Προσγείωση με «δύο κράτη» – Έχασε την επιστολή ο Ταγίπ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Προσγειώθηκαν ανώμαλα όσοι επένδυσαν στον Ερντογάν. Ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας, πραγματοποίησε χθες ταξίδι-αστραπή στα κατεχόμενα, το πρώτο μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και έστειλε σαφέστατα μηνύματα για τις προθέσεις του στο Κυπριακό. Έκανε λόγο για λύση δύο κρατών, επιχείρησε να φορτώσει ευθύνες στην Ελλάδα, ενώ με υποτιμητικό ύφος είπε πως δεν έλαβε καμία επιστολή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μέσω του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, που παρέμεινε στα κατεχόμενα εννέα περίπου ώρες, επανέλαβε ουσιαστικά τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας στο Κυπριακό, σε μια περίοδο που κάποιοι τρίτοι θεωρούσαν πως μετά τις εκλογές, θα διαφοροποιούσε τη στάση του. Ο Ερντογάν, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του και συμβούλους του, κωδικοποίησε τις θέσεις του ως εξής:

Πρώτο, ως προς τη μορφή της λύσης, χρησιμοποιώντας ορολογία που ξεγελά, παρέπεμψε ουσιαστικά σε λύση δύο κρατών. «Στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της τ/κ πλευράς για δικοινοτική (ομοσπονδία), πολιτική ισότητα, δύο ιδρυτικές πολιτείες, σαν μια νέα συνεργασία στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ». Κοντολογίς, αυτό που είπε είναι πως «τα δύο υφιστάμενα κράτη» να συμπήξουν μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Έσπευσε δε να προειδοποιήσει πως «όσο δεν γίνεται αποδεκτή η λύση δύο πολιτειών δεν είναι δυνατόν να το δούμε αυτό ποτέ θετικά. Τη δομή της ομοσπονδίας την αποδεχόμαστε μόνο χτίζοντας πάνω της. Η πολιτική ισότητα είναι πολύ σημαντική. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιμένει ότι θα πάει αυτός μπροστά και εμείς θα ακολουθούμε από πίσω. Δεν είναι δυνατόν ποτέ να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.  Δεύτερο, αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου είπε πως ανήκει σε όλους τους Κυπρίους, ενώ εξήγγειλε πως το τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός», που επανήλθε στην περιοχή, θα συνεχίσει τις έρευνες.

Τρίτο, από την Άγκυρα και πριν φθάσει στα κατεχόμενα έστελνε συνεχώς στην Ελλάδα το μήνυμα ότι πρέπει να… εργαστεί για λύση στο Κυπριακό όπως «πράττει η Τουρκία». Μήνυμα έστειλε και προς το Λονδίνο. «Γι’ αυτό και η Ελλάδα και η Βρετανία πρέπει να δείξουν την ίδια ειλικρίνεια με εμάς», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Τέταρτο, επαναλαμβάνοντας το γνωστό δόγμα του, διεύρυνε τους αποδέκτες των μηνυμάτων του. «Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από όλους, τα ΗΕ, τις εγγυήτριες χώρες και τις ΗΠΑ», είπε.

Πέμπτο, είπε πως δεν έχει παραλάβει την επιστολή Αναστασιάδη, την οποία μετέφερε ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στην Άγκυρα. «Ποιος έφερε αυτή την επιστολή;», ρώτησε ο Ταγίπ Ερντογάν τη δημοσιογράφο. «Ο κ. Βενιζέλος», απάντησε η δημοσιογράφος. «Δεν έχει φτάσει τέτοια επιστολή σε μένα… Οι επιστολές των άλλων έρχονται», απάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος. Η Λευκωσία θεωρεί πως δεν ανέμενε να παραδεχθεί ότι παρέλαβε την επιστολή, καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνεται ότι την επιστολή έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού ΥΠΕΞ, Αναστάσιος Μητσάλης, προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως ισχυρή Τουρκία σημαίνει και ισχυρή «ΤΔΒΚ». «Και σήμερα είμαστε ένα και αύριο θα είμαστε ένα, οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι αδελφικές», είπε ο Ντερβίς Έρογλου. Κατηγόρησε, όπως και ο Ερντογάν, την ε/κ πλευρά ότι δεν εργάζεται για λύση του Κυπριακού. Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Νίκου Χριστοδουλίδη, καταδίκασε, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, κάθε δήλωση ή ενέργεια που παραπέμπει σε λύση που ξεφεύγει του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου ‘77 και ‘79 και του κοινού ανακοινωθέντος. Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συχνή επίκληση για εμπλοκή της Ελλάδας στον διάλογο, σε μια προσπάθεια εξίσωσης των ευθυνών για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Τουρκία, όπως επισημαίνει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Χριστοδουλίδης. «Αναμέναμε πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας, μιας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, τους πρώτους που θα επικαλείτο για εμπλοκή είναι την ΕΕ, πλήρες μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «η επανάληψη δηλώσεων όπως ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά, παραμένουν μέχρι στιγμής κενού περιεχομένου, αφού στην πράξη οι πολιτικές που η Άγκυρα ακολουθεί περί του αντιθέτου πείθουν». Θέλουμε, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, «να επαναλάβουμε την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε συνειδητά για τον τερματισμό της κατοχής και την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού».

ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έφθασε στα κατεχόμενα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Ο Ερντογάν ταξίδευσε με το νέο του αεροσκάφος, το οποίο παρέλαβε πριν από τρεις μέρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον υποδέχτηκε ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου. Ο Τούρκος Πρόεδρος πριν αναχωρήσει για τα κατεχόμενα είπε ότι η «ΤΔΒΚ» με «τη δημοκρατική κρατική της δομή η οποία βασίζεται στην υπεροχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαίου καθώς και με την ενίσχυση της οικονομικής δομής της αποτελεί παράδειγμα για τη Μεσόγειο».

ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ «ΕΙΡΗΝΗΣ»

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Πρόεδρος είπε ότι σε δύο–τρεις μήνες θα φτάσει το νερό στα κατεχόμενα και στη συνέχεια το ηλεκτρικό. Όπως είπε αυτό δεν προορίζεται μόνο για το βόρειο τμήμα της Κύπρου αλλά για ολόκληρη την Κύπρο «φτάνει να πάρουν το χέρι ειρήνης που τους προσφέρουμε». Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι στόχος είναι τα επόμενα δέκα χρόνια να μετατραπεί το ψευδοκράτος σε κέντρο προσοχής και να διπλασιαστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα.

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: