Πρώτο κουδούνι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς




Χωρίς παρατράγουδα και με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να δίνει το «παρών» σε σχολεία ακριτικών περιοχών, χτύπησε φέτος το πρώτο κουδούνι για περίπου 1.300.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς, μοιράστηκαν τα βιβλία στους μαθητές, ενώ είχε προηγηθεί ο καθιερωμένος αγιασμός.

Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κάλεσε από τους Λειψούς τους γονείς να στηρίξουν τα παιδιά τους και όχι να κρατούν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. «Τα προβλήματα που έχουν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί μας είναι αρκετά. Προσπαθούμε, και με τη βοήθεια όλων θα τα ξεπεράσουμε. Στους μαθητές εύχομαι καλή πρόοδο. Στους εκπαιδευτικούς εύχομαι καλή δύναμη. Από τους γονείς ζητώ να σταθούν δίπλα στους μαθητές και τα σχολεία μας», τόνισε εξάλλου στο μήνυμά του για τη νέα σχολική χρονιά ο κ. Λοβέρδος, για να υπογραμμίσει, ότι «στον ρόλο του σχολείου η Πολιτεία εντάσσει και τη σωστή διατροφή και την άθληση, την πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών, την καταπολέμηση του ρατσισμού και γενικά όλες τις δράσεις που διαμορφώνουν έναν δημοκρατικό πολίτη, υπεύθυνο και σωματικώς υγιή».

Ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, επισκέφθηκε σχολικές μονάδες στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, εξέφρασε τις θερμές ευχές του στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για μια παραγωγική σχολική χρονιά, ενώ απηύθυνε έκκληση στους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών να σταθούν δίπλα τους αρωγοί και υποστηρικτές στον δύσκολο και κοπιώδη αγώνα τους.

«Θέλω από τη θέση μου να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι πρώτιστο μέλημα της Πολιτείας είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία όλων των σχολείων. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει ήδη κάνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να εξασφαλίσει την παρουσία των εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία ήδη από σήμερα. Οποιαδήποτε κενά διαπιστωθούν θα καλυφθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ούτως ώστε το σύνολο των σχολείων να λειτουργούν ομαλά», πρόσθεσε ο κ. Δερμεντζόπουλος.

Εξάλλου, ως προς το θέμα των κενών, ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ότι ο αριθμός τους θα είναι οριστικά γνωστός την προσεχή Δευτέρα. Για τη μεγάλη διαφορά στις εκτιμήσεις ως προς τον αριθμό αυτόν (το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για 500 με 1.000 κενά, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών για 12.000), ο υπουργός Παιδείας σημείωσε: «Ο υπολογισμός που κάνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και προς τιμήν τους το λένε είναι κατά τις εκπαιδευτικές ανάγκες έτσι όπως η δεοντολογία ή οι νόμοι ορίζουν, δηλαδή, για το τέλειο. Σε ό,τι αφορά την επάρκεια της λειτουργίας, τα κενά που θα προκύψουν μετά τη διαδικασία που σας είπα, θα είναι γύρω στα 1.000, δηλαδή, λιγότερο από το 1% του εκπαιδευτικού προσωπικού. Αυτό είναι κακό, διότι θα έπρεπε να μην υπάρχει κανένα κενό».

Τις δικές του ευχές στους μαθητές έδωσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, που τέλεσε αγιασμό στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στο 17ο Γυμνάσιο και Λύκειο, καθώς και στην Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων στο Παγκράτι.

Ο αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε καλή δύναμη στους μαθητές, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σοβαρό κτιριακό πρόβλημα του 15ου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο στεγάζεται σε κοντέινερ από το 2004, δηλώνοντας πρόθυμος εάν αποδεσμευτεί από τον δήμο το οικόπεδο στην περιοχή της Αμερικανικής Πρεσβείας, να εισηγηθεί στην Ιερά Σύνοδο για τη δημιουργία σχολικού συγκροτήματος.

Στην ίδια σχολική μονάδα έδωσε το «παρών» και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Επιλέξαμε συνειδητά να επισκεφτούμε σήμερα ένα σχολείο με οξύτατα κτιριακά προβλήματα, που όμως εξαιτίας της μεγάλης προσπάθειας των εκπαιδευτικών και των γονέων έχει μετατραπεί σε κτίριο βιώσιμο και ελκυστικό για τα παιδιά. Ο δήμος Αθηναίων δεσμεύεται να συνδράμει κάθε προσπάθεια μετεγκατάστασης του σχολείου όταν βρεθεί κτίριο αναλαμβάνοντας το κόστος ανακατασκευής του» τόνισε για να ευχηθεί καλή σχολική χρονιά στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: