Ερντογάν: “Σημαντικό θέμα” για την Τουρκία η Κύπρος (άρα μην περιμένετε υποχωρήσεις)




Το Κυπριακό είναι ένα από τα σημαντικά θέματα στην ατζέντα της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την άφιξή του στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου όπου τον υποδέχθηκε ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου και άλλοι “αξιωματούχοι” του ψευδοκράτους καθώς και ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Ο κ. Ερντογάν, τον οποίο υποδέχθηκε επίσης μια ομάδα ατόμων που κρατούσε σημαίες, ανέφερε πως η επίσκεψή του έχει τόσο συναισθηματικό όσο και ουσιαστικό χαρακτήρα. Είπε πως θα έχουν συνομιλίες με τον κ. Ερογλου, την πρόεδρο της λεγόμενης βουλής, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης για την “ειλικρινή στάση” του ψευδοκράτους έναντι της διεθνούς κοινότητας, όπως ανέφερε.

Αναφέρθηκε ακόμη στη μεταφορά νερού στα κατεχόμενα από την Τουρκία σε δυο μήνες και πρόσθεσε πως θα υπάρξει επίσης και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Εξέφρασε την πεποίθηση πως η “νότια Κύπρος”, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, θα λάβει τα μηνύματα ειρήνης από αυτά τα βήματα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει το καθήκον της ως εγγυήτρια δύναμη, όπως το πράττει και η Τουρκία, όπως ανέφερε, και πρόσθεσε πως εάν γίνει αυτό τότε το Κυπριακό θα επιλυθεί.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τους τάφους των Φαζίλ Κουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς και μετέβη στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο.
Εκεί έτυχε “επίσημης” υποδοχής και παρακάθισε σε συνάντηση με τον κ. Ερογλου που ξεκίνησε στις 3 το απόγευμα μετά την οποία θα δώσουν δημοσιογραφική διάσκεψη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΖΑΜΑΝ

Erdogan-Eroglu01-01september2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ψεύδεται ο πρόεδρος της κατοχικής δύναμης – Η Ελλάδα το πρόβλημα!!!

Το Κυπριακό θα λυθεί πολύ σύντομα εάν η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη κάνει το καθήκον της όπως το κάνει και η Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσφωνώντας τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι τον υποδέχτηκαν στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου κατά την άφιξή του στα κατεχόμενα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα ξεχάσει ποτέ τους Τ/κ και υπενθύμισε ότι σε μερικούς μήνες θα φτάσει νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα και αργότερα θα φτάσει και ηλεκτρικό.  “Όταν οι Ε/κ το χρειαστούν θα πάρουν μήνυμα ειρήνης”, είπε.

Τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος έφτασε στα κατεχόμενα με το καινούριο του αεροσκάφος, το οποίο παρέλαβε πριν τρεις μέρες από τις ΗΠΑ, υποδέχτηκε ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Μέχρι σήμερα το ψευδοκράτος εργαζόταν για ένα αποτέλεσμα δίκαιο και περιεκτικό ενώ η “νότια Κύπρος” ποτέ δεν είχε μια θετική προσέγγιση, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναχωρώντας για τα κατεχόμενα, μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Κυπριακού Πρακτορείου Αννα Ανδρέου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αναμένουν από την Ελλάδα ως εγγυήτρια χώρα να είναι πιο αποτελεσματική σε αυτό το θέμα. “Η τ/κ πλευρά έδειξε πάντοτε διάθεση για συμβιβασμό. Δυστυχώς, η απέναντι πλευρά δεν έδειξε διάθεση συμβιβασμού”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στις επαφές τόσο του ιδίου όσο και της κυβέρνησής του, το ψευδοκράτος με τη δημοκρατική “κρατική” του δομή, η οποία βασίζεται στην “υπεροχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαίου”, καθώς και με την ενίσχυση της οικονομικής δομής του αποτελεί παράδειγμα για την Μεσόγειο. “Είναι ευτυχές το γεγονός ότι η ‘ΤΔΒΚ’ κατάφερε να βελτιώσει την ευημερία της παρά τους περιορισμούς τους οποίους έχει υποστεί και να κλείσει τη ψαλίδα με την ε/κ πλευρά. Θα δώσει μεγάλη δύναμη στους ομογενείς μας η μεταφορά νερού κάτω από τη θάλασσα σε λίγους μήνες καθώς και αργότερα η μεταφορά ηλεκτρικού”, δήλωσε.

Ο κ. Ερντογάν έφτασε στα κατεχόμενα λίγο μετά τις 12.00 και στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Στη Λευκωσία κατά την άφιξη του Τούρκου Προέδρου πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία δεκάδων ανθρώπων, οι οποίοι κρατούσαν πανό με το σύνθημα “Κύριε Ερντογάν δεν είστε ευπρόσδεκτος”.

Να καταγγείλει το παράνομο της επίσκεψης Ερντογάν καλεί την Κυβέρνηση ο Ομήρου

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ καλεί την Κυβέρνηση “αντί να διακατέχεται από αυταπάτες και ψευδαισθήσεις να καταγγείλει το παράνομο της επίσκεψης Ερντογάν”.

Σε δηλώσεις στην Πάφο, ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι το κόμμα του καταδικάζει τη σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο ως παράνομη, προκλητική και υπονομευτική των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού.

Το γεγονός, είπε, ότι επέλεξε την κατεχόμενη Κύπρο για να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Τουρκίας καταδεικνύει τις επιδρομικές και επεκτατικές προθέσεις της Άγκυρας.

Η επίσκεψη, συνέχισε, παραβιάζει κάθε αρχή διεθνούς δικαίου και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περί Κύπρου.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως η Κυβέρνηση οφείλει ταυτόχρονα να καταγγείλει προς τον ΟΗΕ και την ΕΕ τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας, με την αποστολή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας του ερευνητικού σκάφους « Μπαρμπαρός», ενέργεια – όπως είπε- που αμφισβητεί και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: