώς και να υπάρχει συστηματική καταγραφή των μέτρων.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Κορκίδης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς σημείωσαν ότι πρώτη φορά υπάρχει ένα ολοκληρωμένο κείμενο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Εκπροσωπώντας τον τουρισμό ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γ. Ρέτσος σημείωσε ότι και στον τουρισμό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν σημαντικό τμήμα του κλάδου και η συμβολή τους είναι σημαντική για την περαιτέρω αύξηση του τουρισμού ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος ανέφερε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος ξέρει που πρέπει να κατευθυνθεί αλλά το περιβάλλον είναι αυτό που δεν ευνοεί την επιχειρηματικότητα. Ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσε ότι πρέπει να ευνοηθεί η επενδυτική διαδικασία αλλά όχι σε ασταθές φορολογικό περιβάλλον χωρίς χρονικό ορίζοντα σταθερότητας με γραφειοκρατία και άλλα προβλήματα

Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι η υλοποίηση, σημείωσαν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: