Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της εμπλοκής της στην κρίση στην Ουκρανία παραβιάζουν τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), κατήγγειλε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ πρόσθεσε ότι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστούν είναι να αναπτυχθεί η εγχώρια αγορά.

«Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν εναντίον της Ρωσίας δεν είναι τίποτα άλλο από παραβίαση των βασικών αρχών του ΠΟΕ από κάποιους από τους εταίρους μας», δήλωσε ο Πούτιν σε ένα κυβερνητικό συμβούλιο.

«Όλα αυτά έγιναν με πολιτικό τρόπο, χωρίς κανέναν σεβασμό για τους κανόνες του ΠΟΕ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία, «μία από τις έξι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου», οι Δυτικοί παραβιάζουν συγκεκριμένα «τη ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους» και «την αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού» του ΠΟΕ, εκτίμησε ο ρώσος πρόεδρος.

Εξάλλου πρόσθεσε ότι τα αντίποινα στα οποία προχώρησε η Ρωσία δεν «προκλήθηκαν από την επιθυμία της να τιμωρήσει τους εταίρους της ή να τους επηρεάσει».

«Σκεφτόμαστε πρώτα απ’ όλα τα συμφέροντά μας σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία των παραγωγών μας και των αγορών μας από τον άδικο ανταγωνισμό», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Η Ρωσία εντάχθηκε στον ΠΟΕ το 2012 έπειτα από 18 χρόνια διαπραγματεύσεων για τους όρους ένταξής της. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου η Μόσχα είχε προειδοποιήσει ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μέσω του ΠΟΕ.

Οι χώρες που επιβάλλουν εμπορικές κυρώσεις δεν χρειάζεται να τις δικαιολογούν στον ΠΟΕ παρά μόνο αν υπάρξει προσφυγή εναντίον τους στον οργανισμό. Τα επιχειρήματα για τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων με μια χώρα μπορούν να είναι από περιβαλλοντικά και ζητήματα υγείας ως και θρησκευτικά.

Κάποιοι διπλωμάτες εκτιμούν πάντως ότι οι ευρείες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αυτό θα ήταν ένα νόμιμο επιχείρημα, το οποίο όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν σε μια προσφυγή στον ΠΟΕ.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να σχολιάσει πληροφορίες του Τύπου περί απειλητικών δηλώσεων του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που στρέφονταν απ’ ευθείας εναντίον ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα “Ζίντοϊτσε Τσάιτουνγκ”, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, ο Πούτιν απείλησε να καταλάβει την Πολωνία, τη Ρουμανία και τα κράτη της Βαλτικής. “Αν το ήθελα, ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να είναι μέσα σε δύο ημέρες, όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και στη Ρίγα, το Βίλνιους, το Ταλίν, τη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι”, φέρεται να δήλωσε ο Πούτιν. Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει την ημερομηνία κατά την οποία έγινε η εν λόγω συνομιλία.

Οι απειλές αυτές μεταφέρθηκαν από τον Ποροσένκο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη διάρκεια της επίσκεψης αυτού του τελευταίου στις 12 Σεπτεμβρίου στο Κίεβο, υποστηρίζει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται μια αναφορά της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ιταλική εφημερίδα “Λα Ρεπούμπλικα” είχε αναφέρει πως στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον Μπαρόζο και τον Πούτιν, ο τελευταίος είχε αρνηθεί να απαντήσει σε ερώτηση για την παρουσία ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία και είχε φανεί απειλητικός δηλώνοντας: “Αν το θελήσω, μέσα σε δύο εβδομάδες παίρνω το Κίεβο”.

Το Κρεμλίνο είχε καταγγείλει τις διαρροές στα μέσα ενημέρωσης και είχε αντιδράσει ανακοινώνοντας πως είναι έτοιμο να δημοσιοποιήσει την ηχογράφηση της τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον Πούτιν και τον Μπαρόζο “για να αρθεί κάθε παρεξήγηση”.

Μετά τις νέες πληροφορίες σήμερα από την “Ζίντοϊτσε Τσάιτουνγκ”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται “να διεξάγει τη διπλωματία της μέσω των μέσων ενημέρωσης” ούτε “να σχολιάζει αποσπάσματα εμπιστευτικών συνομιλιών”. “Αυτό που μετράει για την ΕΕ είναι να συνεισφέρει σε μια διαρκή ειρήνη, στην ευημερία και στη σταθερότητα της Ουκρανίας”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν.

Ο πρόεδρος Ποροσένκο είχε επανειλημμένα συνομιλίες με τον Πούτιν τις τελευταίες εβδομάδες για να διαπραγματευθούν την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία και το ειρηνευτικό σχέδιό του για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με την “Ζίντοϊτσε Τσάιτουνγκ”, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε επίσης τον Πέτρο Ποροσένκο να μην υπολογίζει υπερβολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του σε πολλά κράτη μέλη για να συγκεντρώσει μια “μειοψηφία αποκλεισμού” κατά των αποφάσεων που δεν είναι ευνοϊκές για τη Μόσχα.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: